Едвард Лукас
09:16 04/11/2008

Росія, Грузія та ЄС: перемога Кремля?

Таку думку висловлює у статті виданню Telegraph Едвард Лукас, автор книги "Нова холодна війна: як Кремль загрожує Росії та Заходу". Лукас зазначає, що Велика Британія зробила одну із найсерйозніших дипломатичних помилок, дозволивши Франції реабелітувати стосунки із Путінським "екс-КГБ" режимом після грузинського конфлікту, зрадивши таким чином  своїх союзників у Східній Європі (Польшу, Чехію, Естонію і т.д).

Зокрема, аналізуючи виступ Девіда Мілібанда (міністра закордонних справ Британії), проголошений 27-го серпня в Києві, в якому той засудив дії Росії в Грузії і подарував надію країнам Балтики і Чорного моря на захист Британією свободи та безпеки цих держав, Лукас констатує, що врешті решт він обернувся проти самого Мілібанда, через відсутність єдності серед країн самого ЄС.

Адже одразу після грузинського конфлікту ЄС не дійшов спільної позиції щодо жорсткого покарання Кремля. 

Деякі, висунуті ЄС умови, Росія, звичайно, була змушена визнати, але основне посилання із боку ЄС звучало приблизно так: "Ви можете атакувати ваших сусідів, можете погрожувати нам поставками енергоносіїв, Європа все одно нічого вам не зробить."

Хто винуватий у відсутності європейської єдності? 

Автор вказує, що провина лежить на плечах усіх європейських держав. 

Прем’єр Великої Британії Гордон Браун мало зважає на зовнішню політику. 

Президент Франції, яка зараз головує у ЄС, Ніколя Саркозі бажає показати свій дипломатичний "тріумф" над Росією на саміті у Ніцці цього місяця. 

Німеччина заробляє на російському ринку десятки мілліардів доларів.

Не зацікавлена у погіршенні відносин із Кремлем і Італія, Австрія, Голандія, через вигідні енергетичні контракти з Росією. 

У статті зазначається, що хоча ЄС загалом має більше населення і є багатшим за Росію, але чомусь неможе їй протистояти. Якщо навіть декілька років тому замороження активів чи арешт майна "підозрілих" російських компаній, наприклад, у Лондоні, звучало загрозливо для Москви, то тепер вона спокійно може звернутися до доброзичного ринку Дубаї  та інших.

В кінці кінців, автор вказує,що основним обєктом уваги Заходу має стати територія Балтики, себто забезпечення її безпеки. 

Також надзвичайно важливим є більш інтенсивна робота над блокуванням російського шпіонажу на Заході. 

Інакше,як говориться у статті, Росія прагнетиме та, скоріш за все, створить новий режим безпеки у Європі, де головними будуть вона та її близький союзник Німеччина.

Читайте также по теме