Оцінки і оцінювачі

Шкода, що Президент Віктор Янукович не висловився з приводу того, як зараховувати йому 100 днів при владі, які він відзначив на минулому тижні. Адже свої п`ятдесят владних днів глава держави просив зараховувати за сто, оскільки, на його думку, в “нинішній ситуації один день іде за два!." Частково з цим слід погодитись — за сто днів Президент встиг зробити чимало, зокрема, вибудувати єдину вертикаль влади. Правда, правова сторона цієї злагодженості залишається під ззапитанням і має різні відтінки. Загалом весь минулий політтиждень в країні обертався довкола особи Президента: спочатку він подав до парламенту свій законопроект про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики, потім виступив із щорічним зверненням до українського народу і закрив тиждень прес-конференцією за підсумками ста днів урядування. “Програма максимум”, за словами ВІктора Януковича, — за п`ять років Україна повинна увійти до двадцятки найбільш розвинених економік світу. 

Зверення до народу: багатовекторність в сторону Росії

Тож тиждень розпочався з того, що Віктор Янукович вніс закон про основні засадаи внутрішньої і зовнішньої політики. З цього приводу досить несподівано було скликане засідання Ради національної безпеки та оборони, а згодом у парламенті виступив Прем`єр-міністр Микола Азаров. "Ініціація цього закону кардинальним чином змінить правовий простір держави. Внутрішня і зовнішня політика внаслідок цього будуть спиратися не на політичну доцільність та особисті вподобання, як ми багато разів спостерігали у попередньої влади, а на законодавче поле», — заявив голова уряду. За словами М. Азарова, прийняття цього закону "стане величезним поступом на шляху забезпечення верховенства права, зміцнення демократичних засад та сприятиме розвитку інститутів громадянського суспільства". Проте, конфліктність ситуації сховалась уже в самому законі, який передбачаючи позаблоковість, досить помітно схиляється в бік Росії.

"До основ зовнішньої та внутрішньої політики Януковича потрібно ставитися з великою часткою скепсису, оскільки такого роду тексти, як правило, не мають продовження в житті. За останні 15 років ми бачили такі "тези" в достатній кількості і від ррізних урядів. Слова "про демократію", стикаючись з реальною політичною практикою, якось дуже швидко зменшують обсяги самої демократії. Крім того, той факт, що Україна уклала з Росією довгостроковий договір про оренду Чорноморським флотом Росії її акваторії, вже свідчить про те, що Україна не є нейтральною державою. Цей флот буквально кілька років тому активно використовувався в боротьбі Росії з незалежною державою — з Грузією. І де гарантія, що завтра він не вступить в конфлікт з турецькими кораблями?", — запитує політолог Віктор Небоженко.

За словами Віктора Небоженка, розмови про нейтральний статус України є або великою помилкою, або свідомим обманом. "Між Україною і Росією існують дуже тісні військово-політичні зв’язки, починаючи від авіапрому і атома і закінчуючи інтенсивним злиттям спецслужб. Таким чином, про нейтральний статус своєї держави українським дипломатам можна говорити тільки в тому випадку, коли в їхню країну приїжджає представник Катманду, наприклад. На відміну від Януковича світове співтовариство старе і досвідчене, а тому не вірить словам, як Москва не вірить сльозам", — зазначив він. На думку більшості експертів, можна скільки завгодно аналізувати і досліджувати тексти, які виходять з Адміністрації Президента та Кабміну, але з іншого боку "неможливо не помітити, що реальність в економіці і політиці країни будується абсолютно за іншими законами, застосовуючи для цього не декларований, а діловий підхід". 

Своє бачення шляху України в майбутнє Віктор Янукович продовжив окреслювати у щорічному зверненні до народу, Очевидно, щоб збільшити аудиторію, Президент порушив традицію і проміняв трибуну парламенту на Національний палац “Україна". Заходи безпеки навколо палацу, точно, були на висоті. По периметру концертного залу подвійним щільним кордоном вишикувалися ряди міліції. У дворах і закутках навколо будівлі стояли автобуси з бійцями "Беркута" в повній амуніції. Взагалі міліція була скрізь: у підземних переходах, в магазинах навпроти палацу, на подвір’ях, в арках і навіть на дитячому майданчику одного з довколишніх будинків. У тих місцях, де потенційно міг проскочити несвідомий представник народу, міліцію додатково прикривали металеві щити.

