Підприємці налаштовані серйозно…

У День свободи, встановлений з нагоди помаранчевій революції, шоста річниця якої виповнилася у понеділок, на столичному Майдані “дежавю” — тисячі людей, вигуки “Разом нас багато” та опозиційні політики на сцені. Тільки цього разу на вулицю вийшли підприємці і представники громадських організацій проти нового Податкового кодексу. Малий та середній бізнес вимагає від Президента Віктора Януковича негайно накласти вето на цей документ, а за “злочин проти малого бізнесу та середнього класу”, відправити у відставку його авторів — Прем'єр-міністра Миколу Азарова, віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпко та голову Держкомпідприємництва Михайла Бродського.

Мало хто сподівався, що після тритисячного мітингу в день ухвалення парламентом Податкового кодексу на акцію протесту 22 листопада прийде більше підприємців. Проте уже зранку їхня кількість у центрі Києва перевищила 5 тисяч. Більше того підприємці поставили ультиматум — якщо Віктор Янукович до 18:00 не ветує Податкової кодекс, то вони почнуть процедуру підготовки до референдуму з дострокового припинення повноважень глави держави. “У разі, якщо Віктор Янукович не ветує у понеділок до 18:00 Податкової кодекс, ми почнемо процедуру підгтовки референдуму з дострокового припинення повноважень Президента”, — заявив представник страйкового комітету Олександр Данилюк. Щодо Верховної Ради, то, за словами активіста, її доля вже вирішено: “Вони (народні депутати, — ред.) не виконали наші ультимативні вимоги, тому ми скликаємо ініціативну групу з дострокового припинення повноважень Верховної Ради України”.

При цьому Олександр Данилюк запевнив, що якщо люди будуть налаштовані залишитися на Майдані до переможного кінця, то вони залишаться. Схоже, так і станеться. Після походу представників малого та середнього бізнесу на Банкову до канцелярії Президента України, сутичок з міліцією через перекриття руху на Хрещатику і відключення онлайн-трансляції мітингу в Інтернеті, учасники акції протесту стали розбивати на площі намети. А у натовпі все частіше стало чути вигуки на кшталт “Треба робити революцію, яка нарешті дасть результат”.

Не обійшлось і без політиків від опозиції, які вирішили чи то підтримати підприємців, чи то скористатися такою нагодою для чергових заяв на свою користь. На сцені побував, зокрема, лідер партії “За Україну” В'ячеслав Кириленко, який також закликав Президента ветувати закон. Із аналогічним закликом звернувся і лідер партії “Фронт змін” Арсеній Яценюк. Причому останній так розчулився, що навіть пригадав, як сам у далекі 90-ті стояв у Чернівцях на базарі, аби прогодувати сім'ю.

Прийшла і лідер опозиції Юлія Тимошенко. “Саме ви будете рухати Україну вперед. Саме ви, а не політики, депутати, президенти… Сьогодні багато залежить від того, наскільки ми організуємося по Україні і доведемо справу до логічного завершення”, — сказала вона, звертаючись до підприємців. За її словами, підприємці вже створили національну координаційну раду, котра є “організаційним штабом акції і повинна бути створена в кожній області”. Тепер, вважає екс-прем'єр, підприємці мають дочекатися рішення Президента щодо кодексу, а вже після цього вдаватися до певних дій. /> Відповідь влади…

Якраз у цей день, коли численні учасники акції протесту хотіли почути слово Президента, той відбув до Брюсселя на саміт. Проте його відповідь доніс голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Він запевнив, що Віктор Янукович розгляне звернення підприємців, які виступають проти нового Податкового кодексу. “Звернення пікетувальників відповідно до чинного законодавства зареєстровані в Адміністрації Президента і будуть розглянуті главою держави”, — заявив він. Сергій Льовочкін звернув увагу на те, що Податковий кодекс, прийнятий 18 листопада, ще не надійшов на розгляд Президента України з Верховної Ради. “Тому на сьогодні у Президента немає юридичних підстав для ухвалення свого рішення щодо цього закону”, — відзначив він.  

У свою чергу Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що всі існуючі спірні питання щодо Податкового кодексу вдасться врегулювати в найближчому майбутньому. “Ми знаємо, що претензії й заперечення ряду представників бізнесу, які працюють на так званому “спрощеному оподаткуванні”, мають обгрунтування. Ми готові до конструктивного діалогу. І я думаю, що ми абсолютно всі питання усунемо в найближчому майбутньому. Ми послідовно розбиратимемося, вестимемо діалог, знаходитимемо рішення. Це нормальний шлях для прогресу”, – сказав голова уряду. При цьому він зазначив, що Податковий кодекс, ухвалений у Верховній Раді, є найліберальнішим в Європі. 

Тим часом підприємці вирішили не йти з Майдану і залишитись там на ніч. Близько 18.00 там зібралось трохи більше 50 тисяч людей. Втім, більшість експертів уже висловила впевненість, у тому, що Президент не накладе вето на новий Податковий кодекс.“Віктор Янукович скоріш за все підпише закон, але внесе свої правки. Він просто не може не підписати його, бо з одного боку, це було б проявом слабкості, а з іншого — недовіра до свого ж уряду”, — пояснив політолог Михайло Погребінський.

Водночас професор кафедри політології НаУКМА, політолог Олексій Гарань, звернув увагу на те, що це перші протести такого масштабу після приходу Віктора Януковича до влади. “Тим більше, це протести громадянського суспільства, це самоорганізація. Інша справа, що цей рух може знайти якісь контакти з політичною опозицією. Але поки ми говоримо про самоорганізацію громадянського суспільства. Це великий позитив”, — вважає він.

 

Читайте также по теме