Початок ери податкової справедливості

На вечірньому засіданні в четвер Верховна Рада таки ухвалила в другому читанні Податковий кодекс. Як і очікувалося, пропозиції опозиційних фракцій і підприємців проігнорувались. Проте депутати обіцяють спробувати допрацювати найбільш спірну і конфліктну частину документа – спрощену систему оподаткування – до подачі кодексу на підпис Президентові. А тим часом, підприємці, які протестували проти цього документа, мають намір і далі боротися – тепер вони вимагатимуть від Президента не підписувати документ. В іншому разі обіцяють “підприємницьку революцію”.

Із самого ранку в сесійній залі дійшло до рукоприкладства. Сутичка виникла коли депутати від БЮТ намагалися висипати з цинкових відер монети та дрібні банкноти в урядову ложу. На захист урядовців кинулися депутати з Партії регіонів. “Це підприємці зібрали кошти на утримання уряду і пару відер їм передали, а ми принесли і віддали”, — прокоментував журналістам БЮТівець Андрій Шкіль. Кидалися ще й “талмудами” з текстом поправок до Податкового кодексу. Зшиток влучив одному з депутатів у голову і до крові поранив чоло. Згодом депутати від опозиції з гордістю понесли Податковий кодекс кулуарами, демонструючи “опозиційну кров” на “дітищі Азарова”. “Ваш внесок у розробку цього документа може бути значно вагомішим, ніж носити відра по залу і кидатися документами”, — прокоментував голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

До обідньої перерви народні депутати встигли охопити 508 сторінок проекту, тоді як повністю документ займав 626 сторінок. Не зважаючи на те, що до фіналу залишилося трохи більше ста сторінок, депутати із більшості припускали, що проект може бути ухвалено не в четвер, а в п’ятницю. “Я думаю, що до кінця ми приймемо цей документ і, можливо, вже сьогодні ми виправимо ті питання, які будуть найбільш дискусійними. І максимально вже завтра ухвалимо кінцеву редакцію”, — зазначив голова Комітету з питань податкової політики Віталій Хомутинник. За його словами, перед голосуванням в остаточній редакції “більшовики” погоджувалися ще раз опрацювати найбільш дискусійні питання. Серед них — перелік видів діяльності, які виключаються зі спрощеної системи оподаткування. За словами голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремова, поправки торкнуться розширення видів діяльності для роботи за схемою єдиного податку. 

Водночас народний депутат від “НУ-НС” Ксенія Ляпіна погоджується, що регламент передбачає внесення змін, але наголошує, що вони повинні носити уточнюючий характер і не містити змін норм по суті. Регіонал Олексій Плотніков підтвердив, що обговорювані уточнення відносяться в основному до технічних моментів. “Пропонується розділити на два документи сам Податковий кодекс та зміни до інших законів. Крім того, до ранку будуть обговорюватися різні уточнення, в основному процедурного характеру, на зразок недопущення мінімізації, коли підприємець реєструється в селі, щоб платити меншу ставку єдиного податку, а працює в Києві “, — сказав він.  />  
Що принесе новий кодекс

Найбільше, як відомо, говорять про розділ Кодексу, присвячений спрощеній системі оподаткування. Тепер фізособи-підприємці зможуть платити єдиний податок тільки при річному доході не більше 300 тис. грн (на 200 тис. грн менше, ніж зараз). При цьому максимальна щомісячна ставка збільшиться з 200 грн до 600 грн (в населених пунктах, де проживають до 150 тис. осіб, вона складе 20-200 грн, 150-500 тис. — 20-400 грн, понад 500 тис. — 20 — 600 грн). 

Число найманих працівників у платників єдиного податку скоротиться з 10 до 4 осіб (тільки в ресторанному господарстві можна буде наймати 8 осіб). У разі встановлення касового апарату планка річного доходу підвищиться до 600 тис. грн. З виручки понад порогове значення треба буде платити 15%. Нові правила набудуть чинності з 1 квітня 2011 року. 
Юридичні особи втратять право платити єдиний податок. Натомість кодекс обіцяє їм нульову ставку податку на прибуток, якщо їхній річний оборот не перевищуватиме 3 млн грн. Зменшиться і перелік видів діяльності на єдиному податку. Ним не зможуть скористатися особи, які займаються фінансовою діяльністю, операціями з нерухомістю, оптовою торгівлею, роздрібною торгівлею через інтернет і торгові автомати, а також юристи, аудитори, бухгалтери, консультанти, кадрові агентства. 

У 3,2 раза буде збільшена ставка податку на земельні ділянки — до 1,44-3,36 грн/кв. м. залежно від розміру населеного пункту. Ставку транспортного збору потрібно буде платити тільки під час першої реєстрації транспортного засобу. У порівнянні з першим читанням всі ставки залишилися незмінними, збільшені тільки для літаків — з 0,2 грн до 1 грн. за 1 кг. ваги і вертольотів — з 0,3 грн. до 1 грн. за 1 кг. Скасовується щорічна індексація на рівень інфляції ставок транспортного збору, плати за надра, збору за спеціальне водокористування, використання радіочастотного ресурсу та інших платежів. 

Торгівля готівковою валютою в пунктах обміну, діяльність у сфері розваг, а також ряд інших видів послуг будуть обкладатися новими місцевими податками. Податок доведеться платити з нерухомості площею понад 120 кв. м (квартири) і 250 кв. м (житлові будинки). Ставка податку з 2012 року складе 1-2,7% від мінімальної зарплати за 1 кв. м додаткової площі. 
 
Протести триватимуть

Підприємці, до яких приєдналися організації перевізників, мають намір протестувати і надалі. Оргкомітет акції протесту проти Податкового кодексу заявив про створення координаційної ради з проведення референдуму про дострокове припинення повноважень парламенту і Президента – у разі, якщо той підпише податковий кодекс. На мітингу під парламентом це рішення і було схвалене. 

Також відбулося подальше зближення підприємців, які протестують проти кодексу, та опозиції. Попри перешкоди з боку охорони парламенту, яка не пропускала представників бізнесу, ті прийшли на засідання опозиційного уряду. Вислухавши підприємців, Юлія Тимошенко пообіцяла всі свої організаційні ресурси передати на підтримку їхніх акцій протесу. Підприємці та опозиція погодилися координувати свої дії.

Питання про те, чи підпише Президент Податковий кодекс, досі залишається відкритим. Заступник голови президентської Адміністрації Ірина Акімова сказала, що вони працюватимуть з уже ухваленим документом. Проте Президент вже досить чітко висловив своє ставлення як до Податкового кодексу, так і до учасників акцій протесту: “Коли я дивлюсь на виступи представників різного бізнесу, — чого вони вимагають сьогодні під час розгляду Податкового кодексу? Щоб ми залишили ті дірки, які були в законодавстві для того, щоб не платити податки”

У свою чергу депутати з владної більшості кажуть, що в кодексі враховані всі побажання глави держави, які він запропонував після того, як проект кодексу відкликали на доопрацювання. Однак однозначної впевненості ні в кого немає. 

 

 
 

Читайте также по теме