Що у кого пропало?

«Шеф всё пропало» — крилатий вислів героя відомої кінокомедії «Діамантова рука» днями майже в точності прозвучав із вуст Прем’єр-міністра України, поставивши крапку в довгоочікуваному створенні союзу ПРіБЮТ. І хоча, адресувала Юлія Володимирівна Тимошенко його режисеру, коли перед нею зник текст на телесуфлері, — країна встигла зрозуміти весь драматизм несподіваного фіналу, не дочекавшись офіційної заяви: «Пропало все!». Наречений утік з-під вінця, тому заява прем’єра про свою участь у президентських виборах стала, швидше погрозою — оголошенням початку жорсткої політичної боротьби, де навряд чи гребуватимуть у виборі засобів.

Чому наречений з’їв паспорт перед ЗАГСОМ?

«У мене немає наміру політизувати переговори чи їхній провал для досягнення короткотермінових політичних дивідендів. Я повинен сказати, що переговори, які ми вели з партнерами, дали багато на перспективу. Пройдений шлях до об’єднання залишається нашим спільним надбанням. Це той безцінний вантаж, який ми беремо з собою, продовжуючи рух уперед. Ми обов’язково використаємо його. Це відбудеться одразу після президентських виборів», – підфарбував Віктор Янукович свій вихід з процесу переговорів.

Що ж стало причиною такого несподіваного кроку? Про сумніви Віктора Януковича можна запідозрити уже під кінець минулого тижня, коли оголошення про створення коаліції перенесли спочатку з четверга на п’ятницю, потім на вихідні, а зрештою вирішили зробити це після свят. «Можливо, нам потрібно кілька годин, можливо, доба, – з сумнівом говорила Ганна Герман у четвер. – Я би пропонувала пережити Трійцю, піти до церкви, подумати. Походити з цими думками і вже у вівторок вийти і зробити якийсь рішучий крок.»

У неділю «святий дух» таки зійшов на лідера блакитно-білих — прямо в Києво–Печерській Лаврі. До храму його супроводжували Микола Азаров, Сергій Льовочкін, Василь Горбаль та Олександр Лавринович. Помолившись Віктор Янукович вирішив прогулятись довкола церкви і за декілька хвилин після мовчазного променаду та появи уже згаданої Ганни Герман він і виголосив заяву, яка стала топ-темою для обговорення на цих вихідних. />  

За однією з версій, по-перше, Віктору Януковичу напередодні показали результати опитування, згідно з яким 78 % виборців проти виборів Президента у парламенті. По-друге, показали йому його рейтинг, можливо, навіть трішки підмалювавши його. Тобто, переконали в тому, що жоден союз з БЮТ не потрібний – бо навіщо ділити владу з Юлією Тимошенко, якщо всього через якихось півроку народ дружно обере Віктора Януковича своїм Президентом. Хоча сама Юлія Тимошенко у своєму зверненні наголосила , що "не йшлося ані про продовження повноважень парламенту, ані про однозначне обрання президента у парламенті, ані про будь-які заходи щодо обмежень свободи слова". Насправді ж, у проекті змін до Конституції, який, як стверджують поінформовані кола, вона повністю узгодила з Віктором Януковичем, все це було. І саме в цій редакції Юлія Тимошенко передала документ на ознайомлення Блоку Литвина.
 

Раніше ходили чутки, що ініціатором зближення з БЮТ у стані регіоналів була так звана «група Ахметова». А оскільки в останні дні не з’явилося жодної інформації про те, що Рінат Леонідович посварився з Юлією Володимирівною, це може говорити про цікаві процеси усередині Партії регіонів. Тобто про те, що Януковича «узяла в оборот» якась інша внутрішньопартійна фракція. Але, знову ж таки, поки що немає жодної інформації і про різке загострення внутрішньої боротьби в ПР, тому не виключено, що «донецькі», просто в черговий раз вели подвійну гру на два фронти, ведучи переговори і з Тимошенко, і з Банковою. І вирішили домовиться з останньою. З неофіційних джерел до преси просочилась інформація, що лідер опозиційного уряду перед вихідними, мав одразу дві зустрічі на Банковій. Одну за участі Раїси Багатирьової , іншу тет-а-тет з Президентом. Про що вони говорили — невідомо, але результат очевидний, наречений дременув прямо із під вінця.
 

