Опозиція іде у бій конституційної легітимності

Легітмність коаліції – питання, про яке вже всі встигли підзабути за насиченими подіями призначень нової влади, газових баталій та дій команди Президента Віктора Януковича. Говорили про розділену опозицію, обіцянки нових керманичів та подальші перспективи, а стосовно того факту, що рішення з приводу законного способу створення парламентської більшості залишається за Коституційним Судом, – залишилися осторонь. Аж раптом, про засідання вищого конституційного органу заговорила Юлія Тимошенко, причому у характерній для неї манері з цікавими подробицями, пікантними моментами та грізними обіцянками. Треба зазначити, для ясності ситуації, що в разі невизнання Конституційним Судом законності створення коаліції через входження у неї окремих депутатів, нелегітимним одночасно визнають і Кабінет міністрів, призначений новою більшість у ВРУ.

"На всіх суддів КС чинить тиск нова влада, мовляв або звільняйтесь, або ухвалюйте потрібне рішення про законність Конституції" — обурювалась екс-голова уряду, після того, як парламентарі погодили порядок денний пленарного тижня. За словами лідера БЮТ, кожному судді, що встане на "шлях праведний" пропонують 1 мільйон доларів і ще багато інших преференцій. Звісно, заява кинута у засоби масової інформації, доволі "емоційно-опозиційна", але якщо хоч доля з слів "залізної леді" українського розливу правда, то виходить, що не така вже й пуста казна державних кишень, коли це стає потрібним.

Погоджувальна рада ще не почалась, а біля приміщення Верховної Ради вже встигли помітингувати — вимагали призначення місцевих виборів на 27 червня 2010 року. Діячі-протестувальники розклали біля дверей до парламенту величезний плакат з написом «Конституція України». Проте, така "витівка" не змусила політиків зупинитися перед невтримним бажанням попрацювати… запізнілі депутати наступаючи на "імітацію" основного законодавчого документу поспішили до зали.

"Топчуть, топчуть закони і народ" — обурювався перехожий дідуган, що саме проходив повз. /> Власне саме з виборів до місцевих рад і розпочав засідання погоджувальної ради спікер Володимир Литвин. На його переконання після ухвалення змін до Конституції чергові місцеві вибори мають відбутися в березні 2010 року. Зазначимо, що найближчим часом парламенту необхідно проголосувати "бютівський" законопроект з цього приводу для направлення його до КС з тим, щоб вже на початку наступної сесії після рішення КС ухвалити його "з визначенням дати наступних виборів".
"Якщо йти за логікою цього документу, то вони (вибори) вимальовуються у березні 2011 року", — зазначив голова Верховної Ради.
Разом з тим, за словами спікера, паралельно необхідно ухвалити зміни до Конституції Криму стосовно терміну вповноважень місцевої влади та отримати відповідне роз’яснення від КС.
Фракція БЮТ, особливо з цього приводу не перечила, зазначивши лише, що місцеві вибори необхідно проводити разом з парламентськими, щоб не "ламати списи". Голова фракції БЮТ Іван Кириленко назвав порядок денний "легковісним", через відсутність бюджетних законопроектів і одразу перекинувся на критику команди Віктора Януковича."Ми б хотіли більшої прозорості і більшої публічності в питанні домовленостей з Московою", — зазначив він. Причому "хочуть" "білосердечні" відкритості з трибуни Верховної Ради і в особі міністра палива і енергетики Юрія Бойка.

"Наполягаємо заслухати інформацію урядових структур про переговори в Москві, яким чином будуть вирішуватися подальші газові питання з Росією, зокрема за рахунок чого може бути знижена ціна на газ – чи це газотранспортна система, чи це можливо якісь інші політичні чи економічні поступки", — зазначив І.Кириленко.

У свою чергу голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначив, що доцільно було б заслухати міністра палива та енергетики України, зокрема в питанні, чому "газ для України дорожчий, ніж для деяких європейських країн, і хто різницю клав і кладе в кишеню. Він додав, що "різні чутки ходять, живуть за принципом “мы не сеем, не пашем, не строим, а гордимся общественным строем". Зрештою вирішили, що у п`ятницю під час години уряду у Верховній Раді і виступить Юрій Бойко, а депутати з`ясують всі необхідні питання. Висунуть свої запитання до міністра палива та енергетики і Комуністична партія України, яка вимагає розглянути у Верховній Раді питання про причини підвищення в Україні цін на бензин. "Ми повинні знати, на яких підставах відбулося це зростання", — сказав лідер КПУ Петро Симоненко.

Між бюджетом та Табачником з`ясують, хто кому родич….

