Скільки коштує в столиці зібрати першокласника до школи?

Цієї осені близько 26 тисяч київських дітей сядуть за шкільні парти вперше. «Вступні» іспити для малюків вже відгриміли, літо стрімко закінчується, а шкільні базари та магазини знову, як і кожен рік, заполонили батьки – час викладати гроші, аби дитина мала, в чому і з чим «гризти» граніт науки. />  

До початку нового навчального року лишилось менше двох тижнів, тож не дивно, що в київських магазинах значно скоротився вибір шкільної форми. Якщо ще тиждень-два тому в ЦУМі можна було знайти костюм для хлопчика будь-якого розміру і за ціною від 300 гривень, цього тижня там залишились костюми лише від 500 і до 700 гривень. Знайти потрібний розмір вкрай проблематично – форма розвішана безладно, а консультанти, якщо попросити їх підібрати окремо брюки та піджак, плутаються в розмірах і в відтінках тканин. До речі, батькам, дитина яких має нестандартні розміри (занадто худа або, навпаки, має зайву вагу) доведеться помучитись – піджак і штани одного розміру можуть виявитись замалими або завеликими для їх дитини, тоді як речі на розмір більше або менше будуть висіти «мішком» або взагалі на неї не налізуть. Фірми ж шкільної форми на всіх основних точках продажу однакові. Основні кольори костюмів – чорні, в сіру смужку, зелені, сині та бордові. Сорочки представлені в багатьох кольорах, від білого і аж до рожевого та жовтого, але в школах радять вдягати першачків у білі. Ціни на них коливаються в межах 47-250 гривень. Краватки для малюків коштуватимуть 18-27 гривень. 
 

Для дівчат-першокласниць батьки переважно обирають сарафани – за них «просять» від 120 гривень (а за найдорожчі – і всі 900). Піджаково-спідничні костюми обійдуться від 350 до 650 гривень, окремо піджаки коштують від 260 гривень, а спідниці – від 99 і до 350. Блузки для дівчат переважно білого та молочного кольорів, проте мають різноманітні фасони. За них батькам доведеться заплатити від 100 до 400 гривень. 
 

Якщо процес купівлі шкільної форми і для дітей і для батьків виявляється морокою з нескінченним підбиранням розміру, фасону та кольору, купівля портфеля для багатьох дітей перетворюється на найважливіший етап підготовки до школи. Дітям є чим тішитись – хлопчикам пропонують обирати серед піратів, машинок та мульгероїв, а дівчатам – серед різних ляльок, принцес та звіряток. Тим не менше, як би сильно дитина не хотіла «саме цей портфель!», батькам варто зважити всі «за» та «проти» перед тим, як зробити остаточний вибір. Портфель повинен підпадати під певні вимоги: він має бути обов’язково з двома лямками, «спинка» портфеля повинна бути жорсткою, з м’якою підкладкою з сітчастої тканини (аби спина дитини не пітніла), а сам портфель має бути зроблений з міцної та водонепроникної тканини. Не менш важливо і те, щоб в портфеля були зручні ручки, внутрішні та зовнішні відділення, світловідбиваючі елементи. Також важливо, щоб батьки купляли портфель разом із дитиною – вона обов’язково повинна приміряти його, щоб переконатись в його зручності і належній вазі. Ціни на портфелі різні: в деяких магазинах можна знайти й за 40 гривень (але зрозуміло, що про якість не може бути й мови), в ЦУМі – за 87, 198 та 235 гривень. Портфелі з найпопулярнішими мультгероями коштують від 230 і аж до 1995-2199 гривень. Варто також пам’ятати, що просити дитину, аби вона носила один і той самий портфель з першого до п’ятого класу не варто – діти ростуть, а разом з ними мають «рости» і їхні портфелі. 
 

Окрім форми та портфеля першокласнику знадобиться чимало іншого приладдя. Ціни на канцтовари коливаються в залежності від виробника і, як наслідок, від якості. Загальна картина виглядає таким чином:
 

1. Папки для зошитів – 8-20 грн.
2. Пенали – 10-50 грн.
3. Сумки для взуття – 10-120 грн.
4. Альбом для малювання – 2-50 грн.
5. Кольоровий картон – 6-15 грн.
6. Кольоровий папір – 4-10 грн.
7. Гуаш – 10-58 грн.
8. Акварель – 8-63 грн.
9. Пластилін – 12-30 грн.
10. Ножиці – 7-15 грн.
11. Клей – 2-5 грн.
12. Кольорові олівці – 10-70 грн.
13. Зошит на 12 листів – 1-2 грн.
 

Для тих батьків, які не хочуть витрачати час на пошук усіх цих канцелярських дрібниць, інтернет-магазини пропонують «Шкільні набори першокласника», в яких є все необхідне школярикам. Комплект «Економ» коштуватиме 135 грн., «Стандарт» — 230 грн., а «Супер» — 310 грн. Варто зазначити, що навіть коли батьки придбають усі необхідні дрібниці, впродовж першого ж місяця навчання частина їх пропаде – діти гублять свої речі або забувають повертати їх один одному. 
 

Загалом, батькам першокласників доведеться витратити чималу суму грошей, аби зібрати дітей до школи. Проте, все це варте того, аби з гордістю дивитись як маля, менше за свій портфель, стоїть на святковій лінійці з букетом квітів для своєї першої вчительки і з цікавістю оглядає все навколо.

 

Читайте также по теме