Парламентські регіонали провалили передвиборчі обіцянки Януковича

Середа у Верховній Раді — день опозиції, коли вона може формувати порядок денний пленарного засідання. З першого разу опозиціонери скористалися цією можливістю «на всі сто» для того, щоб допекти правлячій більшості. Для цього їм не потрібно було вигадувати щось особливе — вони просто поставили на розгляд законопроект, заснований на передвиборчих обіцянках Партії регіонів і підготовлений її ж представниками. А ті просто його провалили. 

Порядок денний вчорашнього засідання парламенту представниками опозиційних фракцій Блоку Юлії Тимошенко і "Наша Україна–Народна самооборона" був сформований вперше. З 11 законопроектів, винесених на обговорення, 5 мали соціальну спрямованість. Серед них і законопроект народного депутата-регіонала Михайла Папієва про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям", зареєстрований ще в 2008 році, коли Партія регіонів була в опозиції і дуже опікувалася проблемами незаможних співгромадян. Цей документ передбачав підвищення соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям до рівня прожиткового мінімуму — середній показник – 701 грн.

Про те, що депутати-регіонали не будуть голосувати за законопроект бютівці знали наперед. "Знаєте, я не впевнений, що вони проголосують, хоча це їхні передвиборчі обіцянки, це те, на чому вони так наполягали!" — усміхався один з представників опозиції у розмові з кореспондентом ГолосUA. І не помилився… Урядові аргументи проти документа висловив представник Кабінету Міністрів, заступник міністра праці та соціальної політики Віктор Мущинін. "Ми сьогодні створюємо утриманські настрої в населення, коли краще не працювати, а просто отримувати державну допомогу" — заявив він. Щоправда, не уточнив – чи згоден сам жити на 700 гривень, але нічого не робити. Зрештою законопроект набрав лише 204 голоси депутатів від БЮТ, «НУ-НС» та Компартії України.

"Представники Партії регіонів у комітеті з питань соціальної політики і праці два місяці спеціально блокували розгляд свого ж законопроекту про надання допомоги малозабезпеченим сім’ям." — обурювався після голосування депутат від БЮТ Андрій Павловський. За його словами, така поведінка регіоналів стала наслідком того, що вони підрахували, скільки коштів потрібно на їхні ж законодавчі ініціативи. "Вони порахували і вийшло 16 мільярдів. Тому цю норму не включили в проект бюджету і сьогодні в сесійній залі "регіони" не хочуть за неї голосувати", — зазначив він.

У відповідь регіонал Олександр Стоян заявив, що законопроект провалений, оскільки "з вини опозиційних депутатів" він не був розглянутий на засіданні профільного комітету. А лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов відповів скромно, тихо і без емоцій. "Ми повинні запустити економіку, а потім виконувати обіцянки" – сказав він. Зрештою прийшовши до влади представники цієї політсили потрохи звикають майже не пояснювати свої дії чи відмову від них.

 

Читайте также по теме