У своєму виступі Віктор Янукович заявив, що мета, яка може об’єднати країну, — це "реалізація мрії українців про сильну, справедливу і консолідовану демократичну республіку". Президент підкреслив, що основний девіз його команди — не люди для реформ, а реформи для людей. У своєму виступі Президент торкнувся низки економічних, соціальних і політичних питань. Зокрема, В. Янукович зазначив на необхідністі прискорити зростання економіки до 6-7% за рік і вивести економіку з "тіні",  де, за його словами, виробляється майже половина валового внутрішнього продукту України. Він особливо наголосив на необхідності посиленої уваги до сільгоспсектора країни та розвитку енергетики. 

Цікаво, що за свої перші 100 днів при владі Віктор Янукович отримав "три з мінусом" за 10-бальною шкалою. Саме такими були результати експертного опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи". До негативних дій експерти віднесли (за рівнем значущості): підписання харківських угод з Росією; формування уряду та кадрові призначення; заяви Президента про позаблоковий статус України і відсутність у неї євроатлантичних перспектив; підтримка Президентом дій фракції Партії регіонів зі створення коаліції із залученням окремих депутатів; дії глави держави у гуманітарній сфері; відсутність системного бачення необхідних реформ; імітація боротьби з корупцією; неправовий характер дій, постійне ігнорування Конституції та законів України; монополізація впливу на суди тощо. Серед позитивних результатів діяльності були відзначені (за рівнем значущості): підписання угоди про демаркацію російсько-українського кордону; відновлення керованості системи державної влади; заява Президента про пріоритетність європейської інтеграції; підписання закону про державний бюджет на 2010 рік; створення Комітету з економічних реформ при Президентові України. Суперечливою експерти назвали відмову України від збагаченого урану.

Що владі добре, те опозиції "не так"

Під час прес-конференції з нагоди президентської стоденки  журналісти почали псувати Президентові настрій вже з порогу. Велика група медійників — учасників та симпатиків акції "Стоп цензурі!" — вдягла білі футболки з цим гаслом. І одне з запитань, поставлених власницею такої футболки, стосувалося саме проявів цензури, що стали частими з приходом нової влади. "Те, що ви стоїте зараз у цій футболці, те, що ви запрошуєте мене бути разом із вами, — це вже говорить про те, що ми з вами однодумці. На вас ніхто не тисне і не будуть тиснути, — скористався ситуацією Віктор Янукович. — Я хотів би з вами співпрацювати і разом шукати шляхи викорінення утисків свободи слова. А якщо є такі конкретні приклади, я готовий разом із вами бути поруч і підтримувати цей рух". Втім Президент усе ж не попросив футболку з написом "Стоп цензурі!", хоча його піар–менеджери і могли йому це порадити.  

У вступному слові Президент також заявив, що його влада буде "будувати дім, у якому будуть вікна, а вікна — це свобода слова та інформації. Тому я бажаю, щоб ці вікна завжди були чистими і прозорими". Одним із "кроків назустріч пресі" було запрошення Віктора Януковича журналісам поїхати до нього в резиденцію "Межигір’я". "Збирайтеся, прямо зараз поїдемо", — зреагував глава держави на запитання журналіста. Однак ніхто нікуди не поїхав. Віктор Янукович пішов, а пояснювати ситуацію залишилася заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман. Вона спробувалазапевнити, що в Президента запланована якась "міжнародна зустріч", але не змогла згадати яка. А потім додала: буцімто не встигла замовити автобуси на "Межигір’я".

Сто днів президентства — це не лише привід похвалитися своїми здобутками для влади, а й чудова нагода поговорити про її програші та недопрацювання для опозиції. Не втратила нагоди розкритикувати свого більш успішного конкурента по президентських виборах і найпослідовніша опозиціонерка Юлія Тимошенко. Спочатку вона навіть збиралася провести свою прес–конференцію одночасно з главою держави, однак потім перенесла її. Лідер опозиції, звісно ж заявила про згортання демократичних свобод, про небезпеку українській євроінтеграції, назвавши зовнішню політику Президента "проєвропейським трьопом" і вкотре закликала опозиціонерів об`єднатись для спільної боротьби. 

 

Читайте также по теме