Що ж буде з фіналом “Євробачення”?

5 березня Шевченківський районний суд міста Києва виніс ухвалу, якою заборонив Національній телекомпанії України «вчиняти будь-які дії щодо проведення фіналу Національного відбору на участь у пісенному конкурсі "Євробачення-2009". Ухвала видана на забезпечення позову Анастасії Приходько до НТКУ. Якщо ухвала буде оскаржена в апеляційному порядку, апеляційна інстанція в будь-якому випадку не встигне винести рішення до 8 березня, коли мав би бути проведений фінал Національного відбору, — пояснюють юристи. 

У зв’язку з цим віце-президент НТКУ Роман Недзельський не виключає можливості послати учасника від України на «Євробачення» так, як у свій час були відправлені Руслана та Олександр Пономарьов – тобто без всеукраїнського голосування, лише шляхом одноосібного рішення НТКУ (як єдиної організації, що має повноваження делегувати кандидатів на конкурс). Такий варіант пан Недзельський озвучив на прес-конференції в Києві. 

Тим часом, у вітчизняних ЗМІ з`явилась інформація, що пані Приходько, яка позивалася до НТКУ, може виступити на конкурсі “Євробачення-1009” від… Росії.

Взагалі, українське Євробачення — це вічний конфлікт інтересів. Цього року це конфлікт між компанією "Арт-М’юзік" та Національною телекомпанією України (НТКУ). Продюсери "Арт-М’юзік" Олена Мозгова та Ігор Гончаренко просувають, або ж “розкручують” молоду співачку Анастасію Приходько і тому зацікавлені, аби саме вона представляла Україну на престижному конкурсі Євробачення” цього року у Москві. З іншого боку, у першого віце-президента НТКУ Романа Недзельського є, мабуть, інші плани. А оскільки правом проводити національний відбірковий конкурс “Євробачення” та обирати учасника володіє лише телекомпанія, вийшов невеличкий ель-шкандаль — з судом, обвинуваченнями та привселюдною лайкою, все як в “кращих домах”.

Отже, співачку Анастасію Приходько дискваліфікували за порушення умов національного відбору — вона виступила з піснею, яку вже виконувала на російській “Фабриці зірок”, тобто яка була в ротації до 1 жовтня 2008 року, що суперечило умовам конкурсу. Водночас, продюсери Анастасії Приходько справедливо наголошують на тому, що пісня спершу була допущена до участі у відборі, а значить з чисто формальних міркувань її не можна знімати у півфіналі. 

Коментуючи те, що керівництво НТКУ перевірило пісні на відповідність формальним вимогам лише після півфіналу, пан Недзельський пояснив ситуацію технічними причинами. За його словами, на попередньому етапі така перевірка майже неможлива через великі обсяги наданих матеріалів – деякі з 64 учасників надавали по декілька пісень, а то й по цілому альбому. Навіть перевірка пісень і виступів 15 фіналістів тривала протягом 10 днів.

В свою чергу, Олена Мозгова пояснила порушення з боку Анастасії Приходько нечіткістю положень конкурсу, що дає можливість тлумачити їх двозначно. На її думку, це створює загрозу конфліктних ситуацій, що можуть призвести до дискваліфікації України як учасниці «Євробачення». Відтак, Олена Мозгова та Ігор Гончаренко вимагають від НТКУ зміни правил конкурсу та ліквідації конфліктних положень, а також повторного проведення півфіналу конкурсу за новими правилами. Втім, керівництво НТКУ, зокрема, в особі Президента Національної телекомпанії України Василя Ілащука на такі поступки не погодилось і усі звинувачення відкинуло.  

Відтак, 3-го березня Анастасія Приходько звернулася з позовною заявою до Шевченківського районного суду з такими вимогами: визнати недійсними рішення НТКУ про визначення виконавців, які вийшли до фіналу нацвідбору на участь у пісенному конкурсі "Євробачення-2009", та зобов’язати повторне проведення півфіналу нацвідбору", — повідомила юрист Анастасії Приходько Юлія Ткаченко у четвер під час прес-конференції. 

Крім того, співачка написала листи до президента України і до Верховної Ради, зібравши ніби-то під ними підписи Софії Ротару, Тіни Кароль, Ані Лорак, Костянтина Меладзе та Філіпа Кіркорова. В листі, зокрема, зазначалось, що стосовно неї журі, а точніше Роман Недзельський, Олександр Пономарьов та Володимир Бебешко проявили упередженість, не включивши до списку фіналістів. Цитата з листа: “Причиною ж цієї суперечливої ситуації стали умови, неоднозначно викладені у Положені про національний відбір…” Абзацом нижче читаємо: “… з нагальним проханням визнати недійсними результати проведення півфіналу та повторно провести півфінал конкурсу у відповідності до чітко прописаних та передбачених Положенням норм”.Тобто, виходить, що їх треба швиденько переписати? А потім, за логікою, провести все спочатку, адже всім конкурсантам-виконавцям слід надати право виступити знов. Щоправда, встигнути в такому випадку вдасться, схоже, лише на наступне “Євробачення”. 

Втім, є й інший варіант, про який говорив Роман Недзельський. Коли гроші на проведення фіналу відбіркового конкурсу в палаці “Україна” можна буде зекономити і практично одноосібно, рішенням НТКУ, послати на “Євробачення” до Москви наприклад… Олега Скрипку. Про це теж точилися дискусії, щоправда, пан Недзельський наголошував на їхній жартівливості, мовляв, у Скрипки з цим конкурсом не дуже гарні відносини, він не вважає себе, так би мовити, у форматі “Євробачення”. Але це може бути і будь-хто інший, хто сподобається керівництву НТКУ. Анастасія Приходько, судячи з усього, їм не подобається. Що співачку, безумовно, ображає. Вона так і сказала на прес-конференції пану Недзельському: “Не гарно ображати жінку!” і похнюпившись пригорнулася до продюсера Олени Мозгової. Віце-президент НТКУ одразу попросив вибачення, типу “нічого особистого”. />  

Журналісти, коли їм нарешті надали слово, поцікавились, чи готове у Анастасії шоу, з яким вона хотіла б поїхати до столиці Росії. Відповідь була такою, майже дослівно: “Я во-первых, а),пою песню Константина Мєладзе!, б), я отличаюсь не шоу, а голосом и в) я знаю что, как я пою, ну практически я таких людей не встречала, потому что я пою душой и сердцем! Когда я пою, я умею, грубо говоря, и прислушаться к себе, и я обращаю на себя внимание, про меня говорят, что я выхожу в черных балахонах, но зато я пою! (З приводу шоу) “Я не буду вам раскрывать все секреты…».

Словом, в будь-якому разі, це загальнодержавне шоу на ймення “Відбір учасника конкурсу “Євробачення-2009” добігає кінця. Пересічні громадяни так і не дізнаються справжніх причин конфлікту, у якому, не виключено, не обійшлося без політичної та фінансової складових, адже за традицією наших громадян використовують лише як “вільні вуха” для того, аби кожен міг донести свою “правду”.

 

 

Читайте также по теме