Олег Копаниця
09:22 17/10/2008

Підвищення в Україні мінімальної зарплати на руку… кишеньковим злодіям

Ще двох кишенькових злодіїв затримали на «гарячому» працівники лінійного управління в Київському метрополітені. Та чи буде їх притягнуто до відповідальності? Не обов’язково, законодавство доволі поблажливе до цього виду злочину, — стверджують у відділі зв”язків з громадскістю Головного управління внутрішніх справ Києва.

У першому випадку це сталося у вагоні біля станції метро «Льва Толстого»: лиходія схопили за руку саме в той момент, коли він витяг мобільника з кишені пасажира. Раніше судимий за крадіжки 30-річний столичний нероба особливо й не приховував, що такий «промисел» є основним джерелом його існування.

Другого злодія зі щойно викраденим гаманцем оперативники кримінального розшуку разом з інспектором патрульної служби затримали на станції метро «Золоті ворота». «Здобиччю» крадія стали 122 гривні, 12 доларів та документи. Незважаючи на молодий вік — 26 років – він вже чотири рази встиг побувати на лаві підсудних: двічі – за крадіжки й стільки ж разів – за незаконні оборудки з наркотиками.

І в першому, і в другому випадку вартість викраденого виявилася меншою, ніж 817,5 гривні, тому злодії притягатимуться лише до адміністративної відповідальності. Їм загрожує адміністративний арешт на строк до 15 діб, або штраф в сумі від трьох до п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів ( 50 -500 гривень).

Як зазначив начальник лінійного управління в метрополітені Вадим Маринкевич, з початку поточного року його підлеглими розкрито понад 40 кишенькових крадіжок. На жаль, лише в 13-ти випадках проти злодіїв було порушено   кримінальні справи, інші відбулися адміністративним покаранням.     Специфічна норма нашого законодавства, згідно з якою вартість викраденого    «прив’язується» до розміру мінімальної зарплати, не сприяє рішучій боротьбі з кишеньковими крадіжками. Якщо раніше злодій міг опинится в місцях позбавлення волі, якщо вкрав на 787,5 гривень, то з першого жовтня 2008 року ця цифра   становить вже (у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітньої плати) 817,5 гривень, а з першого грудня становитиме ще більше – 904,5 гривні.

Водночас мало хто з пасажирів має при собі такі гроші, та й мобільні телефони стрімко дешевшають. От і виходить, що, навіть затримані на гарячому, зловмисники у більшості випадку відбуваються легким переляком. Ситуація, що склалася, потребує змін у кримінальному законодавстві.

 
 
  
 

Читайте также по теме