Парламент гроші дав. Тепер нехай уряд їх візьме

У Верховній Раді вже встановили ялинку, на третьому поверсі відкрили передноворічний ярмарок. Можливо, тому народні депутати вирішили, що можна трохи розслабитись від законотворчих трудів і навіть увійти в 2010 рік без державного бюджету. Щоправда, інколи щось десь “перемикає” і парламент несподівано (може, навіть і для самого себе) ухвалює якесь недругорядне рішення. Скажімо, на засіданні у вівторок парламентарії таки ухвалили виділити 608 млн грн. на боротьбу з грипом і гострими респіраторними вірусними інфекціями. На ці гроші Міністерство охорони здоров’я планує закупити апарати штучного дихання, кисневі генератори, а також необхідну кількість доз вакцини від свинячого грипу. Втім, того ж дня стало відомо, що Президент Віктор Ющенко поки що не відчув новорічної ейфорії і не має наміру підписувати відповідні зміни до держбюджету, оскільки парламент і уряд не вказали джерел отримання виділених коштів. />  

Пропозиція фракції БЮТ про виділення 600 млн. грн. на боротьбу з грипом була проголосована в сесійному залі, не дивлячись на спротив (хай і вельми млявий) з боку регіоналів — всі інші підтримали проурядову фракцію в цьому питанні. Голова бюджетного комітету Микола Деркач повідомив, що законом пропонується використати надходження від перевищення доходів над витратами Національного банку. «Такий показник є реальним, оскільки підтверджується рішенням Ради НБУ від 30 листопада про переказ за підсумками трьох кварталів поточного року до бюджету відповідного обсягу», — зазначив він.
 

Автори ініціативи «радіють» від суми, яка нібито є у Нацбанку. Проте, точних підрахунків, скільки коштів треба на боротьбу з епідемією і куди вони підуть, ніхто не надав. Водночас, закон передбачає, що 330,3 мільйона піде на рахунки Міністерства охорони здоров’я, ще 277,9 мільйона — буде субвенцією місцевим бюджетам.

Втім, виникає запитання: чи встигне уряд освоїти ці кошти за три тижні, що залишилися до кінця року? «Всі, хто розбирається у бюджетному процесі, цілком розуміють, що жодної копійки, швидше за все, уряд використати не встигне», — переконує нашоукраїнець В’ячеслав Кириленко. На його думку, якби уряд хотів боротися з грипом, то мав би поспішити з ухваленням бюджету на наступний рік. «Якщо уряд не збирається вносити бюджет на наступний рік, то це означає, що всі розмови про боротьбу з епідемією грипу не більше, ніж розмови», — вважає депутат.

«За десять днів, що залишились до 25 грудня, коли всі банки припинять проводити фінансові операції, кошти ніхто не виділяє» — обурювався регіонал Олександр Єфремов і додав, що знайти такі кошти за декілька днів до Нового року можна лише вкравши їх. Правда, пояснити чому 600 мільйонів — можна вкрасти, а 200 — пропоновані регіоналами — ні, він не захотів.
 

Однак закон, ухвалений парламентом, найімовірніше буде заветованований Президентом. «Проблема полягає в тому, що Верховна Рада й уряд вкотре не назвали точні джерела фінансування закону й, по суті, вказано джерела, яких нема», — заявив з цього приводу представник Президента в парламенті Ігор Попов. Хоча, за його словами, Президент і радий підписати закон і навіть проведе консультації з Міністерством охорони здоров’я та Нацбанком про можливість виділення коштів, але поки джерел для цього він не бачить. 
 

На вечірньому засіданні Партія регіонів вирішила завдати контрудар. Відомо, що зняти з посади міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, давня мрія нібито опозиції. Проте, окрім біло-блакитних, за цю відставку готова голосувати лише пропрезидентська частина «НУ–НС». Проста арифметика засвідчує, що голосів не вистачає. Проте, порцію традиційного популізму регіонали все ж змогли видати: вечірнє засідання почалося з барвистого виступу особистого опонента Юрія Луценка Нестора Шуфрича про деталі затримання керівника МВС в німецькому аеропорту. Однак постанову з цього питання було провалено і перший віце-спікер Олександр Лавринович оголосив, що комісія Шуфрича припиняє свою роботу. Припинила роботу і альтернативна комісія, очолювана бютівцем Романом Забзалюком. Щоправда з інших мотивів – мовляв, факти щодо перебування Юрія Луценка «у стані, наведеному німецькою газетою «Більд», документального підтвердження не знайшли”.

 

Читайте также по теме