Парламентський омлет

До різноманітних нестандартних ситуацій у Верховній Раді давно звикли: і самі депутати, і суспільство загалом. Час від часу невгамовні парламентарії “веселять” народ бійками, акціями протесту, блокуваннями трибуни, словесними баталіями, але те, що відбувалось у Верховній Раді в день ратифікації угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Криму, здається, не пам`ятають навіть старожили. Курячі яйця, димові шашки, лайка та натуральна бійка із потерпілими — порядок денний вражав своєю різноманітністю.

І Партія регіонів, і представники опозиції готувалися до цього дня ще з суботи: перші вигнали з сесійної зали прибиральниць і взяли під цілодобовий контроль президію і трибуну, інші провели мітинг під стінами Верховної Ради, пообіцявши “гарячі” години у день ратифікації угоди з Росією. Мало того, опозиція чітко усвідомлювала, що всі методи, “аж до силових”, будуть більше ефектні, аніж ефективні.

Ще зранку підхід до будівлі парламенту був перекритий правоохоронцями. Добратися з Контрактової площі до вулиці Грушевського на автомобілі або маршрутці цього дня можна було за годину, тоді як в звичайні дні ця дорога займає хвилин 10–15. А біля стадіону “Динамо” виник типовий при великих скупченнях народу біля органів влади “затор”.

— Що це відбувається? — скаржилась пасажирка громадського транспорту. /> -Та хіба ж ви не знаєте? Крим здали! — сказав хтось у відповідь.

Мітингуючи сходилися з усіх сторін, але наблизитись впритул до будівлі парламенту не давала міліція: “Беркут” та патрульна служба, співробітники яких вишикувались по колу і утворили “живу” стіну. Пробратися до Верховної Ради вдалось лише прихильникам Партії регіонів, які розташували неподалік намети і з сумом поглядали на протилежний берег.

— Хлопці, а чого ви тут стоїте, — поцікавився кореспондент ГолосUA у прихильників владної партії.
— Захищаємо права Президента… — якось невпевнено відповів той.
— Так, в чому ж його права утискають?
Мовчання у відповідь…..
-Т оді чому тут стоїте? — невгамовувались журналісти.
— Захищаю права Президента — повторив молодик.

Полишивши спроби почути щось інше, представники ЗМІ звернулися до протилежного боку, але через гучні вигуки “Ганьба!”, “Зрадники!”, поспілкуватись і з тими так само не вдалось.

Тим часом у парламенті події були не менш бурхливі. Не встиг Голова Верховної Ради Володимир Литвин з охороною безпечно зайти у сесійний зал і вмоститися у крісло, як у нього полетіли сирі яйця. Це не стало, очевидно, для нього великою несподіванкою, бо охорона відразу розкрила над ним парасолі. Та все ж одне яйце таки влучило. Володимир Литвин обтерся і оголосив реєстрацію.

На табло висвітилася цифра “211”, і опозиція задоволено заревла. Але спікер, перебуваючи у повній переконаності, що “нам своє робить”, привів до присяги парламентське поповнення. Яєчна атака не припинялась і під прицілом опинилось табло системи “Рада” і доблесна охорона голови парламенту.

Робочі місця БЮТ і “НУ-НС” опозиція накрила національними прапорами. Як виявилося пізніше, її представники, боячись фальсифікації під час голосування, зламали пристрої для голосування. Незадоволені депутати від Партії регіонів, заходились здирати стяги. Закінчилося це тим, що депутати зчепилися і побились. В запалі депутатської бійки хтось кинув у бік регіоналів димову шашку. Ті не розгубились і перекинули її назад до опозиціонерів. У сесійні залі стало сиво від диму. Втім, ще за кілька хвилин, у сектор регіоналів впала ще одна димова шашка і залу зовсім поглинув густий дим. Після появи диму в кулуари з урядової ложі вибіг надзвичайний міністр Нестор Шуфрич. “Вогнегасник, протигази швидше!”, — скомандував він підлеглим, чи то згадуючи депутатські будні, чи то гідно виконуючи міністерську місію. Втім через хвилину на табло, попри не надто добру видимість, усі побачили: 236 — “Рішення прийнято”.

Варто відзначити, що шашки, які запалювали в залі депутати від “НУ-НС”, налякали і депутатів від опозиції. В результаті у момент голосування близько половини депутатів-опозиціонерів вимушені були вибігти із задимленого приміщення в кулуари. Після голосування “бютівці” не приховували образи на колег від “НУ-НС”, а ті, у свою чергу, звинувачували в неорганізованості перших. Виявилось, що представники двох фракцій не поінформували один одного про плани своєї “боротьби”: у “НУ-НС” не знали про яєчний обстріл БЮТу, а соратники Юлії Тимошенко не здогадувалися, що хтось принесе димові шашки.

Вслід за голосуванням з ратифікації угоди депутати прийняли в цілому проект Держбюджету на 2010 рік – за це проголосували 245 депутатів. Вже близько 11.00 Володимир Литвин оголосив про закриття пленарного засідання. Виявилося, що депутати не проти відпочити після такого “яєчно -димового” шоу аж два тижні, а відтак Верховна Рада збереться на наступне засідання лише після 10 травня.

По завершенні засідання на прес-пункті дав прес-конференцію Прем`єр-міністр Микола Азаров. Розповів, що іноземні військові бази є на території всіх європейських держав, що Європа дуже доброзичливо поставилася до харківських угод. Повідомив про цинізм Юлії Тимошенко, яка теж нібито збиралася продовжити перебування Чорноморського флоту в Криму, і у разі потреби пообіцяв попросити у Володимира Путіна запис її розмови про це.

— Жодні шашки, яйця, демарші, мордобої, блокади не повинні перешкодити демократичній більшості приймати рішення на користь народу” — підсумував керівник уряду.

Юлія Тимошенко, яка виступила одразу після Миколи Азарова, спочатку зробила вигляд, що здивована тим, що відбувається в парламенті, а потім додала, що якщо вона прийде до влади, то угода по флоту буде скасована.

— Все, що сьогодні буде зроблене, буде денонсовано, і я це гарантую, як лідер опозиції” — запевнила вона.

Події у Верховній Раді здивували навіть бувалих українських парламентарів. “За 12 років роботи в парламенті такого я ще не бачив.” — запевнив то й же Нестор Шуфрич.

Залишаючи приміщення парламенту представники опозиції виглядали дещо розгублено.“Ми не чекали такого повороту подій, нехай тепер суспільство реагує на виклик і зробить те, чого ми не змогли, — прокоментував ситуацію “бютівець” Андрій Шкіль. Не надто впевнено коментували свої вчинки і представники влади

— Пане Олександре, чому ви порвали Український прапор? — звернувся кореспондент ГолосUA до регіонала Олександра Єфремова.

— А до чого тут прапор? — здивувався він. — Справа тут не у прапорі…а в інтересах.
Мабуть, депутат мав на увазі національні інтереси.

А під стінами Верховної Ради натовп поволі почав розходитись — революції не відбулось.
 

Читайте также по теме