Олег Громов
17:10 02/02/2009

Рефінансування банків: «білий танець» Нацбанку та Кабміну

По-різному оцінюють експерти ситуацію, що склалася у вітчизняній банківській системі – від краху, який начебто наближається, до доволі прогнозованого розвитку подій. Слід сказати, що цього тижня Національний банк ухвалив рішення, які саме банки він буде рекапіталізовувати. Далі слово — за урядом: чи дасть він «зелене» світло рішенню високої фінансової установи стосовно того чи іншого банку, чи накладе своє «вето» . Але, враховуючи, що між Кабміном та головою Нацбанку сьогодні точиться запекла боротьба, рішення головного фінансового відомства країни, схоже, все ж таки будуть переглядатися та уточнюватися.

Слід чекати того, що Прем’єр Юлія Тимошенко буде ретельно вивчати кожну кандидатуру на рефінансування, щоб переконатися у відсутності «кумівського» підходу в пропозиціях голови Національного банку щодо рятування того чи іншого банку. Водночас Кабінет Міністрів не має жодних законодавчих важелів впливу на діяльність комерційних банків. Що він може зробити за законом, так це перевірити дотримання податкової дисципліни тим чи іншим банком.Так вважає аналітик Всеволод Степанюк. Тим не менше, враховуючи заполітизованість цього питання та останні дії Кабміну щодо банку «Надра», можна припустити, що уряд все ж таки буде діяти не в правовому, а більше в політичному полі. 

Нацбанк роботою «підопічних» задоволений

Щоб там не було, однак вже сьогодні перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов задоволений роботою української банківської системи і не приховує цього. Особливо пишається один із керманичів Нацбанку тим, що за січень 2009 року більшість іноземних власників українських банків переказали зі своїх материнських установ за кордоном «дочкам» в Україні близько 700 млн. Доларів. Також Нацбанк обстежив 17 найбільших банків, які контролюють практично 70% активів банківської системи. Після цього контрольне обстеження буде проводитися із іншими фінансовими установами. 

Нацбанк доповів таке: за попередніми даними, в деяких банках навіть підтверджений капітал є в повному обсязі. Пан Шаповалов впевнений, що капітал фінансових установ не зазнав падіння тому, що ще в жовтні минулого року Нацбанк не погіршував клас позичальника, якщо йому до жовтня цього року було пролонговано кредит. Якщо б таке сталося, то банк повинен був значно зменшити свій капітал.

Дії із рекапіталізації нічого не дадуть?!

Таким чином рекапіталізовувати доведеться банки, які є суто українськими. Частка таких банків в Україні сьогодні складає приблизно 30%. “Такі дії Нацбанку щодо рефінансування суто українських банків можна вважати правильними. Хоча вони дуже запізнилися в часі (таке слід було робити ще мінімум рік тому). Але Нацбанк тоді займався невідомо якими справами, тільки не порятунком комерційних банків. Тепер такі дії практично нічого не змінять, а якщо і буде позитивний ефект, то він буде практично не помітний», — зазначив в інтерв’ю кореспонденту “ГОЛОС UA» Всеволод Степанюк.

До того ж, слід додати, що сьогодні ніхто не може з упевненістю сказати, як себе будуть поводити материнські банки за кордоном із своїми дочірніми структурами в Україні. Так, за даними того ж самого НБУ, за неповний січень 2009 року іноземні банки переказали за кордон трохи більше 1,5 млрд. доларів. Сума, як видно, чимала. Але Нацбанк заспокоює: всі пасиви українських банків поки що витримують темпи виплат за зовнішніми зобов’язаннями. Так, «поки що». Що буде далі, ніхто із банківських «провидців» сказати не може. 

Гроші на вливання з’їсть інфляція…

Скільки ж може надати уряд на рефінансування українських банків, коли всі питання буде вирішено? В бюджеті на ці потреби «забита» цифра до 44 млрд. гривень. За домовленістю із МВФ ці гроші не будуть враховані в складі дефіциту головного фінансового документа. Але… МВФ погоджується на такі кроки, враховуючи закладені в бюджеті цифри зростання ВВП на 0,4% та інфляції на 9,5%. За прогнозами, тих урядовців, які вступили в конфлікт із Юлією Тимошенко (зокрема, мається на увазі міністр фінансів Віктор Пинзеник), економіка буде «падати» критичними темпами, а інфляція перетне позначку набагато вищу, ніж 9,5%. На цьому ж наголошують і в Нацбанку. Таким чином цифру, яку уряд виділив на рефінансування банків – 44 млрд. грн. – як кажуть в народі, треба ділити… на невідомо що. Тобто, грошей на цю благородну справу буде катма. 

Всеволод Степанюк переконаний, що ніякої допомоги банкам взагалі не треба проводити – хай самі викручуються, як можуть. До того ж в Україні, де економічна ситуація набагато гірша, ніж в США, не збанкрутувало на відміну від «ситої» Америки жодного банку. Як відомо, у Сполучених Штатах таких фінансових установ вже декілька. І нічого колапсуючого там не сталося — фінансова система не розвалюється. А банки закрилися дуже великі, що повинно було дуже боляче вдарити по всій системі.

Але Україна – не Америка. Тут своя унікальна специфіка. Отже допомагати спекулятивним фінансовим установам все ж таки доведеться. Але і відтепер, ніхто за можливу провальну політику цієї справи не візьме на себе відповідальності. Зараз дуже зручно – уряд буде кивати на Нацбанк, а той в свою чергу «покаже» на Кабмін.

 

Читайте также по теме