Реформа, майбутнє якої демонструє Європа

У п'ятницю в парламенті новопризначений міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, як очікується, представить проект пенсійної реформи. Основні положення проекту документа, який вже є на сайті Верховної Ради, передбачають, зокрема, підвищення пенсійного віку для жінок, збільшення мінімального страхового терміну для всіх та встановлення верхньої межі пенсійного забезпечення.

На думку виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, нинішня пенсійна реформа є вкрай необхідною. Також, вважає експерт, вона має скасувати численні пільги, які отримувались різними категоріями населення протягом всього /> періоду незалежності України.

За його словами, особливо протягом останніх десяти років створювались масово пільги різним категоріям населення, внаслідок чого склалася така ситуація, коли держава не в змозі тягнути цю величезну пільгову машину: і чиновники, і чорнобильці, і міліціонери, і військові… Ситуацію необхідно змінювати, тому основний з напрямків, який буде
використовуватись у реформуванні пенсійної системи, це якраз прибрати ті пільги, що існують, та вибудовувати державні фінанси таким чином, як вони вибудовуються у всьому цивілізованому світі, — вважає він.

Втім, у так званому цивілізованому світі теж не все так добре, як хотілося б. У тій же Німеччині, де вже діє пенсійна система, до якої ми нібито прагнемо, буквально місяць тому пенсійний вік підвищили з 65 до 67 років. Але при цьому саму пенсію також обіцяють підвищити впродовж наступних 10 років до 30%. У Франції з випробуваним пенсійним законодавством, теж були змушені піти на підвищення пенсійного віку на 2 роки, що викликало масові протести по всій країні. То чи вправдано запроваджувати у себе щось схоже до того, що інших країна дало збій? До того ж, там — інша якість життя, а відтак середня тривалість життя перевищує українську мінімум на 15 років…

Однак українці не мають ані європейських умов життя, ані європейського запалу відстоювати свої права. Хоча останній масштабний протест, коли представники малого та середнього бізнесу вийшли на вулиці протестувати проти Податкового кодексу, продемонстрував можливість населення до самоорганізації. Втім, на думку політолога Володимира Фесенка масштабних акцій протесту очікувати не слід.

Він вважає, що зараз значна частина населення не довіряє не тільки владі, а й опозиції. І оце головна проблема для опозиції, яка може спробувати підняти масові соціальні протести. Якщо вони підніматимуть їх під політичними гаслами, то експерт схильний вважати, що результату особливого не буде, але якщо опозиціонери й підуть шляхом підприємців й будуть піднімати людей під гаслами суто соціальними й економічними, тоді, можливо, і буде певний зиск.

За кілька днів до Нового року в останні пленарні дні парламент хоче встигнути не тільки ухвалити держбюджет, а ще й почати розгляд проекту пенсійної реформи. Експерти схильні до думки, що все у влади вийде так, як вона планує, і вона знайде необхідну кількість голосів під запропоновану реформу. Відтак, уряд отримає черговий транш від МВФ та, напевно, ним і затикатимемо дірки в бюджеті. Замкнене коло: позичаємо, аби потім затягувати паски на вимогу кредиторів.

 

Читайте также по теме