Guardian
13:22 11/01/2009

Пересічні болгари — павичі, загублені в газовій грі

Населення Болгарії звинувачує свій уряд у відсутнoстi теплопостачання у будинках, у той час, як температура надворі значно знизилась. Про це написало видання Guardian.

У статті висвітлюється позиція представника середнього прошарку — такого собі Кразіміра Іванова.

"Я ніколи не замислювався над політикою. Вона мене відверто не цікавила,- наголошує він, — але це було до того часу, як вона переступила поріг моєї вітальні".

Батареї в оселі Кpазиміра не подають жодної ознаки життя, адже минулої середи відбулося остаточне припинення постачання транзиту газу через Україну — зазначила газета.

Температура на вулиці близько 16 градусів за Цельсієм, і сім’я Іванових із останніх сил намагається зігріти свою доньку Анжелу, що ризикує захворіти.

"Для нас дуже дорого виходить оплачувати електроенергію, але арифметика проста: якщо ми за неї не заплатимо, тоді нам доведеться витратити багато коштів на ліки для нашої доньки"- сказав Кpазимір і додав. — Ми відчуваємо себе павичами, що загубилися у чужій грі".

Як наголосило видання, скоріше за все, вирішення одвічного конфлікту щодо умов і ціни на газопостачання між Україною та Росією відбудеться у понеділок.

До того часу болгари і далі будуть мерзнути, адже країна повністю залежна від російського газу і майже нічого не робить, аби диверсифікувати свої енергетичні ресурси.

"Залежність від доброї волі “Газпрому”, коли надворі мороз, не лише ставить Болгарію у позицію повної безпорадності, а й показує, як вона фактично зраджує своїм національним інтересам", — запевнив болгарський політолог Інституту регіональних та міжнародних досліджень Огнян Мінчев.

Через відсутність теплопостачання виробники скла, пива та сталі змушені були закрити свої виробництва. Через це країна зазнає збитків у 227 млн фунтів за день (2,497,000,000 млрд грн) . />  

Школи закриваються разом із малим бізнесом, наприклад, таким, як хлібопекарні.

Власниця одного такого малого підприємства у столиці Болгарії Софії розлючена таким станом справ: "Я змушена припинити пекти хліб та кондитерські вироби, бо елементарно немає газу. Хто компенсує мої збитки? Думаю ніхто".

Підготувала Леся Дубенко
 

Читайте также по теме