Текст: Оксана
16:10 24/03/2010

Повернення паралімпійців: сила волі і сила духу (Фоторепортаж)

Сьогодні з Х зимових Паралімпійських ігор у Ванкувері (Канада) на Батьківщину прибула Національна паралімпійська збірна команда України – володарка третього загальнокомандного місця. Чергові зимові Паралімпійські ігри включали: гірськолижний спорт (Alpine Skiing), біатлон (Biathlon), лижні гонки (Cross-Country Skiing), хокей на санях (Ice Sledge Hockey) та керлінг (Wheelchair Curling). />  

Нашу збірну представляли 26 спортсменів. Серед них 19 паралімпійців: 14 спортсменів-інвалідів з ураженнями опорно-рухового апарату і 5 — з вадами зору, а також 7 спортсменів-лідерів, які виступали разом із незрячими спортсменами і допомагали їм фінішувати. Середній вік команди – 27,6 року; найдосвідченішим спортсменам — Трифоновій Світлані та Мунцу Олегу – по 43 роки; наймолодшими спортсменами команди є Кононова Олександра та Шишкова Оксана – їм по 18 років.  До складу збірної команди увійшли відомі всьому світові паралімпійці: Олена Юрковська Олена, Людмила Павленко, Світлана Трифонова, Юлія Батенкова, Юрій Костюк, Віталій  Лук’яненко, Олег Мунц, Сергій  Хижняк.
 

У складі команди – 60% дебютантів (11 спортсменів). Унікальною особливістю зимової національної паралімпійської команди України була її надзвичайно широка репрезентативність в регіональному розрізі: до складу команди входили представники 10 регіонів України (Київської обл. та м. Києва, Волинської обл., Кіровоградської обл., Чернігівської обл., Івано-Франківської обл., Черкаської обл., Харківської обл., Львівської обл., Сумської обл.).

 

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-3/1(1).JPG" />

  Українські спортсмени здобули на Іграх 19 медалей — 5 золотих, 8 срібних та 6 бронзових. Впродовж Х зимових Паралімпійських ігор 506 атлетів — з 44 країн світу змагались у п’яти видах спорту і були учасниками 64 різних церемоній нагородження.

 

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="346" src="/media/images/2010-3/1.2.JPG" />
 
  В загальнокомандному заліку за загальною кількістю нагород Україна поділила третє місце з Канадою. Перше місце посіла збірна Російської Федерації, друге — у Німеччини. За кількістю золотих медалей у загальнокомандному заліку українська паролімпійська збірна посіла п’яте місце. Перше місце у команди з Німеччини. Друге місце посіла збірна Російської Федерації. На третій сходинці збірна Канади.

Лижна траса була прихильною до трьох наших спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, які виступали стоячи.
  Серед дівчат на дистанції 5 км класикою переможницями стали Олександра Кононова (золото) та Юля Батенкова (срібло). До речі, Юлечка, яка так близька була від золотої нагороди, програла подрузі по команді лише 2,6 секунди. Григорій Вовчинський став третім у гонці класикою на дистанції 10 км, хоча й стартував не досить вдало. Лише практично 2 секунди відділили Григорія від другого місця у змаганнях.  Не пощастило на лижній трасі Олегу Мунцу – він травмувався і, долаючи біль, з травмою руки дійшов до фінішу п’ятим. 
Уже в кінці гоночного дня зовсім трохи не вистачило Юрі Костюку, щоб стати бронзовим медалістом у лижних гонках на дистанції 10 км.

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-3/4(1).JPG" />

В аеропорту "Бориспіль" із почестями олімпійців зустрічали родичі та високопосадовці.

До змагань зимової Паралімпіади-2010 у лижних гонках та біатлоні спортсменів готували «Заслужені тренери України»: Валерій Казаков, Володимир Сторожок, Микола Ворчак, а також спортсмени-лідери, які супроводжуватимуть спортсменів з вадами зору по дистанціях (Володимир Іванов, Борис Бабар, Віталій, Дмитро Артьомін, Сергій Кучерявий); в гірськолижному спорті – тренер Наталія Лобас  та технічно-адміністративний персонал.

