П»ятдесят вісім партій на погонний метр бюлетеня

Експерти попереджають, що місцеві вибори можуть стати для пересічних громадян іспитом на витривалість та кмітливість. Й не лише тонни паперових агіток і більш переконливі пакунки з “благочинною допомогою” у вигляді консервів та ковбаси можуть збити їх з пантелику. Середньостатистичний виборець отримає “на руки” декілька виборчих бюлетенів, найдовші з яких сягатимуть метрової довжини.  

За словами голови правління Громадянської мережі «Опора» Ольги Айвазовської, рекордсменів з довжини виборчого списку в Україні є декілька. Почесне перше місце посідає місто Хмельницький. До його міськради балотуються 58-м партійних організацій. І це саме той випадок, коли для розміщення на бюлетені всіх охочих потрапити у владу потрібно буде витратити до метра паперу. Крім того, у місті є і інші органи місцевого самоврядування, до яких балотуються близько 40-а партійних організацій. А позаяк вибори відбуватимуться за мішаною виборчою системою, виборець отримає одночасно два бюлетеня, один з яких буде списком політичних партій, а інший — списком кандидатів-мажоритарників. Тож, за словами фахівця, “середній” виборець обласного центру матиме у день виборів до семи бюлетенів, а якщо у населеному пункті є ще районні ради, то їх може бути й більше. На думку Ольги Айвазовської, певна частина виборців у кабінці для голосування не зможе правильно заповнити бюлетень, бо не розумітиме, яка виборча система для конкретного бюлетеня передбачається або взагалі “забуде”обраного кандидата. 

Тому, щоб зробити свідомий вибір, Ольга Айвазовська радить виборцям підготуватися заздалегідь. Найпростішим запобіжником може бути уважне вивчення виборчих програм кандидатів за декілька днів до голосування. “Моєю порадою є вивчити програми і голосувати за тих кандидатів, які пропонують конкретні дії, а не користуються рейтингами національних політичних сил. Відповідно, до такого кандидата буде можливість звернутись на місцях, а не просто обговорювати «на кухні» питання виконання чи невиконання програм забезпечення інтересів мешканців територіальної громади», — сказала вона. Крім того голова громадянської мережі “Опора” радить виборцям переконатися, що виборча дільниця не змінила місце розташування, адже через те, що ми обираємо також мажоритарників, відбувся перерозподіл округів. І до того ж, перевірити наявність себе у списках, бо внести зміни у них в день голосування буде практично неможливо. 

Натомість, завідувач кафедри соцiальної психології Київського національного університету ім. Шевченка, керівник лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології Академії педагогічних наук України Вадим Васютинський не вважає, що це є вже аж такою великою небезпекою. Він нагадує, що цьогорічне волевиявлення — не перші вибори, під час яких була доволі велика кількість виборчих бюлетенів. І як свідчить досвід, абсолютна більшість активних виборців, а саме тих, хто приходить на виборчі дільниці, якось дають собі з цим раду. Зазвичай ті, хто не дуже обізнаний у цих питаннях, якраз і не йдуть на вибори. Тому Вадим Васютинський вважає, що на цьому етапі будуть лише десяті чи соті відсотка помилкових рішень. Й наголошує, що вони трапляються на виборах завжди, навіть, коли у бюлетені є одне прізвище або існує всього один бюлетень. На запитання про те, як розбиратимуться у “хащах” списків малоосвічені чи літні люди, експерт відповів, що такі, наприклад, можуть перепитати в когось з авторитетних односельців, за кого їм голосувати або попросити знайти улюбленого кандидата у списках. 

Водночас, Вадим Васютинській підкреслив, що “випадкове” обрання кандидата, якого не підтримує територіальна громада, не може статися лише через плутанину з бюлетенями. “Тут не буде такого масового явища, що от хотіли проголосувати за когось, або не знали, за кого голосувати, і раптом чомусь проголосували всі разом за когось іншого. Коли всі проголосують за когось, за кого не збиралися, то, мабуть, ситуація пояснюється не випадковістю цього вибору, а якимись іншими чинниками десь на інших рівнях вже”,- впевнений соціолог. 

Проте, за словами голови громадянської мережі “Опора” Ольги Айвазовської, майбутні місцеві вибори стануть випробуванням не лише для пересічних громадян, а й для членів виборчих комісій. Найбільше проблем матимуть члени дільничних комісій, котрі вестимуть підрахунок бюлетенів. Експерт попереджає, що він може тривати більше двох діб, особливо, якщо протистояння всередині комісії спровокує повторний перерахунок голосів.  />  

Читайте также по теме