Пленарний тиждень у парламенті: кожен тасує свою колоду

Цього тижня в «будинку під куполом» на Грушевського народні депутати гаряче «ламатимуть списи», заробляючи «фінальні очки» для своїх кандидатів в Президенти, адже попереду останній пленарний тиждень перед другим туром виборів.

Урочисте закриття п’ятої сесії Верховної Ради шостого скликання має відбутися 22 січня, та до цього часу парламент разом з ЦВК (і, не виключено, й судами) будуть головними майданчиками політичного протистояння, яке після першого туру виборів лише набере обертів. /> На порядку денному – питання, які вже набили в журналістів оскомину за останні кілька тижнів (якщо не місяців): «бютівці» вже традиційно пропонують ухвалити зміни до виборчого законодавства, та створити ТСК “по Межигір’ю”, регіонали вимагають нового проекту Держбюджету від уряду… 

Та, можливо, на цьому тижні у Верховній Раді вигулькнуть і нові «гарячі теми», бо якось не віриться, що теперішні конкуренти в боротьбі за президентське крісло вже використали всі «козирі»…

У ЦВК буде «заміна»?

На засідання погоджувальної ради керівників парламентських комітетів і фракцій голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав Президента внести кандидатуру на посаду члена Центральної виборчої комісії замість Анатолія Писаренка. Щоправда, представник Віктора Ющенка у Верховній Раді Ігор Попов на це відповів, що парламент ще не ухвалив рішення щодо звільнення діючого члена ЦВК, тому на сьогодні в комісії, за його словами, немає вакантної посади. «Президент внесе нову кандидатуру, як тільки Верховна Рада прийме рішення про звільнення Писаренка», — запевнив Попов. У відповідь на це Володимир Литвин зазначив, що у разі, якщо член ЦВК не може далі виконувати обов’язки через досягнення пенсійного віку, Президент, вносячи пропозиції щодо його звільнення, має визначити і кандидатуру на призначення. «Тому я прошу вас запропонувати главі держави або скажіть, що погоджувальна рада просить внести відповідне подання. Я в свою чергу звернуся до Президента з листом, щоб ми в кінці кінців не створювали приводів для судових оскаржень», — сказав Литвин. Вже на брифінгу Голова ВР не без задоволення підтвердив, що наступником Анатолія Писаренка в ЦВК може стати представник фракції Блоку Литвина. 

Примарні перспективи змін до виборчого законодавства

Виступаючи від фракції, заступник голови БЮТ Андрій Кожем’якін вчергове запропонував поставити першим питанням на вівторок внесення змін до Закону про вибори Президента. При цьому «бютівець» нагадав, що Партія регіонів «не дала можливості розглянути це питання на позачерговій сесії». «Тому ми б хотіли, щоб першочергово завтра це питання було розглянуте», — заявив депутат. За словами Кожем’якіна, інформація, яка надходить з виборчих дільниць, підтверджує правоту БЮТ щодо фальсифікацій через голосування вдома та внесення громадян у список виборців у день виборів. Саме тому, на переконання «бютівців», зміни до відповідного закону необхідно ухвалити для того, аби другий тур пройшов більш демократично. За словами Володимира Литвина, якщо така позиція буде підсилена виступами від фракцій, він поставить на голосування питання про включення до порядку денного цього законопроекту.

Традиційно не оминув увагою БЮТ і «питання з гектарами Януковича», вкотре вимагаючи створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії щодо незаконної приватизації Віктором Януковичем урядової резиденції «Межигір’я». «На четвер ми просили б поставити питання щодо створення ТСК по «Межигір’ю», адже ми хочемо бути послідовними, і тому просимо розглянути це питання», — звернувся Андрій Кожем’якін до Володимира Литвина. 

Натомість у Партії регіонів традиційно «відмахнулися» від ідей БЮТ змінити «правила гри під час гри». Зокрема, перший віце-спікер Олександр Лавринович вважає нелогічним перегляд Закону про вибори Президента у період між двома турами виборів. «Це є повна аномалія — під час виборчої кампанії змінювати закон про вибори Президента. Це можна і потрібно робити в крайніх випадках, якщо трапилося щось непередбачуване або є якась норма, що може створити проблеми. В даному випадку цього немає», — зазначив він. За його словами, фракція БЮТ має всього лише дві претензії до закону. «Щодо норми про внесення виборців в списки в день голосування — це була абсолютно погоджена норма, було зрозуміло, в якому стані зараз знаходиться Державний реєстр виборців. І вчорашня ситуація показує, що проблема залишилася», — сказав «регіонал». «Хтось хоче тепер заборонити на другий тур уточнювати списки виборців чи забрати ту інформацію, яка уже уточнена, і повернутися до стану, який був на 8-му годину ранку 17 січня?», — запитав він.

Щодо голосування вдома Лавринович повторив “залізний аргумент” регіоналів, що процес отримання довідок суттєво ускладнив би процедуру голосування вдома для людей, які цього потребують, оскільки, мовляв, не існує конкретних органів, які б давали довідки про неможливість пересуватися. Він також зауважив, що жодної скарги від громадян стосовно процедури голосування вдома за день виборів не надійшло. «Тому цей підхід має на меті не дійсну зміну норми, а лише чергові технології», — припустив перший заступник Голови парламенту.

Агітаційне «говоріння-балакання»…

До речі, представники Міжнародної місії зі спостереження за президентськими виборами в Україні також вважають, що змінювати виборче законодавство між двома турами перегонів не можна. Зокрема, голова делегації Парламентської асамблеї Ради Європи Матіас Еорсі зазначив, що виборче законодавство не можна змінювати пізніше, ніж за рік до проведення виборів, оскільки всі мають підготуватися – і виборчі комісії, і виборці. «Всі виправлення в останню хвилину можуть викликати багато складнощів», — сказав він.

На переконання Еорсі, після другого туру президентських виборів в Україні має бути ухвалений уніфікований закон про вибори і після його обговорення як національними, так і міжнародними експертами, в Україні буде створена законодавча база для наступних виборів без будь-яких подальших змін і доповнень. Експерт також висловив готовність надати знання й досвід для створення такої законодавчої бази – нового уніфікованого виборчого кодексу.

Схожу думку висловив сьогодні на прес-конференції в Києві й голова делегації Парламентської асамблеї НАТО Асен Агов. Він зазначив, що дуже важливо не змінювати закон між двома турами президентських виборів, оскільки «не можна змінювати правила, за якими граєте в період, коли ви граєте». А.Агов наголосив, що дуже важливо, аби другий тур виборів проводився за тими ж самими правилами, що й перший.

Та щоб не вирішила Верховна Рада з цього питання, навряд чи гіпотетичні зміни до Закону про вибори Президента України будуть застосовані як «правила гри» у другому турі перегонів. Адже Президент, швидше за все, знову заветує цей закон, а долати вето у Верховній Раді БЮТу буде ні з ким.

Тож, очевидно, що гучні намагання БЮТу ухвалити ці зміни до виборчого законодавства та не менш гучний спротив з боку Партії регонів – лише «агітбалаканина», адже коли ці дві політичні сили ухвалювали зміни до Закону про вибори Президента, ніхто цього «фальсифікаційного слона» не помітив. Або не захотів помітити…  

 

Читайте также по теме