«Прикольну казку» відзначив Кабмін

Премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки в 10 тисяч гривень присудили українсько-естонській стрічці «Прикольна казка», яка перемогла в номінації «За найкращий кінотвір для дітей та юнацтва». Про це у четвер оголосили автори фільму — режисер Роман Ширман, продюсер Олена Фетисова та голова Державної служби кінематографії Міністерства культури і туризму Ганна Чміль. Така увага з боку держави до вітчизняних кінематографістів, хоч і з символічним грошовим заохоченням, безумовно тішить останніх. Хоча, «змагалися» у цій номінації ще кілька анімаційних картин, адже за останні роки це перший український дитячий фільм, який вийшов на широкі екрани.

«Приємно отримати таку нагороду, — говорить режисер картини Роман Ширман, — бо знімати фільми зараз в Україні дуже важко, знімати дитячі фільми ще важче, але коли ми знімали, коли йшли до прокату, ми ніколи не казали про складнощі, бо складно сьогодні жити всім. Сподіваюсь, що невдовзі «Прикольну казку» знову покажуть в кінотеатрах, вже вийшов DVD з цим фільмом, можливий також показ на телебаченні. Знаєте, я коли дивився програму про фільм «Тарас Бульба», був дуже здивований почувши, що його бюджет становив 25 мільйонів, а на просування держава виділила ще 14 мільйонів. Це в кільканадцять разів більше грошей, ніж було у нас, а на просування взагалі не було жодної копійки. Я розумію, що ми всі в нерівних умовах, але це не головне. Головне, аби наш фільм сподобався дітям і дорослим і якомога більше глядачів його побачили б».

Фільм «Прикольна казка» україномовний, художній, повнометражний, знятий у жанрі комедійної казки. У стрічці знялися відомі актори — Георгій Делієв, Владислав Троїцький, Борис Барський, а також молоді актори та діти. У казці звучить музика гурту «Океан Ельзи». Глядачі вже мали змогу подивитися фільм у кінотеатрах наприкінці минулого року. Прокат був досить успішним, адже «Прикольна казка» мала непоганий, як для дитячого фільму результат по касових зборах. «Так, наприклад, на цей фільм глядачі йшли набагато охочіше, ніж на російську «Сказку про Федота-стрельца удалого молодца», озвучену відомими російськими акторами, або на американську «Лессі», таким чином на кожній фільмокопії, а їх було 26, ми заробили 6 тисяч 191 гривню, це дуже гарний результат», — розповіла продюсер картини Олена Фетисова.

Стрічка вже «поїздила» по міжнародних фестивалях, отримала кілька нагород. Голова Державної служби кінематографії Міністерства культури і туризму Ганна Чміль пригадує поїдзку до Ірландії, де «Приколька казка» відкривала Фестиваль українських фільмів: «Минулого року ми побували з картиною в Ірландії. Повірте, такого приязного і теплого перегляду, як був там, ми ніде більше не зустріли. А це були звичайні глядачі, які платили по 8 євро за сеанс. До речі, щодо отриманої нагороди, то фільм дійсно змагався з іншими, щоправда, анімаційними картинами. Але комісія, на чолі з віце-прем`єром Іваном Васюником, до складу якої входять Раїса Недашківська та Микола Мащенко вирішили віддати цю нагороду саме картині «Прикольна казка».

Сьогодні, кажуть фахівці, жодна європейська країна не може собі дозволити зйомки фільму без залучення коштів інших держав. Це в період кризи дуже дорого, в середньому на фільм потрібно 2-3 мільйони євро. Тому ко-продукція — це найкращий вихід в нинішніх умовах і наступні кінопроекти пана Ширмана також пов`язані зі спільним виробництвом. «Донором» нашого фільму була не Естонія, а саме Україна, Міністерство культури і туризму, — каже Олена Фетисова, — Фільм робився за українські гроші, але знімався він на території Естонії. Три роки тому закінчився знімальний період. З естонської сторони творчим вкладом була роль королеви. Її зіграла відома естонська актриса Мерле Пальмісте. Бюджет картини склав на той період 5 мільйонів 100 тисяч гривень. Невдовзі, до речі, цей фільм вийде в прокат в Естонії, дубльований естонською». />  
Слід зазначити, що з огляду на бюджет картини трирічної давнини, сьогодні можна впевнено казати, що жодної картини у 2009 році не буде запущено у виробництво, адже, нагадаємо, що на цей рік бюджетом передбачено всього 5 мільйонів гривень на всю вітчизняну кіногалузь. Втім, пані Чміль дивиться вперед з оптимізмом. Каже, що ці гроші намагатимуться поділити між тими проектами, що чекають завершення, а на все інше чиновники спонукатимуть авторів залучати гроші приватних інвесторів.

 

Читайте также по теме