Слово не горобець…

У день своєї зустрічі з журналістами з нагоди 100 днів перебування на посаді Президент Віктор Янукович не тільки охоче відповідав на запитання зарубіжних та регіональних журналістів, які стосувалися або загальнонацінальних стратегій, або регіональних проблем, а й мужньо спілкувався з представниками центральної вітчизняної пресою, які підготували йому невеликий сюрприз у вигляді своєрідної акції, одягнувши футболки з написом „Стоп цензура!”. />  

Показово, що усі без винятку працівники президентської Адміністрації жодним чином не намагались перешкодити підготовці журналістів до акції, тим більше, що вона була спрямована не проти президента конкретно, а проти цензури. На запитання журналістки телеканалу СТБ, колектив якого нещодавно заявив про систематичний тиск на журналістів, як він, а не його „клерки та клерчині”, оцінює факти цензури, глава держави наголосив, що вже одна наявність на прес-конференції журналістів в футболках свідчить про відсутність тиску на пресу. „На вас ніхто не тисне, не тиснув і не буде тиснути”, — зазначив він. Окрім цього, Президент пообіцяв розібратися у ситуації і доручив це… Валерію Хорошковському — голові СБУ і неофіційному власнику телеканалу „Інтер”. Президент не розгубився навіть, коли йому привселюдно подарували футболку і запропонували її приміряти. Переодягатися Віктор Федорович, звісно, не став, тим більше що ця вдяганка була явно замала для керівника всієї України.
 

Віктор Янукович зумів зберегти холоднокровність, намагаючись пояснити журналістам і країні безпрецендентні заходи безпеки навколо своєї особи, і тиск на учасників акцій протесту, приїзди до його Адміністрації російських політтехнологів та відсутність допомоги потерпілим в аварії з автомобілем „швидкої допомоги” з президентського кортежу. 
 

Година, проведена Президентом з представниками ЗМІ так би й закінчилась з єдиним важливим месиджем – Україна ніколи не визнає незалежність Абхазії та Південної Осетії, якби Президент не схибив: перед десятками камер він запропонував „просто зараз, без підготовки” їхати з ним до його резиденції у Межигір’я. Відразу по закінченні прес-конференції та врученні главою держави нагород деяким журналістам, представники ЗМІ нагадали про його обіцянку. Президент, трохи стомлений після непростої для нього зустрічі, запропонував запросити лише чотирьох, мовляв, у нього в будинку лише один обідній стіл на чотири особи. ЗМІ проявили солідарність та наполягли на поїздці всім разом – без обіду. Президент на секунду замислився, попередив, що йому у Межигір’ї, розташованому майже на 200 гектарах землі, належить тільки 1,5 гектари і тут же дав розпорядження Ганні Герман готувати автобуси. „Скільки? Три? Чотири?”, — запитав він у журналістів. Ганна Миколаївна з посмішкою запевнила, „що у них Президенту не кажуть „ні””, а тому за півгодини автобуси чекатимуть на біля Адміністрації глави держави.
 

Втім, коли трохи більше півсотні журналістів з’явилися на Банкову Ганна Герман з ганку Адміністрації заявила, що у Президента за 15 хвилин міжнародна зустріч і поїздка відкладається на невизначений час. Заступник голови президентської адміністрації і, за останніми рейтингами, — одна з найвпливовіших жінок країни, визнала, що вона не є „настільки прекрасним менеджером”, щоб за такий корокий час організувати такий „експромт”.  
 

Чи Ганна Герман відмовила Президента від несподіваного вчинку, чи він сам розпорядився знайтипідходящий привід, невідомо і неважливо. Головне. що Віктор Янукович втратив можливість продемонструвати свою безпрецедентну відкритість і доступність для преси та мільйонів своїх виборців та опонентів.

 

Читайте также по теме