Політичний тиждень: хто сміятиметься останнім?

Політичний тиждень, що минув, так і не реанімував бюджетний процес, позначився невдалою спробою Партії регіонів “показати зуби” й відправити уряд у відставку, газово-політичною зустріччю двох прем’єр-міністрів та символічно-ностальгічною, на тлі рукопотискання Володимира Путіна та Юлії Тимошенко, – зустріччю двох революціонерів Віктора Ющенко та Михаїла Саакашвілі. Тим часом, до президентських виборів залишається менше двох місяців, а передвиборча ситуація, загострена політичними конфліктами, принципово не змінилась, навпаки демонструє, що “нагорі” чим далі, тим менше збираються враховувати інтереси простих людей.

Відставка уряду: що за планами політиків?

Юлія Тимошенко з усією наполегливістю намагається створити образ успішного керівника Кабінету Міністрів. Лідер нібито опозиції і її основний суперник, (принаймні за соціологічними показниками), Віктор Янукович грає роль успішного опонента неуспішного Прем’єра. А відтепер, регіонали спробували налякати «залізну леді» вотумом недовіри – відставкою. Хоча, як показав минулий тиждень – до звільнення справа навряд чи дійде доти, доки не розпочнуться виборчі перегони. Більшість експертів погоджується, що сьогодні, для регіоналів важливо перемогти саме діючу владу. Та й для Юлії Тимошенко відставка уряду – виявилась би справжнім подарунком. І певною мірою навіть дивно, чому голова уряду сама її досі не ініціювала, адже це повністю знімало б відповідальність за економічну кризу в країні. Але для людини, яка з усіх сил тримається за владу, навіть у період невигідний для її іміджу – відпустити важелі влади не так вже й просто. 

Водночас, той факт, що найбільша фракція, лідер якої посідає перші місця рейтингів, ініціює відставку Кабінету Міністрів, знаючи безперспективність такого кроку та й ще демонструючи повну неспроможність об’єднати свої розпорошені фінансові й політичні сили, свідчить про те, що важке становище не тільки в Юлії Тимошенко.

Можливо, Партія регіонів побоюється, що в разі перемоги їхнього кандидата на президентських виборах, у нього залишиться серйозний конфлікт з урядом, і в цьому конфлікті уряд виглядатиме сильнішим. Тобто буде така ж ситуація, як зараз між Президентом і урядом Тимошенко, а раніше — між Президентом і урядом Януковича. Тоді зрозуміла спокуса завчасно відправити уряд у відставку, тим більше, що приводів для цього більш ніж достатньо. Спиняє Партію регіонів, очевидно, і те, що Юлія Тимошенко достатньо комфортно почувається і в опозиції, звідки їй значно легше вести риторику і відповідно звинувачувати своїх опонентів. Тому, як вважають експерти, регіонали перебуває у стані ваганнях між різними мотиваціями.

У тому, що Кабінет Міністрів не піде у відставку переконана більшість фракцій. Такої ж думки дотримується і фракція комуністів. «В кулуарах дійсно є інформація про те, що Партія регіонів зібрала 173 голоси, але, думаю, це чергові трюки, де Партія регіонів намагатиметься налякати Прем’єр-міністра, а у БЮТі будуть робити вигляд, що нічого не бояться. Насправді ж ніхто не проголосує за цю відставку», — запевнив депутат-комуніст Валерій Бевз

Ялтинська зустріч: газ і трохи емоцій.

Росія не стягуватиме з України штраф за недобраний газ, поки російському прем”єру Володимиру Путіну симпатичний український — Юлія Тимошенко і їм разом є над чим посміятися. Неважко було передбачити, що чергова зустріч двох прем’єр–міністрів, (один з яких був і по суті залишається у своїй країні президентом, а інша — дуже мріє обійняти цю посаду), значною мірою була присвячена «газовому» питанню. Хоча незадовго до того Юлія Тимошенко заявляла, що «жодного питання, яке стосується природного газу, на засіданні порушено не буде». Та, оскільки «блакитний вогник» у відносинах двох держав залишається найгарячішим питанням, зрозуміло, що без нього не обійшлося.

За оцінками аналітиків, зустріч прем’єр-міністрів України і Росії Юлії Тимошенко і Володимира Путіна в Ялті не принесла Києву позитивних результатів, при цьому Кремль показав, що Росія буде підтримувати саме Тимошенко, а не Януковича. 

Так, на думку експерта Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ Олександра Палія, зустріч Тимошенко і Путіна не принесла Україні оптимізації цін на російський газ, про що раніше заявляла Юлія Тимошенко. Він переконаний, що Росії невигідно переглядати газові контракти, саме тому в Ялті, крім «дифирамбів уряду Тимошенко», Україна нічого не отримала. Разом з тим експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук вважає, що у відносинах між державами важливо спиратися на документи, а нинішні домовленості України і Росії не підтверджують рівноправні, партнерські відносини та взаємовигідні з економічної точки зору відносини в енергетичній сфері. Водночас вона вважає малоймовірним виникнення проблем з постачанням газу в кінці року. Однак, за її словами, «приємна посмішка Путіна» при згадці про газовий контракт може означати далеко не те, що вважає за краще бачити українська сторона. 

У той час, коли в Ялті двоє прем’єр–міністрів розмовляли про газ, у Києві зустрічалися інші «друзі» — Президенти України та Грузії, Віктор Ющенко і Михаїл Саакашвілі. Як висловився, відповідаючи на запитання журналістів Володимир Путін, «Бойцы вспоминали минувшие дни, и битвы, что вместе продули они». Недепломатична вільність Путіна у виборі форми і виразів по відношенню /> до глави української держави викликала бурю критику на адресу російського прем”єра. Дісталося також і Юлії Тимошенко за її схвальне підхихикування грубуватим жартам колеги.  

На парламентській ниві — без змін

Наприкінці минулого тижня Верховна Рада не змогла подолати вето Президента на закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» і повернула документ на доопрацювання. Натомість парламент потішив майже бійкою. Напевно, тому, що робоча атмосфера і деяке затишшя подіяли на нерви народних обранців, які вже звикли до буремного життя на міжфракційних барикадах. Побилися бютівець Олег Ляшко та регіонал Владислав Лук’янов. Як відомо, обидва добре політично підковані і навіть появі бананової шкірки на підлозі парламентської зали можуть надати належний громадський резонанс. Очевидно, у Ляшка реакція краща і він одразу заявив, що Партія регіонів діє в парламенті неприйнятними методами. «Щойно щось станеться — смикають за краватку, штовхають. Це принципи роботи Партії регіонів. Що вони робитимуть, якщо, не дай Боже, прийдуть до влади, якщо в опозиції дозволяють собі таке», — скрушно зауважив він.

Втім, якщо проаналізувати картину політичного тижня варто можна дійти висновку, що смикання за краватки – це метод усіх політичних сил, які сьогодні борються за владу. Одного хотілося б — щоб народна краватка у руках поводирів не затягнулась на шиї занадто сильно.

 

Читайте также по теме