 

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="900" src="/media/images/2010-3/2(1).JPG" />

Як повідомила кореспонденту ГолосUA начальник Київського обласного центру фізичної культури спорту “Інваспорт” Марія Вінниченко, представники центру очікують 4 параолімпійців, які здобули 9 медалей.

“Перемогу здобули 4 наших славних параолімпійських призери, які представляли Київщину, це герої України, дві спортменки лижниці — Олена Юрківська, яка має 5 нагород та 4 нагороди молода спортсменка з Броварського району Олександра Кононова”,  — сказала вона.М.Вінниченко пояснила, що медведик, який начальниця запланувала подарувати призерові, за її словами символізує сильну та мужню тваринку і тому вона обрала саме її, щоб він нагадував олімпійцям про домівку і вони знали, що на них чекають.

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="772" src="/media/images/2010-3/3(1).JPG" />

Особливо вражає вік спортсменки, відзначив кореспонденту ГолосUA перший тренер лижниці-паралімпійки Олександри Кононової Анатолій Завідеєв. “Саме головне, що це дитина — інвалід і сирота, яка здобула великий для країни результат і доказала, що вона є на цьому світі. Вибороти 3 золоті медалі і 1 срібло для загальнокомандного — це результат достойний для молодої 15-річної дівчини. Я сподіваюсь, що вона й надалі підтримуватиме честь держави вцілому”. На думку тренера, такий результат параолімпійської цілком достойний.

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="441" src="/media/images/2010-3/4.1 (2).JPG" />

Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту  Равіль Сафіулін зауважив, що “Україна вітає спортсменів з поверненням на українську землю. Вся країна переживала разом з вами, але третє місце у загальнокомандному рейтингу свідчить проте, що в нас є параолімпійська команда, котра може підокорювати високі спортивні вершини”.
 

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-3/5(1).JPG" /> 

  Перший заступник голови Верховної Ради Микола Томенко відзначив, що спортмени зробили все, аби асоціація зі словом "Україна" була позитивною. “Я переконаний, що якби вашу силу волі додати всім українським спортсменам та всім українцям, ми б жили в країні, якою можна було б пишатись. Слава Україні — героям слава!”

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="447" src="/media/images/2010-3/6(1).JPG" />

Губернатор Київської області Анатолій Присяжнюк запевнив, що Україна достойно нагородить параолімпійців за успіх на Параолімпійських іграх.
 

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="605" src="/media/images/2010-3/7(1).JPG" />

Президент Національного параолімпійського комітету Валерій Сушкевич у свою чергу подякував “за теплу зустріч на рідній землі”.
“Нелегко завжди давались нам параолімпійські перемоги, але медалі Х Параолімпіади завойовувались особливо важко. Ми постійно відчували підтримку з дому, тому я всім дякую і тим, хто був разом з нами, й тим, хто протягом 4 років у напруженій роботі готував цю перемогу разом”, — сказав він.

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="723" src="/media/images/2010-3/8(1).JPG" />

  Спортсменка Тетяна Тимошенко розповіла кореспонденту ГолосUA , що отримала дуже позитивні емоції. “Ми маємо позитивні емоції. Ми дуже задоволені, що нас так тепло зустріли. Хочу подякувати всім, хто за нас вболівав. Було важко, конкуренти сильні, але ми старались”, — сказала вона.

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="771" src="/media/images/2010-3/9.JPG" />

Призерка Олександра Кононова продемонтрувала всім свої медалі і відзначила, що кожна важить по 500 грамів. “Я дуже щаслива, я вам всім дякую”, — сказала, посміхаючись, призерка.

