Мария Мамаева
16:09 08/10/2010

Скільки потрібно грошей, щоб забезпечити українську молодь житлом

Нещодавно представники Мінрегіонбуду гучно заявили про відновлення програми молодіжого кредитування. Під кінець року держава виділила на це 40 млн грн. Сума набагато перевищує фінансування програми в минулому році, проте для півторамільйонної черги охочих явно недостатня. Та, як запевнили ідеологи програми, це лише початок державної підтримки. 

Державна програма забезпечення молоді житлом, прийнята у 2002 на період до 2012 року, передбачала надання молоді пільгових кредитів на будівництво або реконструкцію житла, а також часткову компенсацію відсотків за кредитами комерційних банків.

Нагадаю, позики молодим сім’ям та одиноким молодим людям на будівництво чи реконструкцію житла надаються терміном до 30 років. Бездітні позичальники сплачують кредит з відсотковою ставкою 3% річних; позичальники, які мають одну дитину, звільняється від сплати відсотків; позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25% суми зобов'язань, трьох і більше дітей — 50%. Право на отримання кредиту мають молоді сім’ї та самітні молоді громадяни, за умови, що вік чоловіка та дружини не перевищує 35 років, неповні сім’ із неповнолітними дітьми.

Можливість одержати від держави часткову компенсацію своїх витрат у разі отримання кредиту від комерційного банку надається всім охочим, проте лише у розмірі ставки НБУ. Тобто, якщо банківський кредит буде надано під 16% річних, а ставка 7%, то фактично молода сім'я буде сплачувати 9%. 

Як повідомив голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін, починаючи із 2004 року за рахунок державного бюджету молоді сім'ї отримали кредити на рекордну суму — понад 120 млн грн. Усього ж, за роки діяльності Фонду, пільгове житло отримали понад 27 тисяч молодих сімей.

Проте з 2006 року програма поступово згорталася і у 2009 році взагалі залишилася поза увагою держави. Більше того, через недофінансування програми часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами комерційних банків у 2009 році станом на 1 січня поточного року склалася значна заборгованість, ця проблема загострилася у зв'язку із невчасним прийняттям бюджету на 2010 рік. А це 11 тисяч молодих сімей, яким була обіцяна державна підтримка. 

За таких умов виникає логічне питання, а чи взагалі потрібна підтримка держави, якщо діяльність Фонду не в змозі забезпечити і 10% потреб молоді? При цьому, як зазначив народний депутат України Андрій Пінчук, “на жаль, Фонд останні роки більше нагадував закритий клуб і не було зрозуміло — ані молоді, ані будь-кому, — що там відбувалося”.  /> Однак, на думку начальника департаменту сім'ї, молоді та спорту Ігоря Хомича, проблема забезпечення житлом надто болюча для України, щоб залишитися поза увагою держави. Саме із відсутністю власного житла пов'язують велику кількість розлучень, низьку народжуваність в країні. За словами Хомича, лише 33% молодих родин проживають в окремих квартирах, 11% мешкають у комунальних квартирах, 14% — винаймають, а близько 30% молодих сімей взагалі не забезпечені житлом. 

На на думку Леоніда Рисухіна, державна підтримка має відновитися, і вже в наступному році програма запрацює більш ефективно. “40 млн — це, звісно, малі кошти, як на державу, де обліковується на черзі близько 1,2 мільйона сімей. Але кошти, виділені в цьому році — це є сигнал того, що програма відновлена”, — зазначив він. “Ми також очікуємо, що місцеві бюджети цю програму підтримують. Загалом ми розраховуємо видати кредитів на суму близько 100 млн грн і це буде невелика кількість — близько 250 сімей”. За його словами, фонд подав до уряду пропозицію, щоб у державному бюджеті на наступний рік передбачити кошти, які б перевищували суму фінансування 2010 року “у рази”. Крім того, фонд планує залучати недержавні кошти шляхом випуску державних облігацій.

Проте, за словами заступника міністра регіонального розвитку та будівництва України Дмитра Ісаєнка, на наступний рік програма передбачає лише 70 млн грн. Цих грошей не вистачить навіть на те, щоб компенсувати відсоткові ставки по тих кредитах, які вже видано. “Ми хочемо попросити народних депутатів, які займаються цією проблемою, пролобіювати суму принаймні в 150 млн. Цієї суми буде достатньо лише для того, щоб погасити відсоткові ставки по кредитах. І ми сподіваємося, що в бюджеті буде закладено принаймні 390 млн грн на програму доступного житла, з якої 40-50 млн ми спрямуємо на видачу нових кредитів”, — зазначив Ісаєнко.

За підрахунками народного депутата України Ігоря Лисова, щоб забезпечити житлом чергу молодих сімей, необхідно більше 400 млрд грн. За тих незначних сум, які здатна виділити держава, ця цифра видаєтся катастрофічною. Тому, на думку нардепа, слід кардинально змінити саму програму. Це має стосуватися, перш за все, будівництва саме соціального житла. “Побудоване житло повинне бути гідним людського життя, але в ньому людина буде мешкати до тих пір, поки не буде в змозі побудувати собі більш якісне, велике житло. А державні кошти слід віддавати державним, а не комерційним банкам, які будуть давати молодим сім'ям іпотечний кредит на більш вигідних умовах. За таких умов вже держава буде заробляти кошти”, — зазначив Лисов.

Поки що ж, зміни торкнулися самого Фонду — цього року його перепідпорядкували Мінрегіонбуду, яке відтепер буде контролювати виділені кошти. Відновлено будівництво житлових будинків за програмою у Луганську. І, можливо, таким чином вдасться запобігти кільком десяткам розлучень.

 

Читайте также по теме