Про незалежність політики таки згадали…

Цьогорічне святкування Дня Незалежності — перше для Віктора Януковича в статусі Президента України. Можливо, саме тому, виступаючи на Майдані Незалежності, глава держави більше зосередився не на урочистостях, а на коментуванні дій своєї команди, як сьогоднішніх, так і майбутніх кроків.

Цьогоріч на День Незалежності вирішили не проводити святкового параду. Може, саме тому до головної площі столиці не зійшлося великої кількості людей як зазвичай… Всі підходи до Майдану Незалежності були перекриті правоохоронцями. Хитро вибудувана система загороджень дозволяла надійно сепарувати окремі групи учасників заходу — пересічних громадян, журналістів, звичайних та VIP-гостей. Перехожі скаржились, що цьогоріч, як ніколи, було перекрито рух на Хрещатику та Майдані. Охоронці ж тим часом запевняли, що сьогодні все, як завжди, просто кожного разу свої "нюанси"…

На самому Майдані була збудована сцена, витримана у синьо-жовтих кольорах. Поруч з нею розташовувався VIP-сектор, по інший бік вулиці перебували журналісти і громадяни, які тримали в руках державні прапори і таблички із зазначенням власної географічної приналежності. При цьому географічна приналежність, чомусь, частіше була представлені містами зі Сходу. На запитання журналіста "ГолосUA" про святковий настрій приїжджі в один голос відповідали: "Янукович — наш Президент". Сам Віктор Янукович прибув без запізнення і акцент своєї промови традиційно зробив на "подоланні хаосу" і "керованості країною". "Ми ліквідували політичний хаос як явище, ми вибудували виконавчу вертикаль і тепер побудуємо нову країну", — виголошував Віктор Янукович.

Однак, вихваляючись своїми успіхами, гарант все-таки надто захопився справами політичними, зважаючи на те, що промова мала бути урочистою… Віктор Янукович заговорив про судову реформу і незалежність суддів. Президент похвалився відновленням співпраці з МВФ з метою розібратися з "успадкованими від попередників величезними боргами", і ні словом не обмовився, що ця "співпраця" заганяє Україну в ще більш глибоку боргову яму. "Ми відкриті для будь-якої організації, яка захоче вивчити стан справ зі свободою слова в Україні", — говорив Президент, підкресливши, що влада жодним чином не тисне на ЗМІ, а лише сприяє їх захисту.

Водночас глава держави натякнув, що для побудови нової країни необхідна нова політична система, а отже Конституція країни потребує змін. "Ми повинні мати оновлену державу зі стійкою політичною системою, і я готовий запропонувати суспільству її формулу”, — зауважив він.

За словами Президента, ця формула включає в себе сильного Президента, у якого є всі важелі з координації контролю над реалізацією ключових питань та стратегічного курсу держави. “Це також компетентний та структурований парламент, сильна коаліція та впливова опозиція”, — зазначив Віктор Янукович. “А для цього нам усім разом слід попрацювати над Основним законом, адже за 19 років демократія пройшла складний шлях — романтизм перших років незалежності і розбудови державності пройшов іспит популізмом і безвідповідальністю, і сьогодні ми повинні відійти від цього і забезпечити правильний демократичний порядок”, — додав глава держави.

Під кінець своєї промови Віктор Янукович натякнув всім українцям, що зміни не за горами… "Сьогодні, як Президент я можу вам пообіцяти, що ви отримаєте нову країну, не схожу на ту, в якій ви жили раніше", — наголосив він.

Після його виступу на сцені відбувся невеликий концерт. Однак увагою преси тут же заволодів громадянин середніх років, що розповідав про незліченні лиха, що прийшли до нього і його сім’ї з вини можновладців. Громадянин бризкав слиною і розмахував якимись папірцями, ззаду його міцно тримали за плечі охоронці. Побачивши спрямовані на них камери, до преси пробилися і інші громадяни та наперебій почали розповідали про свої проблеми. Про те, що ще кілька хвилин назад вони розповідали про "світле майбутнє", ніхто не пам`ятав. Тим часом пересічні слухачі та журналісти поволі розходились з Майдану.

"Знаєте, жити не стало краще, — ділилась з кореспондентом ГолосUA жінка середніх років, що приїхала подивитись дійство, — помилка нової влади, що вони надто багато наобіцяли і не виконують. Та попри це ми сьогодні тут бо це наше свято, свято народу, а не Президента чи влади… Мій син багато подорожує, але каже краще, ніж в нас ніде немає, тому треба, аби цей день пройшов для молодих, для майбутнього цієї держави, бо в нас тепер сподівання лише на вас!".

Не надто численним був і мітинг, влаштований лідером опозиційних сил в Україні Юлією Тимошенко з нагоди 19-ї річниці Незалежності. Втім і урочистістю цей захід теж не відзначився. Лідер партії "Батьківщина" розповіла, що влада має намір скасувати парламентські вибори і продовжити повноваження Президента. "Майбутні плани Януковича прості. Вони планують у 2012 році не проводити вибори, а перенести їх на 2015", — заявила вона. "Навіщо вибори країні, де народ хочуть бачити рабами? — додала Юлія Тимошенко. — Наступний план чіткий і зрозумілий: Янукович поставив завдання внести зміни в Конституцію, і пролонгувати перебування Президента при владі з 5 до 7 років".

Окрім цього екс-голова уряду закликала всіх об’єднатися проти діючої влади, розробивши чіткий план дій. Про незалежність Юлія Тимошенко згадала в такому ж контексті, як і її опонент на Майдані — дещо політичному. "Всі соціології говорять, що залишився тільки 51% українців, які хочуть бачити свою землю вільною, які не хочуть рабства, кріпацтва, які хочуть далі йти і займати своє гідне місце в європейській спільноті", — сказала вона.

За її словами, у 1991 році тільки 8% учасників референдуму проголосувати проти Незалежності України, а нині таких людей вже 25%. /> "І це все за 19 років – такі показники і такі настрої є вироком всім українським президентам, всім українським урядам, усім політичним силам, представникам усіх провідних українських еліт", — зазначила лідер опозиції.
 

Читайте также по теме