ГолосUA
11:47 16/05/2010

Росія, газ та цензура: огляд міжнародних ЗМІ

Цього тижня у публікаціях закордонних засобів масової інформації про Україну, окрім теми її раптового зближення із Росією та традиційної газової, з’явилася нова — відновлення утисків владою опозиції.  

Американське видання «The Christian Science Monitor» вважає, що раптове зближення між Києвом та Москвою пояснюється підтримкою українців проросійської політики Віктора Януковича. "Усього за декілька місяців президентства Янукович, який відмовився від прозахідної політики свого попередника Ющенка, здійснив кардинальну зміну зовнішньої політики України, переорієнтувавшись на співпрацю із Кремлем. Здійснити цю задачу новому Президенту вдалося вкрай легко і пояснюється це, перш за все, тим, що переважна більшість українців хоче зближення із своїм "старшим братом" і водночас не прагне занадто потужної інтеграції на Захід", — наголошується у публікації. Видання також вважає, що навіть якщо через якийсь час до влади повернуться помаранчеві їм навряд чи вдасться зруйнувати тісні зв’язки, які вже налагодженні Президентом Януковичем між Україною та Росією.

Тим часом інше американське видання – газета «The Wall street journal» зауважує, що попри очевидне прагнення Президента Януковича зблизитися із Кремлем він не виявляє особливого ентузіазму відносно ідеї об’єднання «Нафтогазу» із» Газпромом». Газета пише, що та прохолода, із якою Віктор Янукович сприйняв пропозицію прем’єра Росії Путіна об’єднати газові структури, скоріше за все пояснюється тим, що українська влада всерйоз задумалася над межею поступок своїм російських партнерів. "Кремль розуміє, що Київ навряд чи погодиться на злиття «Нафтогазу» із «Газпромом» через політичні причини і тому буде поступово готувати ґрунт для більш прийнятного спільного підприємства, основною задачею якого буде контроль над українською ГТС. Саме тому Україні слід замислитися над тим, як зменшити власну залежність від російського газу, аби не пошитися в дурні", — наголошує «The Wall street journal».

Британське видання «The Financial Times» також вважає, що у зближенні України та Росії існує межа і Київ не збирається здавати контроль над власними енергетичними об’єктами. "Із слів українського посадовця (міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка) стало зрозуміло, що попри те, що Президент Янукович дійсно прагне зблизитися із Москвою перш за все заради економічної вигоди, він не збирається повністю бути на повідку у Кремля та здавати йому енергетичні та стратегічні об’єкти держави", — зазначається у публікації.

Видання також припускає, що головним мотиватором підписання двосторонніх угод між Росією та Україною стала нездатність збалансувати багатостраждальний бюджет, зокрема, для його схвалення із боку МВФ. "Україні вкрай необхідно відновити надання Міжнародним валютним фондом величезного кредиту, який вона отримала ще восени 2008-го і, звичайно, 30-ти відсоткова знижка, яку вона отримала після своєї згоди на продовження перебування Чорноморського флоту Росії на своїй території, дозволить їй це зробити якомога швидше", — додає «The Financial Times».

Тим часом газета «The New York Times» переконана, що видобуток сланцевого газу підніме Україну із колін перед Росією. "Нещодавній бум у видобутку сланцевого газу переверне світ із ніг на голову і покладе край залежності Європи та України, зокрема, від російського газу. Сланцевий газ, запаси якого знаходяться в США, Польщі, Україні, Румунії і т.д. — це серйозна конкуренція для російського постачання блакитного палива, яким Москва часто намагається шантажувати сусідні держави. Знижка на газ, яку нещодавно зробила Росія для України — це крок не лише через згоду останньої продовжити строк перебування Чорноморського флоту в Криму, а й в якомусь сенсі спроба застрахувати себе від можливого падіння попиту Києва на російські енергоносії", — вважає видання. — "Україні як і Європі в цілому слід скористатися таким моментом слабкості Кремля та звернутися до розробки власних джерел сланцевого газу та до американських поставок, які найближчим часом надходитимуть до всієї Європи".

Ті ж закордонні видання звернулися також до теми недавніх випадків, пов’язаних із звинуваченнями влади у цензурі в українських ЗМІ та утисків опозиції.

Зокрема, «The Financial Times» пише, що українські журналісти побоюються відновлення новою владою цензури. "Минулого тижня 15 провідних журналістів одного із найбільших українських телеканалів пригрозили страйком у зв’язку із, на їхню думку, відродженням у пресі цензури на критичний матеріал відносно нового Президента України Віктора Януковича та уряду Миколи Азарова. Якщо заяви виявляться виправданими, то в Україні, скоріше за все, буде встановлено аналог російського контролю над засобами масової інформації", — наголошується у публікації. Видання вказує, що попри те, що керівництво телеканалу заперечує факти цензури, демократичні досягнення України після "помаранчевої революції" при новому, дружному Кремлю Президентові, опинилися під загрозою і суспільству слід якомога ретельніше стежити за розвитком подій та не допустити посилення негативних процесів на свободу слову.

Водночас американська «The Wall street journal», говорячи про відновлення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко, запитує: чи не є цей випадок початком репресій Президента Януковича проти опозиції? /> Газета нагадала, що цієї середи українська прокуратура відновила розпочату ще у 2004-му кримінальну справу проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко, в якій її звинувачували у підкупі судді Верховного суду із метою припинити розслідування відносно бухгалтера, який працював в її компанії в середині 1990-х.
"Попри те, що на Тимошенко вже неодноразово заводились кримінальні справи, в тому числі і у різних державах, Юлія Володимирівна одразу ж наголосила на тому, що відновлення розслідування — це явна та неприхована репресія Януковича", — пише видання. — "Натомість представники влади спростовують будь-які підозри у тиску на опозицію та наголошують, що лише прагнуть відновити порядок, втрачений після приходу помаранчевих до влади".

«The Christian Science Monitor» приділила також увагу встановленню пам’ятника Сталіну в Запоріжжі.
Видання зазначає, що пам’ятник Сталіну — перший в новітній історії України і являється контраверсійним для всього населення держави, особливо для прозахідної його частини, яке розцінює встановлення меморіалу як ще один доказ того, що Президент Янукович здає державу Москві. "Раніше члени Партії Регіонів запевняли, що прагнуть лише відновити баланс між Заходом та Сходом у зовнішній політиці держави, однак тепер у всіх з’являється логічне запитання, особливо на фоні нещодавніх двосторонніх домовленостей про продовження перебування Чорноморського флоту Росії у Севастополі, чи біло-блакитні просто не підігрують Москві? Якщо це так, то Україна насправді може розколотися, а Крим взагалі від’єднається від неї", — попереджає видання.

Підготувала: Л.Дубенко
 

Читайте также по теме