Охочих подолати «новий етап у розвитку української освіти» стало менше

Зовнішнє незалежне оцінювання — єдиний нині варіант для охочих потрапити до вищої школи, розпочнеться вже 6 травня. Міністерство освіти і науки підрахувало кількість зареєстрованих учасників і не втомлюється закликати майбутніх студентів бути уважними і серйозно готуватися до важливого випробування. 

За даними Міністерства освіти і науки, цього року Український центр оцінювання якості освіти зареєстрував 461 тисячу 981 учасника зовнішнього незалежного оцінювання. Цьогоріч серед вступників очікується 70% випускників середніх загальноосвітніх навчальних закладів 2009 року, 28% — випускників попередніх років, а також 2% випускників професійно-технічних навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. Найбільше охочих вступати виявилося у Донецькій області (38 тисяч 338 зареєстрованих), а також в Дніпропетровській (35 тисяч 659 осіб) та місті Києві (29 тисяч 712), найменше — у Чернівецькій (7 тисяч 246 претендентів) та Кіровоградській (10 тисяч 337 осіб) областях. Статистика реєстрації остаточна, і будь-хто, хто не встиг подати заявку на участь, зможе це зробити лише наступного року.

Варто наголосити, що цьогоріч кількість випускників зменшилася на 23 тис. і становить 395 тис. проти 418 тис. минулого року. Міністр освіти і науки Іван Вакарчук нарікає на демографічну кризу, мовляв, демографічний чинник працює. «Є менша кількість дітей, які навчаються у випускних класах – ми спостерігаємо це останнім часом. За кілька років почнеться збільшення”, — зазначив він.

Щодо нового

Ряд змін, внесених у 2009 році у систему зовнішнього оцінювання, не є разючими порівняно з минулорічним тестуванням. Зокрема, кількість предметів на вибір зменшено до 8 («вибули» зі списку основи правознавства, економіки, а також зарубіжна література), натомість абітурієнт отримує можливість скласти не три предмети, а п’ять, з яких обов’язковою дисципліною є лише українська мова та література, а інші чотири обиратимуться учасником із запропонованого переліку (історія України, біологія, фізика, географія, математика, одна з чотирьох іноземних мов та хімія). За даними центру оцінювання, лідерські позиції серед додаткових предметів упевнено посідають математика та історія України.

Серед основних змін у міністерстві називають той факт, що випускникам шкіл результати тестування в обов’язковому порядку зараховуватимуться як результати державної підсумкової атестації – на відміну від минулого року, коли подібне було можливе лише за бажанням учасника. Окрім того, у 2009 році результати усіх тестувань учасника зовнішнього оцінювання буде занесено до одного сертифіката. Минулоріч, нагадаємо, сертифікати видавалися з кожного окремого предмета.

Щодо результатів реєстрації

Як відомо, у системі зовнішнього оцінювання попередня реєстрація учасників є обов’язковою, адже саме згідно з її результатами розраховують матеріальні і практичні зусилля, яких треба буде докласти організаторам вступної кампанії. Окрім того, реєстрація дозволяє майбутнім абітурієнтам випробувати свої сили у пробному тесті, який дозволить реально оцінити рівень підготовки та вказати на прогалини у знаннях.

В Україні реєстрація учасників тестування тривала протягом трьох місяців — з 1 грудня 2008 року до 3 березня 2009 року — у 11,535 пунктах по всій Україні. Пробні випробування були проведені 14 березня (з мови-літератури, історії України, біології та географії) та 21 березня (з іноземних мов, математики, хімії та фізики). 

Тепер, підбивши підсумки реєстрації, центр оцінювання займатиметься розсилкою запрошень для участі в тестуванні. «З 1 квітня центр починає надсилати запрошення всім учасникам оцінювання. Запрошення надсилатимуть поштою. До 26 квітня усі мають їх отримати. Якщо хтось такого запрошення не отримає, ми просимо звернутися до регіональних центрів, аби розв’язати ситуацію», — підкреслив директор центру Ігор Лікарчук.

