Підприємці кажуть, що їм немає чого втрачати…

 

size="2">Вже другий день поспіль на Майдані Незалежності у столиці триває акція протесту підприємців проти Податкового кодексу.
size="2">Її учасники
size="2"> вимагають від Президента накласти вето на Податковий кодекс в цілому і заявляють, що не погодяться на скасування окремих положень чи норм, прописаних у документі. Організатори акції стверджують, що вона
size="2">позбавлена
size="2"> політичного характеру, але допомогу від політичних партій приймають. Людям
size="2">на Майдані
size="2">не заважають ані правоохоронці, ані
size="2">погана погода
size="2">. Лише столична влада робить спроби їх звідти «
size="2">переселити”
size="2">на Контрактову площу..
size="2">.

size="2">Чого
size="2">хочуть
size="2">
size="2">учасники акції
size="2">?
size="2">Скільки
size="2"> їм доведеться чекати початку переговорів з українською владою? З
size="2">цими запитаннями
size="2"> ми звернулися до
size="2">людей, які уповноважені представляти інтереси
size="2"> мітингуючих.

size="2">
size="2">Що
size="2">собою являє
size="2">ініціативна група і хто представлятиме інтереси мітингуючих перед владою?

size="2">Голова Ради підприємців при опозиційному уряді, представник мітингуючих у органах влади
size="2">Оксана Продан
size="2">:

size="2">
size="2">«Вчора представником бізнесу обрали не лише мене, обрали ще й голову Асамблеї громадських організацій Ігоря Гурняка. Люди просто так визначилися, можливо, за досвідом, можливо, за довірою. Я не можу коментувати, чому обрали саме мене. Але я можу гарантувати те, що я буду робити все, щоб максимально забезпечити інтереси бізнесу».

size="2">Голова Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу, член ініціативної групи
size="2">Ігор Гурняк
size="2">:

size="2">
size="2">«Ми створили ініціативну групу, вона складається з семи чоловік. Там є більш-менш рівне представництво від найбільш масових організаторів акції у Києві. Ініціативна група має право вести переговори…

size="2">…Ця група може бути розширена… Вона виконує ви
size="2">нятков
size="2">о формальні, я б сказав, роз'яснювальні функції. До складу групи входять люди,
size="2">які
size="2"> здатні пояснити, чому президентське вето необхідне в ситуації, що склалася. Ця група не має жодних інших повноважень щодо поправок чи якихось інших дій».

size="2">
size="2">Яки
size="2">ви збираєтесь
size="2">
size="2">домагатися свого
size="2">
size="2">у подальшому
size="2">?

size="2">Оксана Продан
size="2">:

size="2">
size="2">«На сьогоднішній момент ми готуємося до завтрашньої зустрічі з віце-прем'єром Клюєвим. Там будемо говорити про ті питання, які є у бізнесу. Вчора Клюєв нас послухав і сказав, що він не був готовий до цих питань, оскільки не займався Податковим кодексом. Він завтра готовий пройти по
size="2">всіх
size="2">
size="2">пунктах
size="2"> і ті пункти,
size="2">з
size="2"> яких він з нами погодиться, він гарантує провести крізь всі органи влади. Тому сьогодні ми готуємося до того, щоб завтра довести нашу правоту максимально, наскільки це можливо».

size="2">Ігор Гурняк
size="2">:

size="2">«Ініціатична група сформована для переговорів в Адміністрації Президента. Коли саме відбудуться ці переговори, нам ще не відомо, час переговорів не призначений. Думаю, до четверга ці переговори не відбудуться, тому що лише 25 листопада пан Литвин передасть Адміністрації Президента проект Податкового кодексу».

size="2">
size="2">До яких дій готові вдатися мітингуючі якщо Президент не накладе вето на Податковий кодекс, чи продовжуватимуть вони акції протесту?

size="2">Оксана Продан
size="2">:

size="2">
size="2">«Однозначно, що підприємці не
size="2">с
size="2">пиняться, якщо не буде реакції Президента, тому що
size="2">їм
size="2"> немає чого втрачати. Крім акцій протесту, ми розглядаємо питання щодо зупинки бізнесу взагалі по всій Україні, спочатку на один день, потім — на
size="2">дов
size="2">ше. Це коли зупиниться увесь транспорт, усі магазини: це для того, щоб всі розуміли, що відбувається. А відбувається біда і завтра такого може не бути…

size="2">…Людей там ніхто не тримає силою, вони самі не розходяться. Є люди, які приїхали і кажуть: нам немає з чим їхати додому і ми звідси не їдемо, а залишаємося тут. Тому скільки зможуть вони там бути, стільки і будуть. Можу сказати, що люди стоятимуть доти, доки не буде прийняте позитивне рішення»

size="2">Ігор Гурняк
size="2">:

size="2">
size="2">«Коли Верховна Рада прийняла Податковий кодекс у першому читанні, у акції протесту проти документа брали участь 20 000 осіб, вчора ми протестували проти прийняття Податкового кодексу у другому читанні і на Майдан вийшло 100 000 людей. Якщо загроза для підприємця, який і так на сьогоднішній день почуває себе абсолютно незахищеним, втративши будь-які засоби до існування, посилиться, я навіть не беруся прогнозувати точної кількості людей, які можуть приїхати до Києва… Навіть ті, хто на цей момент лише надає моральну чи матеріальну підтримку мітингу, якщо вето не накладуть, вони й самі вийдуть на вулиці для того, щоб висловити свою позицію…

size="2">… У нас є й інші технології захисту своїх інтересів: це захист інтересів у судовому порядку, технологія страйку, технологія збору підписів за проведення референдуму щодо довіри Верховній Раді. Якщо Президент не заветує Податковий кодекс, то будуть дії і щодо Президента».

size="2">— Які основні положення нового Податкового кодексу не влаштовують підприємців?

size="2">Оксана Продан
size="2">:

size="2">
size="2">«Підприємців не влаштовує знищення спрощеної системи оподаткування і встановлення безмежних повноважень податківців».

size="2">Ігор Гурняк
size="2">:

size="2">
size="2">«У нас є дуже чітка позиція і вона є незмінною — це накладення Президентом вето. Ми на поступки, поправки чи зміни окремих статей не йдемо. Це є єдина вимога того стотисячного Майдану, який збирався вчора».

Читайте также по теме
ГолосUA
09:46 20/07/2024

Кабинет министров Украины предлагает включить в перечень обязанностей налогоплательщиков проводить по требованию...