Президент випив чаю з підприємцями

 

Після тижневого мітингу на Майдані Незалежності до підприємців у “гості на склянку чаю” завітали Президент України Віктор Янукович і прем`єр-міністр Микола Азаров. Вони вирішили поспілкуватись із мітингувальниками та розповісти про подальшу долю Податкового кодексу. Так, за словами Віктора Януковича ймовірність його ветування є дуже великою. Що хотіли продемонструвати представники влади своїм “зближенням з народом”, можна трактувати по-різному. Проте, підприємці запевнили, що влада, просто злякалась соціального вибуху,а тому і пішла на “поступки”.

 

Віктор Янукович та Микола Азаров перебували в наметовому містечку на Майдані майже півгодини, вони вислухали вимоги підприємців та обговорили з ними перспективи податкової реформи в Україні та навіть пригостилися чаєм. Разом з ними, наметове містечко відвідали голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін і його заступник Ганна Герман.

 

“Ймовірність прийняття вето – велика. Але ми про це зможемо сказати після того, як разом з вами розглянемо питання Податкового кодексу”, — наголосив Президент під час розмови з підприємцями. При цьому, глава держави запевнив, що йому зрозуміла позиція підприємців, які виступають проти Податкового кодексу.

“Треба, щоб ми з вами разом подивилися в цілому на цю проблему. Я приїхав із прем’єр-міністром. Я його взяв із собою, щоб ми сьогодні домовилися. Мої експерти попрацюють сьогодні, завтра, післязавтра, поки не закінчать цю роботу”, — зазначив В. Янукович, уточнивши, що до понеділка він матиме з цього питання проміжний результат.

 

У зв’язку з цим Віктор Янукович запропонував, щоб у понеділок представники підприємців, а також фахівці Кабінету міністрів, зокрема, автори Податкового кодексу, разом із фахівцями Адміністрації Президента сіли за стіл переговорів з метою доопрацювання кодексу і пошуку спільного рішення для його редагування.

“Перегорнемо все для того, щоб дійти до кожної букви, коми, кожної крапки і так далі”, — наголосив Президент і запропонував завершити цю роботу до четверга, адже у вівторок-середу він перебуватиме у закордонному відрядженні – в Астані, де 1-2 грудня відбудеться саміт ОБСЄ.

Варто також зазначити, що Президент висловив думку про те, що дискусія навколо Податкового кодексу не повинна відбуватися у форматі політичної гри, а мати за мету лише конструктивний діалог з метою врахування соціально-економічних інтересів громадян.

“Грайтеся (у політику – ред.) без мене. Шукайте собі іншого партнера. Я готовий з вами працювати щодо Податкового кодексу разом і завершити його з головою і розумом”, — заявив Віктор Янукович.

Звертаючись до присутнього на зустрічі прем`єр-міністра Миколи Азарова, він зауважив, що це саме уряд підготував та ініціював чинну редакцію Податкового кодексу, яка викликала такий резонанс і протести. “Азаров, працюйте! Ось вам громадськість — проводьте громадські обговорення, працюйте”, — заявив Президент. На це зауваження прем’єр лише винувато відповів: “Усе, що потрібно змінити, ми змінимо”.

 

У той же час, за словами учасників акції, Микола Азаров запропонував їм два варіанти врегулювання конфлікту. Перший — доопрацювання Податкового кодексу і його підписання Президентом. Другий — вето Президента на ухвалений Податковий кодекс і подальше доопрацювання.

При цьому підприємці не погодилися з такими пропозиціями, вимагаючи накласти вето на прийнятий Податковий кодекс і почати розробку нового документу з 'чистого аркуша'. Загалом підприємці переконані, що поява Президента України і прем`єр-міністра у наметовому містечку на Майдані Незалежності у Києві свідчить про те, що влада боїться соціального вибуху і через нестабільність в Україні не хоче погано виглядати в очах західноєвропейської спільноти.

Зокрема головний координатор заходу Олександр Данилюк наголосив, що на жаль, під час зустрічі, Президент відмовився обговорювати питання дострокового припинення повноважень Верховної Ради, яка ухвалила Податковий кодекс.

 

Враховуючи, що багато людей підтримують ініціативу про референдум щодо розпуску Верховної Ради, це “половинчата позиція” з боку Віктора Янукович, зазначив Данилюк.

На необхідності повністю напрацювати новий Податковий кодекс наполягають і більшість експертів. Так, економіст Володимир Лановий запевнив кореспондента ГолосUA у тому, що переробляти, виправляти цей документ не варто, адже він сам по собі передбачає збереження корупції та тінізацію економіки, а тому переписуванням деяких норм тут не обійтись.

Водночас експерт припустив, що постійне відкладання вето Президентом свідчить про те, що в Адміністрації Президента йдуть дискусії серед різних груп впливу влади.

Як би там не було, всі дискусії та мітинги у цьому питанні переносяться ще на тиждень.

Читайте также по теме
ГолосUA
09:46 20/07/2024

Кабинет министров Украины предлагает включить в перечень обязанностей налогоплательщиков проводить по требованию...