Наразі ця структура займається залученням громадських спостерігачів до участі у вступній кампанії. «Я прошу усіх охочих зареєструватись як громадських спостерігачів за проведенням оцінювання. Ми запрошуємо представників будь-яких політичних партій, батьківські комітети, засоби масової інформації: чим більше громадських спостерігачів, тим більш прозоро і об’єктивно пройде тестування», — зазначив керівник центру..

Щодо тестування

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки, навчання у випускних класах загальноосвітніх навчальних закладів повинне завершитися до 1 травня 2009 р. У травні для випускників уже буде організовано індивідуально-групові заняття, під час яких учням допомагатимуть у підготовці до зовнішнього оцінювання. 

Графік складання тестів у 2009 році такий: 6 травня – історія України, 8 травня – біологія, 12 травня – фізика, 15 травня – географія, 19 травня – українська мова та література, 26 травня – математика, 2 червня – англійська мова, 3 червня – німецька, французька та іспанська мови, 5 червня – хімія. Водночас у міністерстві попереджають: учасники оцінювання, які з будь-яких причин не з’являться на тестування, у 2009 році не матимуть можливості пройти тест. Іван Вакарчук наголошує, що проведення додаткової сесії тестування минулого року показало її неефективність, адже матеріальні витрати (які, за словами міністра, майже дорівнювали витратам на основну сесію) перевершили отриманий у результаті ефект.

Певно, у контексті підготовки до тестування варто також зупинитися на тому, що від початку впровадження тестів не раз порушувалося питання, що тестові завдання, які змушені розв’язувати українські випускники, є нібито то занадто складними, то непрофесійно і несистемно укладеними. У міністерстві запевняють: автори тестів – професіонали, які на подібних завданнях, як кажуть, собаку з’їли. «Автори тестів були обрані за конкурсом, і ці люди – високопрофесійні, які добре знають свій предмет, вони мають серйозний досвід у підготовці тестів», — наголосив Іван Вакарчук. 

Водночас Український центр оцінювання якості освіти б’є на сполох: до проблем цього року додалися так звані «піратські» тести, а саме поява в Інтернеті ресурсів, де за окрему плату пропонується «пройти підготовку до зовнішнього оцінювання». Як повідомили в центрі, горе-«професори» запевняють, що матеріали, розміщені на їхніх сторінках, повністю «відповідають вимогам чинних програм і складаються із завдань тестів зовнішнього оцінювання 2007 та 2008 років». «Український та регіональні центри оцінювання якості освіти не мають жодного відношення до цих ресурсів. Будь-які матеріали, які використовуються для укладання тестів зовнішнього оцінювання, авторам цих ресурсів та іншим юридичним або фізичним особам не передавалися», — зпопередили в Українському центрі оцінювання якості освіти. 

Натомість іншу проблему – щодо пільговиків – у міністерстві вважають вирішеною. За словами міністра, цього року діятимуть винятково урядові пільги, передбачені законом. Жодних інших «бонусів» не передбачено (нагадаємо, що у 2009 році медалісти, які у попередні роки користувалися певними «знижками», вступатимуть на рівних умовах з іншими). 

Міністр освіти і науки переконаний: в Україні до вступних випробувань ставляться нині набагато серйозніше. І не останню роль, на його думку, зіграла тут нова система оцінювання. «Українське суспільство протверезіло. Воно вже знає, що вступати до вищого навчального закладу – це не просто так, між іншим; це вибір майбутнього, тому і батьки, і діти, підходять до навчання у вищій школі більш серйозно», — зазначив Іван Вакарчук. Тим часом українські абітурієнти запасаються підручниками, зариваються у стоси списаних конспектів із надією на те, що «новий етап у розвитку української освіти» таки допоможе їм гідно переступити поріг дорослого життя.

 

Читайте также по теме