Сила парламентських аргументів

Після нічного погрому у Верховній Раді, вчиненого депутатами-регіоналами, ранок у сесійній залі починався доволі спокійно. Лише «силовики» від Партії регіонів зручно розташувались у кріслах спікера та його заступників. «Сторожуємо», — відповів на запитання журналістів Михайло Чечетов. «Так від кого ж стережете?, — на вгамовуються журналісти. – Бійка ж вже позаду». Здивовано підвівши брову «головна парламентська рука» Партії регіонів раптом видала «А яка бійка, ми просто захищали себе. Бютівці самі себе били головою, а ми забезпечували нормальний робочий процес». Цього журналісти не витримали — «Ну все, досить з нас робити ідіотів. Олександр Єфремов (лідер фракції Партії регіонів – ред..), хоча б червонів, а ви навіть і цього не можете» — обурилися представники ЗМІ і залишили «сторожа».

Тим часом у парламенті свою оцінку подіям давав лідер фракції «БЮТ-Батьківщина» Іван Кириленко. «Такого нелюдського обличчя ненависті, нестримної злоби, жаги не тільки завдати удари, а й вбивати – у цій сесійній залі ще не було», – розпочав свій виступ він. — «У нинішньої влади один шлях: знищувати своїх опонентів, і вчорашні події продемонстрували, що у сесійній залі більше не залишилося місця для діалогу. Парламентаризм знищений», – підвів риску Іван Кириленко. А щоб зробити більш наочною «смерть парламентаризму», «біло сердешні» запалили на своїх столах лампадки – як на «похороні». Підтримали колег і депутати від «Ну-НС». «За те, що сталось у Верховній Раді відповідальність, в першу чергу, має нести Володимир Литвин», — вважає голова фракції «НУ-НС» Микола Мартиненко.

Самі ж «регіонали» жодної вини не визнали. За словами Олександра Єфремова, «бійка спровокована депутатами від опозиції». А для аргументації наголосив, що це, мовляв, не перший випадок «кулачного вирішення» проблем і скромно нагадав про події в парламенті під час ратифікації Харківських угод. «Це, напевно, ми вчора занесли ланцюги і дроти до залу і з цими ланцюгами і дротами виходили на діалог. Це, напевно, ми намагалися силовими методами примусити, зокрема нас, ухвалити ті рішення, які ми ніколи не готові були приймати», – обтрушував підозри з регіонального мундира Олександр Єфремов. Його підтримав і Голова Верховної Ради Володимир Литвин, продемонструвавши перераховані «знаряддя праці».

Втім, слухати його парламентська меншість не захотіла і залишилали сесійну залу. Пізніше, опозиціонери оголосили, що вимагають звіту Генерального прокурора Віктора Пшонки про результати розслідування бійки у Верховній Раді, а також відставки голови парламенту Володимира Литвина. Зокрема, як повідомив журналістам народний депутат від блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Анатолій Гриценко, коментуючи результати спільного засідання двох опозиційних фракцій «БЮТ-Батьківщина» та «НУ-НС», опозиція вимагає притягнення до кримінальної відповідальності тих людей, які розв»язали бійку і буде вимагати наступного тижня звіту Генерального прокурора про ті слідчі дії, які вже здійснені. Депутати від «БЮТ-Батьківщини» та «НУ-НС» також вирішили не повертатися до сесійної зали Верховної Ради, доки не буде дано «належної оцінки бійці у парламенті».

На тому депутати і розійшлися. Правда, обіцяна регіоналами «інформаційна бомба» щодо розслідування діяльності попереднього уряду так і не вибухнула. Міністр фінансів Федір Ярошенко розповів про нібито розкрадання державних коштів, втім про все це напередодні розказували регіонали під час блокування трибуни. Загалом, очевидно, можна погодитися з оцінкою ситуації, яку дав лідер КПУ Петро Симоненко. Він вважає, поки триватиме боротьба за владу — роботи у парламенті не буде.

Читайте также по теме