Женя Жук
11:53 07/10/2009

Петро Симоненко — останній президент?

На позачерговому з"їзді Комуністичної партії України Петра Симоненка одностайним рішенням було висунуто у кандидати на посаду Президента України. Він не тільки заявив, що йде на вибори, аби перемагати, але й пообіцяв, що у разі своєї перемоги стане останнім президентом України. “Президент зможе відмовитись від своїх повноважень на користь новообраного парламенту, який підкорюватиметься законам справжньої народної конституції. Кандидат від КПУ стане останнім політиком, який займатиме посаду Президента”, — пообіцяв він.

У перемозі лідера комуністів висловили впевненість і соратники по Лівому виборчому блоку. “Наша програма мінімум — вийти у другий тур, максимум — перемогти”, — заявив лідер СДПУ (о) Юрій Загородній. Його підтримав і голова партії “Справедливість” Станіслав Ніколаєнко: “На правому флангу багато кандидатів — вони розтягнуть свої голоси, а наш кандидат монолітно пройде в другий тур”. /> Втім, “Лівий блок” поставив перед собою ще одну мету — не менш зухвалу — подолати негативний стереотип у суспільстві щодо лівих партій, нав’язаний протягом останніх 18 років. “Стійкий імунітет та упередження проти лівого руху на руку тим, хто сьогодні при владі. Саме тому ми і консолідували свої зусилля, аби завадити їхнім намірам розподілити владу між олігархами”, — заявив Петро Симоненко.

До речі, лідери блоку стверджують, що не дивлячись на рішення керівників Соціалістичної та Прогресивної соціалістичної партій не вступати до блоку рядові члени цих організацій у регіонах активно приєднуються до них. “Дніпропетровська обласна організації Соціалістичної партії, Кіровоградська, Херсонська підписали декларацію разом з лівими силами. Більшість членів цієї партії, незалежно від керівництва підримають нашого кандидата”, — запевнив Станіслав Ніколаєнко. У свою чергу лідер “Союзу лівих сил” Василь Волга стверджує, що у Запорізькій області 191 депутат Прогресивної соціалістичної партії приєднався до “Лівого блоку”. “Ми залишаємось відкритими для рядових членів усіх лівих партій”, — запевнив Петро Симоненко, додавши, що цього разу розраховує не лише на традиційну підримку старшого покоління, а й прогресивної молоді, багато представників якої були присутніми на з’їзді. Він пообіцяв, що цього разу не віддасть перемогу, яку “вкрали в КПУ у 1999 році”. Нагадаємо, що тоді лідер КПУ поступився у другому турі Леоніду Кучмі.

У своїй доповіді на з”їзді кандидат від лівих наголосив, що суттєвою частиною передвиборної програми стала боротьба з бідністю, подолання кризи через посилення контролю держави над економікою, розробку нової кредитної політики, впровадження законної націоналізації базових галузей економіки, захист прав селян, розвиток високотехнологічних технологій та інше. Передвиборна агітації лівого блоку, за словами Петра Симоненка, буде побудована на конкретних пропозиціях у різних сферах.
 

Лідери партій, що увійшли до “Лівого блоку”, пообціли упродовж всієї кампанії бути відкритими для спілкування пресою та цікавими у своїх ініціативах. Міжпартійний з’їзд виборчого блоку лівих та лівоцентристських сил відбудеться 20 жовтня у Києві, після чого лівий кандидат активно розпочне боротьбу за президентське крісло.

До речі, політологи радять Петру Симоненку, який нещодавно створив сім”ю, зробити наголос саме на звичайних людських цінностях — дітях та родині, а не йти провальним шляхом інших кандидатів, які використали голосні та пафосні лозунги. Між іншим, переважно позичені у лівих.

 

Читайте также по теме