Розлючена наречена — помста не за горами?
 

«Віктор Янукович поставив на цих домовленостях крапку. Він в односторонньому порядку, нікого не попередивши, вийшов з переговорного процесу, зробив гучну політичну заяву. Поставив хрест на об’єднанні, на шансі для України», – заявила Юлія Тимошенко. Хоже, виступ Віктора Януковича приголомшив її та викликав розпач. Стурбованість та роздратованість, попри вміння «залізної леді» триматися, були помітними кожному, хто переглянув її телевізійне звернення.

Винним у тому, що коаліція, яка, за її словами, створювалася заради народу, не відбулася, Прем’єр-міністр призначила, звісно, Віктора Януковича. У тій ситуації, щоб остаточно не втратити в очах електорату, потрібно було палити всі мости: і Юлія Володимирівна взяла на озброєння гендерний аспект, рішуче наголосивши, що на чоловіків в українській політиці покладатись не можна і що тепер вона сама піде на президентські вибори і виграє їх. Знову ж таки, тільки заради інтересів народу.

Втім, вже той факт, що БЮТ пішов на союз з Партією регіонів, свідчить про негаразди у таборі біло-червоних. Адже якби там була впевненість у перемозі лідерки на виборах, то не тільки з обуренням відкинули б таку пропозицію регіоналів, як це було восени минулого року, а й влаштували б на цій підставі гучну PR-кампанію. Але позиції ослабли, і спроба сісти відразу на два стільці – стати Президентом і зберегти за своїм блоком керівництво Кабміном – могла завершитись болючою поразкою. Потрібно було вибирати – і Юлія Тимошенко вирішила вибрати для себе надійне крісло прем’єра, поступившись президентським на користь Віктора Януковича.
 

Провал намірів створити коаліцію БЮТ та Партії регіонів є логічним і закономірним, зрештою він стався б рано чи пізно. Перш за все, тому, що жоден, навіть найлояльніший політичний альянс, не можливий доти, доки політичні сили не погодять загальну програму дій. Існуюча коаліція кульгає на обидві ноги саме тому, що створювалася стихійно, кон’юнктурно, під потреби дня для захисту старого складу уряду. Тому вона неефективна. Це також одна з причин, чому не склалася нова широка коаліція. Переговори, які, по суті, звелися лише до лише до реформування політичної системи, так чи інакше повинні були привести до того, що у парламентаріїв виникне питання про владу, про те, хто визначає курс цієї влади, і про те, яким буде цей курс.
 

Те, що Тимошенко і Янукович заявляють про можливість співпраці в майбутньому — несерйозно. Зараз, швидше за все, сторони, вимушені будуть прийти до розумного компромісу у призначені дати президентських виборів на січень. Одночасно посилюватимуться настрої і відносно дострокових парламентських виборів. Тепер, після того, як не відбувся широкий альянс, дострокові парламентські вибори розглядатимуться як другий крок після президентських на дорозі формування нової влади, на шляху до реформ, на шляху до змістовнішої, компетентної коаліції в парламенті. І відповідно, прогресивнішої влади.
 

До того всього ця ситуація демонструє наскільки важливо владі мати довіру виборців. Невдача з переговорами сталася ще і тому, що в суспільстві не зрозуміли предмету переговорів, завдань широкої коаліції. Тому нова широка коаліція, яка не відбулася, – не стала ні подією, ні трагедією – вона стала просто черговою невдачею української політики. Далі — тільки нова політичні війна. Шкода лише депутатів, які і без резонансних подій працювати не поспішають, а тут у гарячці подій ухвалили собі ще один тиждень роботи…доведеться перепрацьовувати.

 

Читайте также по теме