Податковий бліцкриг не вийшов…

Схоже, слова голови парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова про те, що за розглядом Податкового кодексу Верховна Рада не встигне опрацювати інші 100 питань порядку денного, виявились  пророчими… У вівторок парламентарії ухвалили рішення працювати безперервно до 22.00. Проте і така «працелюбність» не допомогла і вже після обіду депутати зізнались, що скоріш за все цей документ вони приймуть в кінці робочого дня у четвер. А поки під стінами парламенту мітингували близько 30 тисяч представників малого та середнього бізнесу, громадських організацій та просто громадян з різних регіонів України, представники опозиції вирішили «пожвавити» трудові будні.

 

З самого ранку мітингувальники заповнили вулицю Грушевського, площу перед парламентом і Маріїнський парк. Позаяк акція була несанкціонована, київська міліція заявила, що збирається порушити справу проти організаторів акції, оскільки багатотисячний мітинг перекрив рух по вулиці Грушевського біля будівлі Верховної Ради.

Втім учасники акції запевнили, що були  налаштовані мирно і не збирались порушувати громадський порядок чи провокувати правоохоронців на сутички. «Ми прийшли до парламенту, аби відстояти своє право чесно працювати за прозорими правилами. Обурює все: і ці податки, і запровадження касових апаратів. Обурює, що великий бізнес вони не чіпають, а малих підприємців можна. Ми просто не зможемо займатися бізнесом. Треба буде йти в тінь.  От і все», — скаржився один з учасників акції протесту.

 Протести проходили і  в інших містах України  — у Хмельницькому біля будівлі облдержадміністрації зібрались  близько 10 тисяч підприємців. Понад  тисячу підприємців Стрийського району Львівської області о 12.00 вийшли на міжнародну трасу Київ — Чоп і живим ланцюгом перекрили автомобільний рух, протестуючи проти ухвалення Податкового кодексу. У Харкові проти Податкового кодексу протестували підприємці і таксисти. Там на площі Свободи зібралося близько двох тисяч людей. В багатьох містах України підприємці позакривали свої магазини, ятки на ринках та повісили таблички «Тимчасово не працюємо. Прийняття  Податкового кодексу може закрити нас назавжди».

 

Тим часом у парламенті депутати з усіх сил наближали таку перспективу. Правда, ближче до обіду  зрозуміли, що одним махом справу вирішити не вдасться і Податковий кодекс в цілому може бути ухвалений не раніше четверга, 18 листопада. При цьому, коментуючи проведення під стінами парламенту акції протесту з вимогою не ухвалювати проект Податкового кодексу, Олександр Єфремов заявив, що депутати зроблять все можливе для того, аби  врахувати побажання підприємців у документі.

 

Поки «регіонали» коригували плани депутати від БЮТ принесли до Верховної Ради  повітряні кульки із зображенням дулі і запустили цю «композицію» під купол сесійної зали. Акція викликала велике невдоволення голови парламенту Володимира Литвина. Він закликав ініціаторів поставити драбину і зняти «цю ганьбу», а  потім запропонував парламенту вирахувати із зарплат депутатів з опозиції вартість робіт зі зняття з-під стелі парламенту повітряних кульок». Депутати із більшості не без задоволення підтримали цю пропозицію.

 

Тим часом, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала підприємців, які зібралися під стінами парламенту, єднатися і продовжувати відстоювати свої права та протестувати проти ухвалення Податкового кодексу. Вона наголосила, що саме завдяки спільним зусиллям опозиційних депутатів та підприємців сьогодні парламент постатейно розглядає проект Податкового кодексу, а не голосує за нього автоматично.

 

Знайшлася відповідь у Юлії Володимирівни і на одне з «вічних» питань: «Що робити?».  Виходів, на її думку, два. Перший – прийти до Президента Віктора Януковича з вимогою не підписувати податковий кодекс. Сама Юлія Тимошенко явно налаштувалася на другий варіант  — парламентські вибори 27 березня 2011 року. А щоб довірливі співгромадяни не «наступили  другий раз на граблі», вона поіменно перерахувала тих, за кого голосувати не потрібно: Азаров, Тігіпко і Янукович.  В цей час у організаторів акції почалися проблеми із звуком. «Напевно, спецслужби глушать», – вирішили в натовпі. Завивання сирен, криків і сміху ставало все більше, а сенсу – все менше.

 

Ближче до вечора представники коаліції зустрілись з лідерами громадських організацій, які влаштували пікет під Верховною Радою проти Податкового кодексу. Претензії  від малого та середнього бізнесу заслухали Олександр Єфремов, Ірина Горіна, Інна Богословська та Владислав Лук'янов. При цьому Олександр Єфремов діловито записав всі зауваження у свій блокнот та пообіцяв передати їх керівництву. Цікаво, коли саме збирається «регіонал» вносити зміни, бо поки він записував претензії, парламент продовжував схвалювати поправки до Податкового кодексу без урахування думки підприємців.

Читайте также по теме
ГолосUA
09:46 20/07/2024

Кабинет министров Украины предлагает включить в перечень обязанностей налогоплательщиков проводить по требованию...