Позичальники попереджають! (ФОТОРЕПОРТАЖ)

«Брати банківську позику в Україні — небезпечно для життя», — приблизно так висловилася одна з учасниць пікетування банків, що відбулося 1 грудня у Києві. За її словами, через кризу люди, які брали валютні кредити опинились у фінансовій пастці: через девальвацію гривні їхні кредити подорожчали у 2 рази, а самі банки спрямували свої зусилля на те, щоб ці кредити з громадян «вибити». Основні вимоги пікетувальників полягали в тому, щоб перевести всі валютні кредити у гривню за курсом, який був на момент одержання грошей від банку, та надати кредитні канікули на час кризи. Такий підхід, на їхню думку, створив би можливість повернути кредити і дозволити позичальникам не опинитись на вулиці.

Пікетувальники згадали також і українську владу. Від неї вони вимагали організувати круглий стіл за участі позичальників, банків та представників влади для вирішення найбільш гострих проблем. За словами організаторів, ця акція була останнім попередженням банкам і владі перед переходом до більш жорстких дій. Якщо їхні вимоги не будуть виконані, то з 7 грудня учасники сьогоднішньої акції обіцяють розбити намети палатки перед всіма великими банками, посольствами країн, звідки походять власники банківських установ,перед Нацбанком та Верховною Радою.

Акцію організувала всеукраїнська громадська організація «Наш захист», що була створена у грудні 2008 року для захисту прав банківських позичальників. Як стверджують її керівники, організація неполітична, проте готова підтримувати будь-яку з політичних сил, яка допоможе їм відстояти права вкладників. Осередки організації створені в 16 областях і об’єднують кілька тисяч громадян.

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="450" height="600" src="/media/images/2009-12/IMG_1297_tn.jpg" />

Мішенню пікетів, які відбулися у перший день зими, стали Укрсоцбанк, Укрсиббанк, “Приватбанк” та “ОТР-банк”. За словами учасників акції, 90% кредитів, які взяли члени їхньої організації, припадають саме на ці банки.

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="450" src="/media/images/2009-12/IMG_1300_tn.jpg" />

Позичальників під час сьогоднішньої акції було небагато — до 300 осіб. Вони вважають, що для проведення акції-попередження більше і не треба, а на безстрокове пікетування у разі, якщо воно відбудеться, обіцяють зібрати кілька тисяч.

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="450" src="/media/images/2009-12/IMG_1304_tn.jpg" />

До 14 години пікетувальники встигли обїздити всі центральні установи зазначених банків у Києві і зібралися до НБУ. Біля Нацбанку вони пробули найдовше, адже саме він регулює діяльність банківських установ України.

decoding="async" loading="lazy" alt="" width="600" height="450" src="/media/images/2009-12/IMG_1318_tn.jpg" />

На прес-конференції, яку провела «Наш Захист» за день до пікету, її члени всилвоивли переконання, що саме нинішня влада винна у кризі, падінні гривні та нестабільності в країні. Тому на плакатах, які тримали позичальники нерідко можна було побачити звинувачення на адресу бік Президента Віктора Ющенка чи голови правління НБУ Володимира Стельмаха. />  

Читайте также по теме