07:22 18/05/2014

Невежды из Генпрокуратуры выполняют политический заказ

В распоряжение Компартии Украины попало подготовленное Генеральной прокуратурой Украины представление в Верховную Раду Украины о предоставлении согласия на привлечение к уголовной ответственности народного депутата Украины от КПУ Игоря Калетника
Об этом сообщает пресс-служба КПУ. Далее редакция приводит текст обращения и представления языком оригинала. 
Доводимо до відома ЗМІ та громадськості текст документа, який є яскравим прикладом юридичного невігластва та професійної безграмотності націоналістичного керівництва Генпрокуратури:

«До Верховної Ради України

Подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Калєтніка Ігоря Григоровича

Прокурор Першого відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури України управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури України Марущак О.М., розглянувши матеріали кримінального провадження №42014000000000326 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 366. ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України. —

ВСТАНОВИВ:

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42014000000000326, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.04.2014 за фактом фальсифікації народними депутатами України Олійником В.М., Калєтніком І.Г. та іншими підрахунку голосів під час пленарного засідання Верховної Ради України, що мало місце 16 січня 2014 року, за ознаками кримінального правопорушення. передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням у вказаному провадженні встановлено.

Калєтніка Ігоря Григоровича обрано народним депутатом України по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу від Комуністичної партії України на чергових виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, набув повноважень народного депутата України Верховної Ради України VII скликання 12 грудня 2012 року.

13.12.2012 Калєтніка І.Г. обрано першим заступником Голови Верховної Ради України.

Згідно з приміткою І до ст. 364 КК України Калєтнік Ігор Григорович як народний депутат України постійно здійснює функції представника, тобто є службовою особою та відповідно до ч. І ст. 9 Закону України «Про державну службу» займає особливо відповідальне становище.

Відповідно до Закону України «Про статус народного депутата України» із змінами та доповненнями народний депутат є представником Українського народу у Верховній Раді України і уповноважений ним протягом строку депутатських повноважень здійснювати на постійній основі повноваження, передбачені Конституцією України та законами України, маючи при цьому права і обов’язки, визначені у розділах II і III згаданого Закону, а саме: народний депутат зобов’язаний додержуватися вимог Конституції України, цього Закону, Закону України «Про регламент Верховної Ради України» та інших законів України, додержуватися присяги народного депутата.

Пунктом І статті 8 вказаного Закону передбачено, що у своїй діяльності народний депутат повинен дотримуватися загальновизнаних норм моралі; завжди зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших народних депутатів, службових та посадових осіб і громадян; утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують його самого, виборців, Верховну Раду України, державу.

Конституцією України передбачено, що єдиним органом законодавчої влади с парламент – Верховна Рада України.

Рішення Верховної Ради України приймаються виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування. Голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто.

Відповідно до ст. 80 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» перший заступник Голови Верховної Ради України виконує обов’язки Голови Верховної Ради України в разі його відсутності або неможливості виконання ним своїх обов’язків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Калєтнік І.Г., будучи першим заступником Голови Верховної Ради України та народним депутатом України будучи службовою особою, сприяв вчиненню злочину народним депутатом України та головою лічильної комісії Верховної Ради України Олійником В.М., а саме складання та внесення до офіційного документа – протоколу №2 Лічильної комісії Верховної Ради України від 16.01.2014 – завідомо неправдивих відомостей.

Зазначені дії Калєтнік І.Г. вчинив за наступних обставин.

16 січня 2014 року перший заступник Голови Верховної Ради України Калєтнік І.Г. вступив у злочинну змову з народним депутатом Олійником В.М. щодо безумовного ухвалення, всупереч вимогам Конституції України, Закону України «Про статус народного депутата України», Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», законопроектів «Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (проект Закону №3879); «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо заочного кримінального провадження» (проект Закону №3587); «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів» (проект Закону №3837); «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі» (проект Закону №3855); «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України» (проект Закону №3883); «Про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам’ятників, споруджених в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців» (проект Закону №2178а); «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму» (проект Закону №2179а); «Про внесення зміни до Закону України “Про безоплатну правову допомогу щодо відтермінування набрання чинності положеннями пункту 6 розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення» (проект Закону №3792); «Про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України щодо звільнення від обкладення податком на додану вартість операцій із ввезення на митну територію України природного газу» (проект Закону №3853-1).

