Ігор Стефанюк
10:05 22/11/2008

Скільки заборгував «Нафтогаз» і до чого тут Янукович

Україна знову на порозі енергетичної кризи. Голова правління російської газової монополії «Газпром» Олексій Міллер заявив про можливість підвищення ціни на газ для України наступного року до 400 доларів. І це після того, як Дмитро Медведєв доручив «Газпрому» стягти з української компанії «Нафтогаз» борг за постачання російського газу в розмірі 2,4 млрд. доларів. Скільки винен вітчизняний «Нафтогаз» і чи дійсно ціни на газ сягнуть позначки 400$? Відповіді на ці запитання Голос.UA спробував знайти у провідних експертів.

Зокрема, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін зауважив, що компанія «Нафтогаз» напряму фінансово не зобов’язана «Газпрому». « «Нафтогаз» не винен «Газпрому» жодної копійки, оскільки він отримує газ лише від компанії RosUkrEnergo. Усі борги — компанії RosUkrEnergo», — переконував він. 

На думку експерта, боргові зобов’язання «Нафтогазу» значно завищені і реально складають не більше 1,3 млрд доларів. «За листопад «RosUkrEnergo» виставила фінансову заборгованість в сумі 800 млн. доларів, проте місяць не закінчився, тому ці борги не можна вважати дійсними».

Володимир Саприкін вважає, що ціна за газ в 400 $ є завищеною приблизно на 25%. «Я думаю, що сторони зможуть домовитись і ймовірнішою виглядає ціна в 300 доларів за 1000 кубометрів газу», — запевнив експерт.

А ось Директор Інституту енергетичних досліджень Костянтин Бородін заявив, що фінансові зобов’язання «Нафтогазу» в 2,4 млрд доларів — цілком реальними. Він зазначив, що заборгованість «Нафтогазу» за вересень склала 400 млн. доларів, за жовтень — 870 млн. доларів, за листопад сума складе 800-900 млн доларів. При цьому він наголосив, що згідно з договором газопостачання компанія повинна сплачувати свої фінансові зобов’язання авансом, саме тому цю суму теж можна вважати непогашеною. «До цього слід приплюсувати нарахування штрафів у випадку несвоєчасної оплати, які складають близько 200 млн. доларів, і ми отримаємо суму в 2,4 млрд. доларів», — зазначив експерт.

К.Бородін відмовився спрогнозувати ціну на газ для України в 2009, проте зазначив що ціноутворення напряму залежатиме від міцної позиції сторін. Українська сторону Костянтин Бородін вважає доволі слабкою, а позицію, беручи до уваги значні борги, не надто переконливою.

Експерт також наголосив, що, в разі формування ціни на газопостачання за формулою, як це прийнято у відносинах між «Газпромом» та європейськими споживачами, а не договірним способом, як зараз, вона б не перевищувала 200 доларів. «Кабінет Міністрів нещодавно повідомив про свою чергову дипломатичну «перемогу» — формульне ціноутворення в нас буде тільки в 2011 році. Без коментарів» — констатував директор Інституту енергетичних досліджень.

Не погоджується з вищезгаданими експертами член комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, депутат-«бютівець» Олександр Гудима — у всьому винним він вважає політичного опонента — Віктора Януковича.

«50% акцій «RosUkrEnergo» володіє російський «Газпром» і ще половиною — «Партія регіонів», в особах Юрія Бойко та Дмитра Фірташа. І їхня провокативна діяльність наразі направлена на спробу не допустити підписання контракту на наступний рік, бо з того моменту «RosUkrEnergo» і де-юре, і де-факто припиняє своє існування, а за цим стоять інтереси сотні мільйонів доларів» — вважає народний обранець.

Олександр Гудима також наголосив, що «Нафтогаз» нічим не зобов’язаний ні Росії, ні «Газпрому». «Якщо б засновником «RosUkrEnergo» була компанія «Нафтогаз» — тоді можна було говорити про боргові зобов’язання між Україною та Росією. Ми газ у Росії цього року не купляли, ми плануємо купувати в наступному році, де з 1 січня буде задіяна пряма угода «Газпром»-«Нафтогаз».

Експерт зазначив, що боргові зобов’язання є старими, які «гуляють вже протягом двох років» при цьому констатував, що «RosUkrEnergo» заборгувала українській владі близько 2 млрд. гривень».

На останок Олександр Гудима запевнив, що все нормалізується і «інформаційні спроби погіршити стосунки між Україною та Росією зазнають невдачі».

 

Читайте также по теме