Рішення, породжене «новими реаліями життя»

Господь почув великодню молитву Президента Віктора Януковича і руками 11 суддів Конституційного Суду України виконав її – віднині коаліцію можуть утворювати окремі депутати, фракції яких не входять у більшість. Більше того, за словами голови Конституційного сужду Андрія Стрижака, нардепи тепер мають можливість входити у коаліцію, навіть не стаючи позафракційними (прогнозують, що цією можливістю, швидше за все, скористаються депутати-бютівці із «групи Андрія Портнова» – Валерій Писаренко та Володимир Пилипенко). />  

Рішення Конституційного Суду було настільки передбачуваним і фактично наперед відомим завдяки деяким засобам масової інформації, що процедура його оголошення та й самі судді, за словами голови КСУ Андрія Стрижака, були вже «майже не потрібними». Очевидно, аби підтримати свій статус Андрій Андрійович вирішив детально прокоментувати рішення двох-третин суддів.  «Наша моральна, суспільна і правова позиції грунтувались на тому, що проведення інтерпретації положення статті 83 могло мати місце лише при цьому праворозумінні на сьогоднішній день, а не при іншому, і тільки таке тлумачення, таке праворозуміння може завдати найменше шкоди суспільству, а навпаки, користь», — наголосив він. При цьому голова пояснив, що КСУ «не розглядав цю категорію, як спір, як конституційно-правовий конфлікт»: «а виходив з реальних процесів життя, які не завжди можна прочитати в книгах, в тому числі в законах».  За словами Андрія Стрижака, тлумачення суду це «не стратегічно-політичне рішення». «Це, якщо хочете, доктринально-наукове явлення про це поняття в нових умовах. Тобто ми виходили з того яким чином таке тлумачення може нанести шкоду суспільству, державі, парламенту…»
 

Суд обґрунтував нове тлумачення 83 статті Конституції щодо формування більшості у парламенті новою правовою ситуацією, спричиненою появою закону «Про регламент». Водночас, Андрій Cтрижак не виключив, що положення закону «Про регламент» можуть бути визнані неконституційними, і провадження у цьому питанні за поданням депутатів від фракції БЮТ суд відкрив 6 квітня. На логічне запитання, чому суд до прийняття рішення не вивчив законність деяких положень закону «Про регламент», а саме щодо формування коаліції окремими депутатами, голова Суду наголосив, що першим розглядається подання, яке раніше відкрито, а подання Партії регіонів і БЮТ об’єднати не можна, оскільки вони різні.  Андрій Стрижак також наголосив, що в Конституції немає заборони депутату брати участь у більшості. «Ви ніде цього не знайдете! Саме про це і йдеться у нашому рішенні. І воно жодним чином не суперечить рішенню 2008 року, яке продовжує діяти». 

Яким чином можна поєднати два цих тлумачення — у Конституційному Суді не уточнили. Проте визнали, якщо зміниться політична кон’юнктура, може змінитися і тлумачення Конституції. «Завтра зміниться політична ситуація і політична кон’юнктура, як буде поступати суд? Давайте дочекаємось цього завтра і тоді будемо тлумачити. Можливо, зовсім не так, як сьогодні… (в прес-центрі пролунав сміх журналістів). Я думаю, що ви смієтесь тому, що не знаєте, що я мав на увазі. Завтра внесуть зміни до Конституції, як це було зроблено у 2004 році, і ми що будемо стояти на цій позиції чи будемо тлумачити до того, якою є нова норма Конституції?». Поскаржився Андрій Стрижак і на Контитуцію — на її «певний дуалізм». «З одного боку, є елемент імперативного мандату, з другого — у нас все-таки «білі» мандати, у нас народний депутат не кріпак-депутат, він все-таки виражає волю не політичної сили, а волю народу», — заявив він.

Попри таку суто українську софістику рішення суду не було одноголосним. Суддя Віктор Шишкін висловив окрему думку щодо протоколу Конституційного Суду, яку пообіцяв оприлюднити згодом. «Всі повинні грати за тими правилами, які вони встановили. Встановили нові правила у 2004 році – повинні виконувати їх, якщо ми цивілізовані по суті. Не подобається – змініть правила», — наголосив він. Шишкін також не виключив, що можуть з’явитися і інші «особливі думки» суддів, які не згодні з рішенням більшості.
 

Відразу після оголошення рішення КСУ перед журналістам у приміщення суду з’явився представник Президента України у Верховній Раді Юрій МІрошниченко, який ще у середу оприлюднив тему прес-конференції на четвер – «Коаліції бути!». «Виходячи із сьогоднішнього рішення суду, коаліція, створена у парламенті, законна і конституційна, ніякі політичні дискусії більше не завадять їй працювати. У правовій дискусії поставлено крапку», — урочисто заявив він.
 

Президент країни, коментуючи рішення КСУ запевнив, що «був готовий виконати будь-яку волю суду», а опозиція назвала тлумачення суду «злочинним» і попередила, що буде «скаржитися» у світ.
 

Українські експерти в оцінках розійшлися, але більшість спрогнозувала, що наступні вибори до парламенту тепер відбудуться не раніше 2012 року, а Україна з парламентсько-президентської перетвориться на радикально президентську. Якщо врахувати останні опитування громадської думки, то українці вже давно мріють про «сильну руку». Наскільки ефективною буде ця «сильна рука» вони зможуть переконатися найближчим часом.
 

P.S. Рішення КСУ щодо тлумачення статті 83 Конституції України:

2008 рік: «До складу коаліції депутатських фракцій можуть входити лише ті народні депутати, які є у складі депутатських фракцій, які утворили коаліцію». 

2010 рік: «Окремі народні депутати України, зокрема ті, які не перебувають у складі фракцій, що ініціювали створення коаліції, мають право брати участь у формуванні коаліції».

 

Читайте также по теме