Президент може заветувати Податковий кодекс. Якщо знайде підстави

Після тритижневого блокування трибуни Верховної Ради в опозиційний день — середа 17 листопада у таборі парламентської меншості виглядала доволі помірковано і спокійно. Парламентарії суперечок не заводили, наочну агітацію на знак протесту “проти дій правлячого режиму” до сесійної зали не заносили. Підприємці, які напередодні під стінами парламенту мітингували проти ухвалення Податкового кодексу, вирішили перенести акцію протесту на день, коли буде продовжено розгляд цього документа. Тим часом провладна фракція, яка так наполягала на швидкому прийняття Податкового кодексу, у парламентських кулуарах не виключала, що Президент Віктор Янукович може його і ветувати… Мовляв, документ дуже складний і не доопрацьований. Втім особливого здивування це не викликає, адже за п'ять місяців всенародного “обговорення” законопроект не критикував, хіба що ледачий.

Ранок біля будівлі Верховної Ради зустрів депутатів і журналістів відсутністю багатотисячного мітингу підприємців, які погрожували стояти тут “до переможного кінця”. Як з”ясувалося, “день гніву” учасники акції перенесли у зв'язку з тим, що парламент повернеться до розгляду проекту Податкового кодексу лише у четрвер 18 листопада. “Мітингуючих немає, бо сьогодні опозиційний день, але завтра вони у такій же кількості повернуться під стіни Верховної Ради”, — прокоментувала ситуацію кореспонденту агенції “ГолосUA” депутат від “НУ-НС”Ксенія Ляпіна.

Втім, назвати подібні мітинги нерезультативними не можна, адже і парламент і уряд визнали, що, можливо, погарячкували з низкою норм. У зв'язку з цим, знову ж таки, можливо, документ буде переглянутий на користь малого і середнього бізнесу. Так, Прем'єр-міністр Микола Азаров наголосив на необхiдностi ретельно аналiзувати практику впровадження податкової реформи i "невiдкладно реагувати при виявленнi помилок i неточностей". "Податковий кодекс зачіпає iнтереси мiльйонiв громадян. – здогадався він. – У нас – вiльна демократична країна, тому тi, хто побачив у кодексi мiнуси, вийшли на вулицю i заявили про свою незгоду. Уряд з повагою ставиться до всiх громадян, до всiх законних iнтересiв, однак наголошує: рiшення ми ухвалюємо в iнтересах превалюючої бiльшостi суспiльства", – пояснив голова уряду. 

Не менше заінтригував представників медіа депутат від фракції Партії регіонів Владислав Лук"янов, коли заявив, що Президент може ветувати Податковий кодекс. Це може статися, якщо не буде знайдений компроміс, який влаштує як підприємців, так і уряд. "Все залежить від того, в якому варіанті буде прийнятий Податковий кодекс. Якщо він буде прийнятий у варіанті, який мінімізує розбіжності, які сьогодні існують, і не порушуватиме Конституцію при його прийнятті, тоді у Президента не буде підстав. Але якщо Податковий кодекс буде прийнятий, або з одним, або з другим, — тоді, природно, у Президента будуть підстави і я не виключаю варіант, що він скористається правом вето", — відзначив він. За словами депутата, на даному етапі найбільш спірним залишається 14-й розділ проекту Податкового кодексу, який стосується спрощеної системи оподаткування. А голова фракції правлячої партії Олександр Ефремов не виключив, що в підсумковому документі для цього розділу будуть передбачені окремі терміни набуття ним чинності, а саме з 2 кварталу 2011 року, тоді як весь кодекс в цілому в разі його ухвалення має набути чинності з 1 січня 2011 року.  

У Партії регіонів теж визнають, що деякі норми законопроекту потрібно переглянути і на це нібито вже дав згоду голова уряду…. “Я мав розмову з Миколою Азаровим і він наголосив на необхідності врахувати вимоги підприємців”, — пояснював у кулуарах парламенту Олександр Єфремов. При цьому він повідомив про скликання засідання профільного комітету, де будуть внесені відповідні поправки. Правда, депутат так і не зміг дати чіткої відповіді чому ці поправки не внесли під час тривалого “всенародного обговорення”… “Сьогодні йде конструктивна робота по ряду напрямів. При опрацюванні проекту Податкового кодексу в профільному комітеті були враховані десятки пропозицій від бізнесу, у тому числі малого і середнього, і підприємців. Ряд поступок вже був зроблений. На даний момент з боку підприємців ще є низка запитань до Податкового кодексу. Проте одні питання мають право на життя, інші — мають спірну складову”, — відзначив він. За словами депутата, одним з таких спірних питань є неприйняття підприємцями касових апаратів. “Коли ставиш їм логічне питання, чому таку різку реакцію викликає впровадження касових апаратів, то відповіді не отримуєш”, — сказав він. Таке ставлення, вважає Олександр Ефремов, тим більше не зрозуміле, коли взяти до уваги, що держава заклала до держбюджету 300 млн грн., аби за державні кошти забезпечити бізнес касовими апаратами. 

У владній фракції також заявляють, що Податковий кодекс може бути доопрацьваний і після схвалення. В опозиції, звичайно, такий піідхід називають лицемірством. “Вони приймають що завгодно і потім це що завгодно доопрацьовують, але ж із цим “щозавгодно” потім жити народу і за його правилами працювати… І що найгірше — на основі такого кодексу формуватимуть держбюджет. Виникає запитання чи не будть і його приймати отак без схвалення суспільства з подальшими коригуваннями?”, — обурювався у кулуарах депутат від БЮТ Сергій Міщенко.

Попри нібито “узгодженість” із владою передставники малого і середнього бізнесу також висловлюють своє невдоволення, наполягаючи на тому, що навіть в “узгодженому” варіанті залишатимуться “чорні плями”… Так, за словами президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, в остаточному варіанті проекту Податкового кодексу залишається ряд статей, які повністю знищать напрацьовану систему малого та середнього бізнесу, змусять бізнес піти в тінь. Це, на його дукму, призведе до скорочення робочих місць, виплати заробітної плати в конвертах, що створить соціальну напруженість і остаточно підірве довіру населення до влади. “Економічна рада Українського союзу промисловців і підприємців підготувала звернення до Президента, Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра України з вимогою врахувати напрацьовані пропозиції та зауваження підприємницького співтовариства до проекту кодексу, що дадуть можливість забезпечити стабільний розвиток, перш за все, малого і середнього бізнесу. УСПП наполягає на постатейному голосуванні проекту Податкового кодексу“, — заявив А. Кінах.

Як би там не було 18 листопада, парламент продовжить роботу над проектом Податкового кодексу. Природно, не без супроводу протестуючих під Верховною Радою. Адже, як відомо, вони обіцяли залишитися … доти, доки буде тривати весь процес прийняття “податкової конституції”. Більше того, обіцяють підкріплення. Принаймні, така інформація надійшла з регіонів.

 

Читайте также по теме
ГолосUA
09:46 20/07/2024

Кабинет министров Украины предлагает включить в перечень обязанностей налогоплательщиков проводить по требованию...