Вита Середа
12:50 04/08/2010

Один мер — добре, а два — краще?

У Чигирині Черкаської області двоє людей виконують обов’язки міського голови. Здавалося б — абсурдна ситуація, яка не мала б виникнути. Проте вона все ж має місце у колишній козацькій столиці. 

Справа в тому, що до Чигирина повернувся законно обраний міський голова Володимир Братчик. Колишній перший секретар райкому КПУ, член Партії національно-економічного розвитку України, Партії регіонів та БЮТу, він двічі перемагав на виборах і двічі відмовлявся від цієї посади. Перший раз – «за станом здоров’я». Вдруге, коли переміг на позачергових виборах у червні 2007 року, на роботу не з’являвся, а потім ліг у лікарню, бо потребував стаціонарного лікування.  />  

Міська рада Чигирина ухвалила рішення про те, що обов’язки міського голови виконуватиме секретар міськради Лариса Порожня. Після цього Володимир Братчик продав своє житло у Чигирині й поїхав жити до доньки в Крим. Відтоді минуло три роки. Тому всі депутати були вкрай здивовані, коли під час засідання останньої сесії міської ради колишня голова Чигиринського територіальної виборчої комісії округу, голосила депутатам, що до обов’язків міського голови Чигирина знову береться… Володимир Братчик.
ГолосUA спробував зв’язатися із паном Братчиком, але, на жаль, поговорити з ним так і не вдалося. Як виявилося, телефони у міськвиконкомі давно відключені через заборгованість. Втім, навіть якби працювали, то це б не допомогло. Адже мер сьогодні перебуває на лікарняному. 
 

Здивована виконувачка обов’язків мера Лариса Порожня у своєму коментарі зазначила, що юридично не може пояснити ситуацію, яка виникла нині в місті. “Є рішення сесії, у мене на руках печатка міської ради та право підпису на документах. Але голова ТВК представила міського голову. Ситуацію дуже важко спрогнозувати. Зараз депутатський корпус розгублений. Усі не знають, що робити в цьому випадку ” — констатувала Л. Порожня. 
 

Тим часом, містом поповзли чутки про причетність до “третього пришестя” мера місцевих підприємців. Мовляв, не даремно ж ще за своєї першої короткої каденції Братчик втричі збільшив доходну частину бюджету. І все тому, що в Чигирині зареєструвалася одна потужна фірма, що займалася гральним бізнесом. Цього ж разу свої бізнес-інтереси за допомогою мера нібито планують лобіювати підприємці, які хочуть побудувати магазин на березі річки Тясмин та отримати право власності на будівлі місцевого інкубатора. Міська рада дозволу на ці оборудки не дає, справи розглядаються у судах, тож, кажуть, підприємці вирішили вдатися до підтримки Володимира Братчика. 
 

Так це чи ні, ми поцікавилися у голови Чигиринської райдержадміністрації Володимира Калашникова. “Я чутками не послуговуюся. Натомість, нехай і Порожня, і Братчик візьмуться за стан підготовки житлово-комунального господарства і за освітлення вулиць, а я подивлюся, хто скоріше це буде вирішувати. Мені не зрозуміло, чи вони тримаються за владу, чи хочуть допомогти людям. Хай працюють і вирішують проблеми міста. Для мене не має значення, чи Братчик це буде робити, чи Порожня. Бо вони обоє взагалі нічого не роблять. Я тут за них намагаюся робити, але ж є міська влада і вона має займатися проблемами міста” — заявив очільник району. 
 

Він також розповів, що в Чигирині є значні проблеми із освітленням вулиць — вночі темно, хоч в око стрель. А ще — люди скаржаться, що дахи протікають. “Міська влада і Порожня нічого з цього приводу не робили. Коли я запитав, чому це так, то мені сказали, що там встановлювали супутникові антени і зіпсували дах. Проте, це неправда. Дах тече, бо дуже старий, і його давно ніхто не ремонтував. І взагалі таких будинків багато” — розкритикував роботу міської влади Калашников. 
Що ж до Братчика, то голова райдержадміністрації зізнався, що не знає чи буде той справді працювати, чи ні: “Я зустрічався із ним. Мені сказали, що він на лікарняному. Тому ми зустрілися у лікарні і я окреслив головні проблеми міста: треба займатися освітленням вулиць та станом житлово-комунального господарства. Не знаю, буде він працювати чи ні” — підсумував Володимир Калашников.
 

Сьогодні в Чигирині намагаються зібрати депутатів для проведення сесії. Не виходить. Як розповіла депутатка міськради від Партії регіонів Галина Кузьменко, робиться все у дуже дивний спосіб. “Нас різними методами «заманюють» на сесію. І обманом, і залякуванням. Так, багатьом депутатам телефонували і говорили, що голова районної ради збирає сесію міської ради, і негайно треба прибути. А насправді це Братчик збирав сесію. Причому тут голова райради, якщо він до міської ради не має ніякого відношення?! Ось такими несправедливими методами зараз залучають депутатів до сесії. Проте поки що жодної сесії так і не відбулося”.
 

Що ж до сесії, під час якої представили мера, то, за словами пані Кузьменко, тоді частина депутатів вийшли із зали засідань, а частина залишилися і підтримали Братчика. “Ми прийшли на сесію, виступила член комісії ТВК і почала говорити «У нас є обраний мер і я вам його представлю». Братчик встав і сказав, що буде виконувати свої обов’язки добросовісно. Нічого не пояснював, де був усі ці роки і чому так вчинив. Вигнав із президії Порожню. Вона пішла до залу а потім повернулася, мовляв, її ж вибрали виконувачем обов’язків, вона готувала цю сесію, тому вони веди її удвох із Братчиком. Частина депутатів вийшли із зали в знак протесту. Дехто мера підтримав”. 
 

За словами депутата міськради, бютівця Володимира Осадчого, питання, яке виносилося на сесію, не передбачало представлення мера, йшлося про звіт територіальної виборчої комісії. А слово мала голова ТВК Людмила Мала, яка нині вже не є головою, бо комісію відтоді переобирали. “Щодо чуток про лобіювання бізнес-інтересів, то чутки – це чутки. Справді, говорять що є люди зацікавлені просувати свої бізнес-інтереси і повернути Братчика. У всякому разі, двоє підприємців постійно ходили на сесії, хоча їх ніхто й не запрошував. Не знаю, може це їхня громадянська позиція, але є підозри, що вони зацікавлені і хотіли, щоб Братчик повернувся і лобіював їхні інтереси. Проте, це тільки підозри” — пояснив пан Осадчий. 
 

Принагідно ми вирішили поцікавитися, як так сталося, що Володимир Братчик опинився у лавах БЮТу. Як виявилося, районне бюро свого часу відмовило Братчику, як людині, що не має якихось певних політичних переконань, оскільки він уже був членом багатьох партій. “Проте обласна організація чомусь вирішила прийняти Братчика до лав партії. Це було вже після того, як його обрали мером вдруге” — повідав Володимир Осадчий.
 

Спростувати чи підтвердити міф про одіозних підприємців, які нібито викликали Братчика для лобіювання власних бізнес-інтересів не вдалося. Катерина Павленко — власниця виробничо-торговельної фірми “Вікторія”, чиє прізвище називалося, вперто не захотіла виходити на зв’язок, хоча ми й телефонували до неї впродовж трьох днів. Тож нині Чигирин в очікуванні: хто ж буде справжнім власником мерської булави і як це вплине на життя в місті? На ці запитання відповідь дасть час. 

 

Читайте также по теме