Параліч під назвою “турбота про народ”

У вівторок робота Верховної Ради вже традиційно не розпочалась. До засідання парламенту Партія регіонів підготувала цілих три законопроекти про підвищення розміру соціальних виплат. «Регіонали» вирішили дещо занизити планку своїх вимог: замість мінімальної зарплати в 1500 грн. з 1 вересня, пропонувалося встановити її розмір в 865 грн. — і з 1 жовтня. Ще один законопроект стосувався прожиткового мінімуму, розмір якого з 1 жовтня пропонувалося довести до 900 грн. 

Бютівці ж, у відповідь зажадали проголосувати за підвищення соцвиплат і збільшення прибуткової частини держбюджету в пакеті, що, у свою чергу, не влаштовувало Партію регіонів. У проектах, запропонованих «регіоналами» Михайлом Папієвим та Олександром Пеклушенком, уряду в тижневий термін пропонувалося розробити проект змін до держбюджету і забезпечити все необхідне фінансування. З таким «переведенням стрілок», природно, не погодився БЮТ.

Ще 1 вересня з перших хвилин роботи сесії стало очевидним, що жодного голосування по законопроекту Папієва не буде. Представники групи Турчинова–Кожемякіна у фракції БЮТ не приховували свого негативного ставлення до перспективи додаткового багатомільйонного навантаження на бюджет у випадку підвищення соціальних стандартів. Погоджувались з цим і колеги по фракції з групи Андрія Портнова. Враховуючи антагонізм між цими групами в пропрем’єрській фракції, стало очевидно, що біло-сердечні отримали чітку інструкцію: документ не підтримувати. 

Ранок вечора не мудріший … конструктивну не знайшли />  
Неузгодженості вирішили обговорити на ранковій погоджувальній раді голів фракцій о 9 ранку. А тим часом, представники фракції Партії регіонів вирішили заблокувати трибуну чи то про всяк випадок, чи просто блокування стало для регіоналів звичною ранковою процедурою — як фіззарядка. Адже складається враження, що блокування «регіоналами» трибуни законодавчого органу пов”язане не з прагненням поклопотатися про соціально незахищені верстви населення, а насолити основному опонентові — Юлії Тимошенко. По-перше, керівництво регіоналів, очевидно, віддає собі звіт, що в залі не набереться 226 голосів, щоб підтримати їхню ініціативу, яка, будучи проваленою, дуже скоро забудеться виборцем. По-друге, Віктор Янукович, який надихнувся показниками відкритої і штабної соціології, схоже, свято вірить в свою перемогу на виборах.

Після того, як регіонали почали вимагати поставити свій законопроект першим на голосування бютівець Олег Ляшко у відповідь подав інший варіант. Мовляв, ми голосувати погодимось, але давайте підвищемо акцизи на горілчані, тютюнові вироби та пальне, щоб було звідки взяти гроші. У відповідь на це член фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив, що регіонали, як він висловився, "не такі дурні, щоб голосувати за підвищення акцизів". "Якби ми за це проголосували б, ціна на бензин зросла б до 15 гривень. І тоді ви скажете, що це Партія регіонів винна", — аргументував він.

Не знайшлось спільної мови і з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином, який вчергове запропонував голосувати питання щодо підвищення соцстандартів у таємному режимі. "Або навіть голосування може відбуватися вставанням, присіданням, підстрибуванням", — зазначив він і додав, що в разі нерезультативного голосування варто знову зібратися на погоджувальну раду для пошуку компромісу. Однак депутати не погодились і на цю пропозицію, а нардеп-регіонал Василь Хара у взагалі запропонував Литвину «замовкнути» мотивуючи це тим, що спікер «ненавидить Партію регіонів».

«Деструктив повний. – поскаржився журналістам голова фракції БЮТ Іван Кириленко. — Те, що розмова тривала майже дві години – це маразм. Жодної конструктивної пропозиції, яку вносили інші фракції, жодної конструктивної пропозиції від Голови Верховної Ради – нічого не проходить". За його словами, було запропоновано три "реальні джерела", з яких можна взяти кошти для підвищення соцстандартів. "Нічого не пройшло. Дійшло до образ. Ми далі відмовилися бути присутніми на цьому маразмі", — скрушно зазначив Кириленко.

Українські Робін Гуди не працюють заради бідних? 

А тим часом, депутати винайшли ще одну «фішку» для привернення народної уваги: відмовлятися від своїх зарплат «на користь бідних». «Я пропоную, щоб кожен депутат половину своєї зарплати віддавав найбіднішим в своєму мікрорайоні», — сказала депутат від ПР Ганна Герман. На що Іван Кириленко самовіддано заявив, що готовий переказати бідним хоч всю свою зарплату за період виборчої кампанії та додав, що фракція БЮТ продовжує наполягати на тому, щоб із початком передвиборної кампанії, яка стартує 19 жовтня, і до кінця виборчих перегонів весь депутатський корпус продовжив працювати в округах безплатно. «Я сам, не отримаю заробітної плати за неробочий день, як і всі інші 450 депутатів. Ми вирахуємо, яка це сума і повірте це немалі кошти» — підсумовував Голова Верховної Ради результати невдалого ранішнього засідання. Справа звичайно, благородна — побути трішки Робін Гудами і віддати свою зарплату людям. Проте набагато кориснішим стало б праця політиків без власного піару та показових заяв. 
 

На вечірньому засідання блокада поновилась, але переговори знову завершились безрезультатно. Воно, очевидно, так і планувалося. Бо подальші перспективи роботи парламенту лідер регіоналів коментував вже в неблизькому Житомирі, заявивши, що "якщо не будуть підвищені соціальні гарантії для пенсіонерів, дітей-сиріт і багатодітних родин, рада не буде працювати".

 

Читайте также по теме