Останній пленарний тиждень: як вийти сухим із води?

Засідання, яке по понеділках у сесійні тижні відбувається у Верховній Раді, тільки символічно та про людське око називається погоджувальним. Самі депутати вже давно використовують його, щоб висловлювати одне одному своє політичне “фе” та ставити умови, кожен звісно під себе рідного, або під свого партійного шефа.

Останнє засідання погодради почалось з “психічної атаки” БЮТу — перший заступник голови фракції Андрій Кожем’якін зажадав від депутатів, і перш за все, зрозуміло, від представників Партії регіонів, повернутися до розгляду змін до виборчого законодавства. Мовляв, якщо не розглянути поправки до цього документа негайно, то до дня голосування такої можливості більше не буде. «Питання розгляду та прийняття закону про вибори президента — це, на наш погляд, перевірка усіх фракцій парламенту, в першу чергу Партії регіонів на готовність брати участь у виборах на засадах чесності, прозорості і рівності», — тиснуів на політичне сумління він. Проте, заклик прихильників Юлії Тимошенко не справив на регіоналів жодного враження. Біло-блакитні готові голосувати, але лише за умови, що під час підготовки до другого читання до закону не будуть внесені зміни, які не влаштовують їх.  

«Якщо цього тижня ви, шановні колеги, не підтримаєте розгляд цього законопроекту, а представник вашої фракції, який головує на засіданні, — Олександр Лавринович, знову буде вдаватися до махінацій з порядком денним і довільно трактувати регламент — це буде прямим свідченням, що ваша політична сила готується до організації серйозних і масштабних фальсифікацій під час виборів президента», — не вгамовувався Андрій Кожем’якін. Буцімто «опозиційними» не поступались: заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов нагадав, що свого часу існувала домовленість ухвалювати нову редакцію закону на підставі рішення Конституційного Суду та висновків Венеціанської комісії саме по тих пунктах, відносно яких були зроблені зауваження. /> «Партія регіонів і зараз готова голосувати за відповідні поправки до закону. Якщо ми домовимося про такий підхід, то у нас немає причин не приймати в такому вигляді цей закон», — зазначив він.

Таким чином, партитури опонентів були зіграні, а електорату закинуто “наживку”про нестримне прагнення одних захистити чистоту народного волевиявлення і несподіване бажання інших суворо дотримуватися рішень суду і (чого тільки не буває!) Венеціанської комісії, на рекомендації якої ще вчора хотіли відверто чхати. Тепер залишається частіше говорити про це, починаючи словами “от ми пропонували…” аж доки більшість суспільства не перейметься позицією одного або іншого. Самі ж автори ідей розуміють, що перспектив внести зміни до закону про вибори Президента зараз небагато та й навряд чи потрібно це робити менш, ніж за місяць до дня голосування.

Бюджет бути чи не бути?

 Ще одна тема для взаємного пікірування двох найбільших фракцій — проект закону про держбюджет. “Народу” важко пояснити, чому бюджет не ухвалено якщо і не в установлені законодавством строки, то хоча б до Нового року. “Народ” можна тільки обдурити, вказавши йому на призначеного винуватця зриву бюджетного процесу.
Тож уряд і БЮТ устами міністра Кабінету Міністрів Петра Крупка заявили не лише про готовність, але й можливість до кінця року схвалити бюджет-2010. Щоправда, для цього Верховна Рада повинна скасувати постанову про повернення проекта на доопрацювання уряду.

Реакція була якраз такою, на яку очікували. Представники Партії регіонів не забули, що вони все-таки називають себе опозицією і заявили рішуче “ні”. А оскільки вони також знають, що слово “опозиція” звучить краще у поєднанні зі словом “конструктивна”, то запропонували, аби уряд виконав рішення парламенту і таки розглянув усі кілька тисяч пропозицій до бюджетного проекту. Тобто, конфлікт найкращих почуттів дав потрібний політикам з обох таборів результат і бюджет на наступний рік найбільш ймовірно буде ухвалений в наступному році, коли право ділити публічні гроші дістане переможець президентських перегонів.  

«Тиждень буде нервовий, але продуктивний» — підсумував перший віце-спікер, регіонал Олександр Лавринович, але також злукавив. Нервуються депутати рідко, хіба коли «ріжуть» їхні зарплати та недоторканість, а продуктивність є прерогативою хіба передвиборно-піарної діяльності.

 

Читайте также по теме