Метою ухвалення вказаних законопроектів було поширення сфери впливу державного апарату на права і свободи громадян, серед яких і право на мирне зібрання, посилення відповідальності за правопорушення, зокрема вчинені під час акцій протесту, посилення контролю з боку Президента України Януковича В.Ф. щодо заборони на висловлення та відстоювання своїх політичних переконань громадськістю, а також подавлення масових акцій протесту громадян, які відстоювали свої політичні та громадські переконання і відбувалися на всій території України, у тому числі в центральній частині міста Києва.

З цією метою 16.01.2014 Калєтнік І.Г., вступивши у злочинну змову із Олійником В.М., як із головою лічильної комісії Верховної Ради України, домовився про безумовне ухвалення законопроектів під час їх голосування на засіданні Верховної Ради України, незважаючи на недостатню кількість голосів народних депутатів.

Так, 16.01.2014, виконуючи обов’язки Голови Верховної Ради України, Калєтнік І.Г., порушуючи ст. 93 Конституції України, оголосив про внесення до порядку денного Верховної Ради України та ухвалення вказаних законопроектів.

Під час голосування першого проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879) проголосували «ЗА» 239 народних депутатів.

Після цього Калєтнік І.Г. вніс на розгляд проект Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо заочного кримінального провадження (№3587). Під час голосування електронною системою «Рада» рішення конституційною більшістю голосів прийнято не було.

Усвідомлюючи, що весь пакет вказаних законопроектів може бути не прийнятий більшістю голосів депутатів, у зв’язку з їх відсутністю у пленарній залі, Калєтнік І.Г., як головуючий під час пленарного засідання 16.01.2014, маючи умисел на усунення перешкод сприянню вчинення злочину – внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційного документа – протоколу Лічильної комісії Верховної Ради України у зв’язку з фальсифікацією підрахунку голосування під час пленарного засідання, повідомив про блокування трибуни і відбирання карток для голосування у народних депутатів та оголосив, що подальше голосування буде відбуватися шляхом підняття рук депутатів.

Після того Калєтнік І.Г. почав виносити на розгляд вказані законопроекти, незважаючи на попередні результати голосування через електронну систему «Рада».

На виконання злочинної домовленості із Калєтніком І.Г., голова Лічильної комісії Верховної Ради України Олійник В.М. порушуючи ч. І ст. 17 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», ч. 4 ст. 24 Закону України «Про статус народного депутата України» та ст.ст. 84, 91 Конституції України, без встановлення присутності народних депутатів на пленарному засіданні та без підрахунку голосів під час голосування 16.01.2014 оголосив результати голосування за вказані законопроекти, а у подальшому вніс до офіційного документа – протоколу №2 засідання Лічильної комісії Верховної Ради України від 16 січня 2014 року – завідомо неправдиві відомості про кількість голосів – 235, поданих «ЗА», за прийняття проектів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів»; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі»; «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України»; «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо заочного кримінального провадження», «Про внесення змін до статті 297 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам’ятників, споруджених в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів- інтернаціоналістів та миротворців»; «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму»; «Про внесення змін до Закону України “Про безоплатну правову допомогу щодо відтермінування набрання чинності положеннями пункту 6 розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення»; «Про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України щодо звільнення від обкладення податком на додану вартість операцій із ввезення на митну територію України природного газу», підписавши цей протокол.

Відповідно до відомостей реєстрації присутності народних депутатів України на пленарному засіданні Верховної Ради України та вручення матеріалів до засідань від 16 січня 2014 року були відсутні народні депутати від фракції Партії регіонів – Гєллєр Є.Б., Нетецька О.А., Онищенко О.Р., Повалій Т.М. та від фракції Комуністичної партії України – Цибенко П.С.

У подальшому прийняті та ухвалені у неконституційний спосіб закони обмежили конституційні права та свободи людини і громадянина та порушили зобов’язання України в рамках Європейської Конвенції про захист прав людини та інших міжнародних правозахисних стандартів.