Свої вимоги висунула й інші фракції. Так БЮТ нагадала про "горезвісного" нецінитиля жителів Галичини Дмитра Табачника. Голова фракції Іван Кириленко наполіг, щоб відставка міністра освіти розглядалась у вівторок. "Антиукраїнський" урядовець не останнє кадрова вимога, одразу за "біло сердечними» ініціативу підхопила НУ-НС.
"Ми всі знаємо про те, що коаліція зробила певні призначення. У ЗМІ з’явилося багато публікацій, які вказують на те, що на високі державні посади потрапили родичі та колишні судимі, — зауважив голова фракції Микола Мартиненко і додав. — Ми вимагаємо розгляду цього питання у сесійній залі".

Партія регіонів, що майже весь час мовчала, відреагувала спокійно, мовляв хочете слухати Юрія Бойка, будь ласка, хочете розглядати відставку Дмитра Табачника — прошу, бажаєте з`ясувати хто кому брат в уряді — на здоров`я! І наголосила, що на наступному тижні подасть проект бюджету на 2010 рік.

Між тим, як би "регіонали" не вдавали байдужість і своє вкорінення у владні крісла — маленькі щілинки все ж з`вились в домі "біло-блакитних" та засвищали на протязі.
По-перше, як можна судити із слів Володимира Литвина, у Верховній Раді досі не визначились з кандидатурою першого віце-спікера. Нібито, узгодженої всіма фракціями людини ще не знайшли. А це свідчить, що не все вирішують господарі. По-друге у вівторок своє перше засідання розпочинає Конституційний Суд, що визначатиме легітимність коаліції "Стабільність і реформи" і тут вже є привід для хвилювань….

Тимошенко: Суддям дають 1 мільйон доларів за правильне голосування і заламують руки за відмову!

По завершенню погоджувальної ради до журналістів вийшла Юлія Тимошенко. Обличчя Юлії Володимирівни світилося сумним торжеством людини, яка "завжди знала, чим все це закінчиться". Виступала Юлія Тимошенко цілеспрямовано і зосереджено, ризикнувши увійти до однієї і тієї ж "конституційної води". За її словами, суддів КС по одинці викликають для переговорів представники діючої влади.

"Всіх суддів КС по одному почали викликати до представників Януковича і почали вимагати або в супереч Конституції прийняти рішення, що коаліція і уряд легітимні, або їм було запропоновано кілька інших можливих дій: написати заяву за власним бажанням, і тоді їм пропонувалося непогане пенсійне забезпечення і менш значимі посади", — розповіла вона.
"Друге, їм пропонувалося не просто добровільно піти у відставку, а перед тим ще й освітити ці порушення Конституції. Крім того тим, хто залишається і погоджується працювати з Януковичем на будь-яких основах, за рішення, яке треба винести, пропонується 1 млн. доларів", — розповіла Юлія Тимошенко. Водночас вона не назвала імен суддів які повідомили їй про тиск, зазначивши, що "має інформацію безпосередньо з КС".

Журналісти, само собою, вирішили уточнити – хто дає гроші і кому, але екс-глава уряду сакральні таємниці великої політики не розкрила, пообіцявши спочатку зібрати докази. Рішуче налаштована Юлія Тимошенко пообіцяла показати Віктору Януковичу «кузькину мать» – тобто, змусити відмовитися від наміру звільнити непідкупних суддів КС за порушення присяги. "Судді КС призначаються на дев’ять років і просто так звільнити їх не можна", – заявила вона, чим непоправно загнала себе в глухий юридичний кут. Бо якщо слідкувати цій логіці, звільнення Сюзанни Станик в 2007 році за порушення присяги, ніким недоведене, теж можна вважати нелегітимним. А команда Януковича всього лише має намір скопіювати методи боротьби своїх попередників!
Зрозуміло, що ціль в Юлії Тимошенко одна – нинішня коаліція, як і мури Трої, мають бути зруйновані. А далі – дострокові вибори, нова коаліція або "інші рішення", які повинна прийняти влада, що діє, натякнула екс-прем’єр. У будь-якому випадку, "тиха гавань" суддям КС "не світить". Якщо у відомстві на вулиці Жилянській ухвалять рішення про легітимність коаліції (а такий варіант можливий), то служителі Феміди мають всі шанси лягти смертю хоробрих, але вже від руки Ю.Тимошенко. В разі ухвалення неправосудного рішення "Вона" обіцяла ініціювати притягнення суддів до відповідальності за порушення присяги, чим вдруге спростувала власну тезу про те, що суддів не можна звільняти без доказів.

 

Читайте также по теме