Показовий виступ

19 травня уряд Миколи Азарова, який багаторазово дорікав у популізмі своїй попередниці, вийшов у прямий ефір «на прохання» Першої програми Національної телекомпанії України. За словами Прем»єра, Кабінету міністрів немає чого приховувати. «А якщо нас і будуть критикувати, то за те, що ми говоримо, а не за те, як нас інтерпретують», — наголосив він. Цікаво, чи мав Микола Янович на увазі те засідання на якому чітко сказав, що зарплати та пенсії до кінця року збільшаться «у п’ять разів» і його без інтерпретації процитували всі інформагентства, а виявилось, що підвищуватимуться «п’ять разів». «Свободу слова ми вітаємо і захищаємо, але обопільну: і для влади, і для преси», — заявив Прем’єр-міністр. Щоправда, «свобода слова» закінчилася акурат на його вступному слові, яке він майже повністю присвятив досягненням своєї команди.  />  

Микола Азаров похвалився угодою про демаркацію кордону з Росією, досягнутою у результаті візиту російського президента в Україну, «обнадійливими» темпами розвитку промислового виробництва, яке у квітні порівняно з квітнем минулого року зросло на 17,4%, підвищенням рейтингу України в оцінках міжнародних фінансових агентств, наведенням порядку в компанії «Нафтогаз Україна», початком підготовки нового Податкового кодексу, поставив у заслуги уряду своєчасну виплату пенсій і запевнив, що повністю готовий до зустрічі з місією МВФ, яка приїде в Україну незабаром.
 

Також він роздав кілька доручень. Зокрема, на саміті голів урядів країн СНД, який відбудеться 21 травня в Санкт-Петербурзі, «дати новий імпульс відновленню ВВП». Насправді важливим на відкритій частині засідання уряду було доручення створити урядову комісію для з’ясування обставин загибелі дітей від криничної води та взяти під контроль всі існуючі джерела питної води в країни. 
На цьому «показовий виступ» закінчився і міністри, за звичкою, залишили пресу та населення за закритими дверима.

На брифінги до засобів масової інформації вже традиційно вивели найменш інформативних гуманітарних міністра та віце-прем’єра – Дмитра Табачника й Володимира Семиноженка. Обидва розповіли про зміст угод, укладених в рамках III третьої міждержавної російсько-української комісії. Виявилося, що зміст гуманітарних угод полягає у спільному святкуванні ювілеїв з дня народження Антона Чехова та Тараса Шевченка, у «масштабних» гастролях українських театрів в Росії (російським театрам допомагати гастролювати по Україні не потрібно – самі впораються), у спільних кінопроектах, у зустрічах з імпресаріо. На запитання кореспондента ГолосUA чи під час російсько-українського спілкування на найвищому рівні порушувалися проблеми української діаспори в Росії, Семиноженко запевнив, що все це «провокації» і українці в Росії будуть захищені «спільним проведенням культурних заходів та відновленням співпраці між двома країнами». На жаль, це запитання-відповідь вже не транслювалися у прямому ефірі.
 

У сфері науки, за словами Дмитра Табачника, домовленості виявилися трошки конструктивними, зокрема, пообіцялися бюджетні місця для українських студентів в російських університетах та навпаки. Під час прес-конференції міністр також приніс вибачення за те, що курив 18 травня на вході до Національного університету імені Т. Г. Шевченка за чим його і застукали журналісти СТБ. «Я вже визнав, що був неправий і буду уважнішим», — пообіцяв він. Цього теж не побачили у прямому ефірі.
 

Також, глядачі Першого національного не змогли побачити «переконливих» пояснень пані заступниці генерального прокурора України Тетяни Корнякової про те, чому прокуратура розслідує події у Верховній Раді України винятково у середовищі депутатів від «НУ-НС». «Наскільки мені відомо, у прокуратурі Києва досліджуються всі епізоди. А чому тільки двох викликають… мабуть, за результатами більш ретельної перевірки», — сказала вона. Не було показано в прямому ефірі і спроб журналістів отримати коментарі від міністра юстиції Олександра Лавриновича стосовно того чи достатньо Міністерству внутрішніх справ для порушення кримінальної справи відеоматеріалу з чітким зображенням того, як одна людина калічить іншу. «Я не слідчий і не суддя!», — заявив Олександр Лавринович, хоча питання адресувалося саме міністру юстиції. Глядачам не вдалося побачити і спроби журналістів дізнатися у виконавчого секретаря Комітету з економічних реформ при Президенті України Ірини Акімової чи вже готові реформи, з якими Комітет обіцяв ознайомити до кінця травня.
 

Народу України могло б бути цікавим побачити, як міністри, декотрі з яких на світських програмах охоче розповідають про фірму-виробника своїх сорочок і місце зимового відпочинку, уникають запитань, які стосуються їхньої безпосередньої діяльності і цікавлять мільйони людей, які їм за це платять. Але на те він і показовий виступ, щоб демонструвати, те, що хочеш. Тепер треба чекати (чи вимагати?) виступів обов’язкових, в яких показуватимуть те, чого бажає громада в особі журналістів.

 

Читайте также по теме