“Розминкою” всі задоволені

Першим туром голосування залишилися задоволені майже усі, хто активно стежив за перебігом подій. Міжнародні спостерігачі винесли вердикт “відмінно”, вітчизняні громадські об’єднання також визнали, що відвертих порушень не було. Втім, ще навіть не дочекавшись оголошення попередніх результатів, один з основних політичних таборів, почав вимагати змінити виборче законодавство одразу.

Тим часом про необхідність змінити виборче законодавство в Україні говорять всі, хоча при цьому, застерігають робити це між першим та другим туром. Такої думки дотримується і керівник делегації ПАРЄ Матяш Ерші. «Вибори пройшли так само як проходять й у моїй країні, в Угорщині. І це для мене приємний досвід, бо попередні вибори відрізнялися, вони були не демократичні, менш якісні, а ці були вдалими. Щодо можливості зміни закону про вибори між турами, то важко уявити, що можливо змінити закон про вибори за три тижні перед другим туром. Закон треба змінити, але вже після закінчення виборів і інавгурації Президента”. 

На переконання ж українських спостерігачів, загроза зриву та маштабних фальсифікацій занадто перебільшена. За словами представника громадської організації “Опора” Ольги Айвазовської, попри прогнози в 10-15% голосуючих вдома, таких виявилось не більше 3%. “Кількість виборців, які голосували вдома була не така велика, про яку говорили деякі кандидати. В жодному регіоні кількість осіб, які голосували поза межами виборчої дільниці не досягали 10-15%. Подекуди, це було 1,5%, подекуди доходило до 3%”.

Водночас, на переконання експертів та досвідчених знавців української політики такий відносно невеликий рівень порушень є тільки розминкою перед другим туром. Так би мовити, пробою пера. Про це заявив і директор Центру політичних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв. «Щодо зриву — це спроба використовувати фальсифікації, судові засідання. Поки що це було тренування, деяке символічне значення надавалося розривам між показниками фаворитів. Але це не критично. Це засвідчило, що в другому турі можуть бути використані більш масово такі прийоми для зриву», — заявив експерт.

“Коней на переправі не міняють” — переконані і у Центральній виборчій комісії. На думку члена ЦВК Михайла Охендовського забезпечити Україні чесні вибори вдасться, «перекривши кисень» фальсифікаторам. А саме у Центрвиборчкомі пообіцяли вчасно надати роз’яснення щодо усіх слизьких моментів у законі про вибори. «Закон про вибори Президента України між першим та другим туром виборів безумовно змінений не буде. Ті незрозумілі питання будуть зняті за допомогою або роз’яснень Центральної виборчої комісії, або відповідного методичного орієнтування окружних виборчих комісій при проведенні повторного голосування 7 лютого 2010 року”- зазначив Михайло Охендовський.

Отже, закон про вибори Президента має бути розтлумачений вчасно. Якщо – ні, то експерти прогнозують другий Майдан і багато судових позовів щодо результатів волевиявлення українців. 

 

Читайте также по теме