Вказане викликало в суспільстві хвилю обурення, протистояння та сутички між співробітниками правоохоронних органів ти мітингувальниками.

19.01.2014 після проведення на Майдані Незалежності в м.Києві народного віче, мітингувальники рушили до Верховної Ради України з вимогами скасування прийнятих 16.01.2014 Законів, як таких, що порушують конституційні права та свободи громадян. Для подавлення мітингів працівниками міліції були застосовані спецзасоби, у тому числі обливання людей водою з водомету «Торнадо» при мінусовій температурі, затримання мітингувальників, завдання їм численних тілесних ушкоджень. Також, з боку співробітників правоохоронних органів діяли численні групи осіб, так званих «тітушок», які жорстоко та агресивно завдавали тілесних ушкоджень мітингувальникам. Крім того, почалися масові вбивства громадян, у зв’язку з намаганням відстояти ними свою політичну точку зору з приводу ухвалення Законів від 16 січня 2014 року, які обмежували конституційні права і свободи громадян.

28 січня 2014 року на позачерговій сесії Верховна Рада конституційною більшісю в 361 голос прийняла закон №732-VІІ «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України», яким скасувала дев’ять законів, прийнятих 16 січня (окрім Закону про Держбюджет та Закону про амністію).

Однак у результаті прийняття у неконституційний спосіб тих Законів, що грубо порушують конституційні права і свободи громадян, настали тяжкі наслідки у вигляді тілесних ушкоджень та масової загибелі людей.

Факт вчинення народним депутатом України Калєтиіком І.Г., кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України, а саме посібництво у внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, достатньо підтверджується законно зібраними у кримінальному провадженні доказами.

Допитана як свідок Кувіта К.Ю. показала, що 16.01.2014 через засоби масової інформації бачила фальсифікацію підрахунків голосів народних депутатів під час засідання Верховної Ради України головою Лічильної комісії Верховної Ради України Олійником В.М., який без будь-якого підрахунку голосів оголосив результати голосування за ухвалення законопроектів.

Аналогічні покази надали свідки Дуда В.М. та Карп Д.І.

Крім того, 16.01.2014 під час прямої трансляції пленарного засідання Верховної Ради України по телеканалу «Рада» транслювався виступ голови Лічильної комісїї Верховної Ради України – народного депутата України Олійника В.М. «Про результати голосування законопроектів у сесійній залі Верховної Ради України».

Згідно з ч. 2 ст. 80 Конституції України, ч. І ст. 27 Закону України «Про статус народного депутата України» народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Відповідно до ч. 2 ст. 482 КПК України притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України, його затримання або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашньою арешту не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України.

На підставі ч. 4 ст. 482 КПК України особливості порядку притягнення народного депутата України до відповідальності визначаються Конституцією України, Законом України «Про статус народного депутата України», Регламентом Верховної Ради України та Кримінальним процесуальним кодексом України.

Ураховуючи викладене, керуючись ч. 2 ст. 80 Конституції України, ч. І ст. 27 Закону України «Про статус народного депутата України», ст. 218 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», ч. 2 ст. 482 КПК України,

ПРОШУ:

1. Розглянути це подання і дати згоду на притягнення народного депутата України Калєтніка Ігоря Григоровича, 16.07.1972 року народження, який народився в с. Клембівка Ямпільського району Вінницької області, українця, громадянина України, обраного народним депутатом України по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу від Комуністичної партії України на чергових виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, який набув повноважень народного депутата України Верховної Ради України VII скликання 12 грудня 2012 року, раніше не судимого, до кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК України.

2. Надати дозвіл на обрання стосовно народного депутата України Калєтніка Ігоря Григоровича, 16.07.1972 року народження, запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

Прокурор Першого відділу

процесуального керівництва

у кримінальних провадженнях

Генеральної прокуратури України

управління процесуального

керівництва у кримінальних

провадженнях Генеральної

прокуратури України

О. Марущак

ПІДТРИМУЮ

В.о. Генерального прокурора України

О. Махніцький

м. Київ

12 травня 2014 року»

Читайте также по теме