Руйнівний землетрус в Україні може статися через 300 років

Нещодавно в Чилі стався потужний землетрус силою 8,8 бала за шкалою Ріхтера. Внаслідок цього, як стверджують вчені, відбулося зміщення земної осі, в самій в країні був запроваджений надзвичайний стан, а сейсмологи світу почали “вираховувати” ймовірне місце і потужність наступного катаклізму, пов’язаний із зсувами земної кори. .Румунські вчені також вражені наслідками чилійського землетрусу, вирішили вирахувати, який теоретично найбільший землетрус може статись у їхній сейсмічно активній зоні Вранча (ділянка на стику Південних і Східних Карпат). Висновки сейсмологів налякали багатьох – у теорії. землетрус в Румунії може досягти магнітуди 7,8 , 9, а то і 10 балів за шкалою Ріхтера. Він буде настільки сильний, що прокотиться хвилею по території Молдови та України. Проте, нагадаю, ці прогнози суто теоретичні. Реально в Україні чекають на щось подібне не раніше, ніж через 300 років.  

Втім припущення румунських сейсмологів неабияк наполохали українську громадськість, яка тільки-но отямилась від інформаційної атаки, пов”язаної зі “свинячим” грипом. Однак, зважаючи на те, що землетрус може готуватись до 10000 років, реальну загрозу вітчизняні сейсмологи оцінюють набагато скептичніше.

Зона Вранча дійсно сейсмічно активна – великі землетруси на цій території відчуваються за багато тисяч кілометрів від неї, в тому числі і в Україні. Загалом відлуння великих землетрусів не раз турбувало територію України. Сильні землетруси відбулись у 1940, 1977, 1986 та 1990 роках, а найбільший, що походив саме з румунської території, стався у 1927 році і завдав значних руйнувань на південному узбережжі Криму. Як говорять експерти, той землетрус навіть спричинив вибухи підземних запасів газу, що знаходяться на глибині Чорного моря, і в повітря піднімалися високі стовпи вогню.

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-3/7_1_~1.JPG" />

В 1927 році сейсмічні поштовхи у зоні Вранча завдали руйнувань на південному узбережжі Криму, не вціліло навіть «Ластівчине гніздо».

Вирахувати наперед точну дату землетрусу неможливо

Навіть найсучасніші технології і розставлені на кожному квадратному кілометрі сейсмічні станції не в змозі визначити точний час землетрусу. У світі не має методів короткострокового прогнозу землетрусу, зараз можливо вирахувати лише місце, силу та періодичність. Теоретичний найбільший землетрус, яким так налякали громадськість, мав би бути на глибині 180 кілометрів і його прогнозна магнітуда дійсно свідчить про можливі страшні наслідки. Реальний спосіб вирахувати хоча б рік землетрусу – аналіз статистичних даних. Про землетруси в зоні Вранча дані фіксувалися впродовж останніх 200 років. Їх оцінка говорить про те, що періодичність такого стихійного лиха на цій території з магнітудою 6,5 (до речі, не потрібно плутати магнітуду зі шкалою Ріхтера, магнітуда – це кількість енергії, яка виділяється у вогнищі землетрусу) відбуваються кожні 27-32 роки, а останній відчутний стався у 1977 році.

«Однак це лише статистика і говорити про якусь точність тут ніяк не можна. Говорити на основі статисти можна, і навіть колись можна сказати правду, але це все дуже формально», – переконаний заступник директора Інституту геофізики імені академіка Субботіна Олександр Кендзера. Тож відчутний землетрус (без будь-яких сильних наслідків) теоретично очікувати можна, але навіть самі сейсмологи сумніваються у достовірності статистичного методу, що спирається на періодичність землетрусів.

Щодо руйнівних землетрусів, то вони мають періодичність мінімум в 500 років. Найсильніший землетрус із епіцентром у зоні Вранча стався 1802 року, тож виходить, що наступнийтреба очікувати хіба-що у ХХІІІ сторіччі. Через це українські сейсмологи і не особливо переймаються інформацією румунських колег.

decoding="async" alt="" width="600" src="/media/images/2010-3/1_1_~1.JPG" />

Періодичність землетрусів на території України. Її враховують при будівництві стратегічних об’єктів на кшталт атомних станцій чи хімічних заводів, адже при будь-яких обставинах вони мають залишитись цілими.

Україну сильно трусне мінімум через 300 років

За шкалою Ріхтера, 5-бальний землетрус на більшості територій України може бути у найгіршому випадку десь через 300 років. Більші землетруси, тобто 6 і 7 балів, за словами сейсмологів, через тисячу, а то й 5 тисяч років. При будівництві стратегічних об’єктів враховується гіпотетичний варіант саме найстрашнішого землетрусу і всі стратегічні споруди, тобто гідроелектростанції, атомні станції, металургійні заводи та хімічні підприємства будуть продовжувати стояти на місці за будь-яких катаклізмів. У разі найбільш потужного гіпотетичного землетрусу на території України, який може статися через 5 тисяч років, наслідки будуть такими: 10 балів за Ріхтером — на півдні Криму, 9 балів — в центрі Криму та на півдні Одеської області, 8 балів — в Закарпатській області на півночі Одеської області і в центрі Криму, 7 балів буде у Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Миколаївській, Херсонській та частково в Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій і Запорізькій областях. Решту областей чекає землетрус в 6 — 5 балів.

До речі, розповсюджені на території колишнього СРСР п’ятиповерхові будинки, які в народі називають «хрущовками», сейсмологи відносять до типу будівель Б (цегляні споруди) і витримують на практиці вони 6-бальний землетрус (якщо до цього вони не в аварійному стані). Теоретично їх може обвалити 8-бальний землетрус. Панельні будинки, яких в 90-ті роки минулого сторіччя також було зведено чимало, сейсмологи відносять до споруд типу В і теоретично їх зможе обвалити тільки 9-ти бальний землетрус (знову ж таки при їх нормальному стані). Багатоповерхівки вищі за 25 поверхів зможуть витримають трохи менші коливання землі, однак навіть 6-ти бальний землетрус їм не загроза. Проте, якщо ваш будинок був збудований на м’яких ґрунтах, або ж на засипаному яру коливання землі під ним будуть набагато більші і вірогідність його руйнації суттєво збільшується.

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-3/8_1_~1.JPG" />

Землетрус в Туреччині у місті Ізміт в 1999 році. Впав лише будинок, який був збудований на засипаному яру, всі інші навколо нього залишились стояти.

 

Читайте также по теме