Позачергові засідання парламенту: вся пара у свисток

Зміни до закону про вибори Президента, на прийнятті яких наполягав БЮТ, очевидно, не будуть розглянуті взагалі. Як відомо, у вівторок Верховна Рада на позачерговому засіданні навіть не змогла приступити до розгляду цього питання, народні депутати розійшлися, не ухваливши жодного рішення. Єдине, на що їх вистачило, — заслухати виступи в. о. міністра фінансів Ігоря Уманського про бюджет на 2010 рік і головного санітарного лікаря Олександра Біловола щодо епідемії грипу. 

Нагадаємо хронологію подій: у неділю Юлія Тимошенко заявила про необхідність терміново скликати Верховну Раду ще до виборів, аби внести зміни до тих положень закону про вибори Президента, які стосуються голосування вдома і внесення виборців до списків в день голосування. В понеділок «бютівці» зібрали всі необхідні підписи і подали їх на реєстрацію до секретаріату парламенту з проханням призначити засідання на середу. «Регіонали», які дізналися про цю ініціативу, швидко зорієнтувалися і встигли раніше за бютівців зареєструвати власну виставу на проведення позачергового засідання (теж в середу) з абсолютно іншим порядком денним: проект держбюджету на поточний рік, зміни до Земельного кодексу і декілька десятків інших законопроектів, названих нібито опозицією «дійсно важливими для народу». Тоді представники Блоку Юлії Тимошенко просто перенесли дату засідання зі «своїм» порядком дня на четвер. Але й тут на бютівців чекав неприємний сюрприз – головуючий на засіданні перший віце-спікер, «регіонал» Олександр Лавринович оголосив про розпорядження Голови Верховної Ради Володимира Литвина, згідно з яким засідання з порядком денним, «регіонального розливу», триватиме два дні.  

У фракції БЮТ захвилювалися, що парламент не встигне розглянути зміни до виборчого законодавства. «Змінити закон до першого туру нереально», — зазначив народний депутат Сергій Міщенко Міщенко, висловивши при цьому упевненість, що розраховуючи на законодавчі шпарини «регіонали» готуються до маштабних фальсифікацій. За даними БЮТу, в багатьох округах Донеччини проголосувати вдома збирається кожен десятий виборець. «Принаймні у восьми з 22 виборчих округів Донеччини кількість заяв виборців, які хочуть проголосувати за межами виборчих дільниць, перевищує 10%», — стверджувалось у поширеній з цього приводу заяві БЮТ. Це при тому, що за даними минулих виборів, у більшості округів частка немічних становить близько відсотка. У Партії регіонів звісно ж від таких звинувачень відхрещуються, але водночас наполегливо інціюють позачергові засідання, аби не дати можливість приступити до розгляду закону про вибори. 

З метою підсилити демонстраційний ефект «турботи» про інтереси населення, а не про вибори «регіонали» привели кілька сотень людей під Верховну Раду, які нібито вимагали від уряду виконанння закону про підвищення сроціальних стандартів.Транспаранти, схожі за змістом до народних, депутати-регіонали розвісили і у сесійній залі. Але бойового настрою їм це не додало – в залі перебували десятки три малоактивних депутатів від різних фракцій, ще стільки ж було распорошено в кулуарах, буфеті і курилці. А коли для доповіді на трибуну вийшов виконуючий обов’язки міністра фінансів Ігор Уманський — більшість депутатів відразу ж залишила сесійний зал і будівлю парламенту. 

У кулуарах Верховної Ради найбільш обговорюваним було питання про те, чи дійсно «регіонали» скликали позачергове засідання для того, щоб заблокувати прийняття змін до виборчого законодавства. Адже, як відомо, саме представники Партії регіонів в кінці минулого року ініціювали дострокове завершення пленарних засідань, пояснивши це бажанням припинити до президентських виборів «використання парламентської трибуни для ведення політичної боротьби» .

Брифінги Олександра Лавриновича та в.о. голови фракції БЮТ Андрія Кожемякіна, що відбулися по закінченні засідання, прояснили диспозицію сторін на наступний день. Представник Партії регіонів заявив, що нинішня редакція закону про вибори Президента свого часу спільно розроблялася «бютівцями» і «регіоналами» і змінювати її сенсу немає. «Продовження засідання завтра відбудеться в спокійному режимі», — запевнив перший віце-спікер. У свою чергу, Кожемякін звинуватив Олександра Лавриновича в зловживанні повноваженнями головуючого і заявив, що «регіонали» усіляко намагаються не допустити розгляду змін до закону про вибори в сесійному залі. 

Другий день позачергових «парламентських тусівок» завершився ще швидше і не менш показово. Фракція БЮТ демонстративно покинула сесійну залу, а Олександру Лавриновичу нічого не залишалось , як закрити сесію через нестачу депутатів. Від позачергових засідань парламенту очікували звичного для української політики розвитку подій – безрезультативності. Але парламентарії змогли відзначитись ще й новизною — безглуздям свого зібрання. 

 

Читайте также по теме