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="388" src="/media/images/2010-3/10.JPG" />

Параолімпійців також привіталі квітами представники від імені Президента України Віктора Януковича, від Верховної Ради, від Кабінету Міністрів та від Національного олімпійського комітету.

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-3/11.JPG" />

Також призерів привітали представники Міністерства молоді та спорту, яким було роздано шарфи української збірної.
 

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-3/12.JPG" />

Молоді таланти України також привітали параолімпійців, по-своєму.

   Дебют України в зимових видах спорту відбувся на VІІ зимових Паралімпійських іграх 1998 року в Нагано (Японія). До національної паралімпійської команди тоді входили Трифонова Світлана (Київська обл.), Акопян Олена (Дніпропетровська обл.), Кулініч Тамара (Дніпропетровська обл.), Кириченко Ірина (Дніпропетровська обл.), Васютинський Олександр (Миколаївська обл.) та Лук’яненко Віталій (Сумська обл.). Саме ці спортсмени загорілися спортивним азартом і вирішили спробувати себе у лижних гонках, маючи вже великий досвід у літніх паралімпійських видах спорту. Ідея спрацювала і результатом стали 3 золоті, 2 срібні та 4 бронзові медалі.

VIII Паралімпійські ігри-2002 у Солт-Лейк-Сіті (США) продовжили прогресуючі зимові традиції України, і національна паралімпійська збірна виборола тоді 12 медалей – 6 срібних та 6 бронзових. Вже тоді професійний рівень команди значно піднявся, і молоді спортсмени Юрковська Олена (Київська обл.), Костюк Юрій (Волинська обл.) та Морозов Владислав (Харківська обл.) показали високі результати.

Справжнім тріумфом став виступ українських паралімпійців на ІХ зимових Паралімпійських іграх-2006 в Турині (Італія), де наша зимова команда виборола третє місце у світі за кількістю золотих нагород і друге – за загальною кількістю медалей. Сенсаційно високий результат української збірної — 25 медалей: 7 золотих, 9 срібних та 9 бронзових. Саме в Турині вперше в Паралімпіаді взяли участь Павленко Людмила (Харківська обл.), Батенкова Юлія (Волинська обл.), Хижняк Сергій (Харківська обл.), Смирнова Тетяна (Харківська обл.).

  Цього ж року українська олімпійська збірна повернуться з Канади без жодної медалі. Невдачу у змаганнях тренери пояснили браком часу для якісної підготовки спортсменів. Перед цьогорічними змаганнями у Ванкувері Міжнародний олімпійський комітет поставив спортсменів у дуже жорсткі умови. Аби потрапити у список учасників зимової олімпіади, тобто отримати необхідну кількість ліцензій, спортсмени мали лише три місяці. Українські лижники закінчили відбіркову боротьбу лише 16 січня, а вже за місяць мали виступати у Ванкувері, розповів державний тренер з лижних перегонів, голова технічного комітету лижних змагань Федерації лижного спорту України Володимир Нечаєв. «Спортсмени, аби отримати ці ліцензії викладалися на повну. Відновити людей дуже складно. Спортсмени вилазили з себе. І я не знаю, яким має бути талант тренера, аби підвести спортсмена до пік-форми два рази в сезон». Саме цим пояснює тренер невдачі своїх підопічних на лижних треках. Він спростував усталену думку, що на підготовку українських олімпійців бракувало коштів. Нечаєв сказав, що для підготовки українських лижників до змагань у олімпіаді були виділено з бюджету достатньо грошей, втім умови цьогорічного міжнародного відбору були неприйнятними і до Канади поїхали не всі, хто міг принести Україні такі бажані медалі.
  Статистика стверджує, що спортом займається лише п’ять відсотків населення. Серед інвалідів цей показник ще менший. Тому справжнє захоплення і повагу викликають ті люди, які, маючи обмежені фізичні можливості, не просто активно займаються фізкультурою, показуючи при цьому значні результати, але й роблять усе від них залежне, залучаючи до спорту інших. 

 

Читайте также по теме