ГолосUA
12:48 21/01/2009

Сомалійській пірат Ясін Дір: нас не подолати

Сомалієць Ясін Дір став піратом 5 років тому, і з того моменту нажив чималого статку.

Дір, який немов вежа височіє над своїми охоронцями, дав інтерв’ю кореспонденту Reuters у Гарові — столиці провінції Пунтленд на півночі Сомалі. Він розповів свою історію з самого початку — народження у відомій «піратській» бухті на березі моря.

«Я народився в місті Ейль і завжди був рибалкою», — говорить 39-річний Дір, одягнений у дорогий національний сомалійський костюм.

«Я був вимушений захоплювати іноземні судна після того, як зник центральний уряд. Тоді за морем ніхто не стежив, і ми не могли нормально рибалити, тому що судна, які незаконно перебували біля берегів Сомалі, пошкодили б наші маленькі човни і устаткування. Це змусило нас стати піратами», — каже він.

«Спершу я брав участь у захопленні судна в 2003 році. Мабуть, воно належало арабам, команда складалася з 18 єменців. Це було велике рибальське судно, яке кілька разів топило наші човни. Ми оточили його вночі і захопили. Тоді ми ще не знали цих сучасних методів із використанням абордажних гаків і сходів, тому підпливли ближче на наших човнах і просто залізли на палубу. Ми утримували його два тижні, потім сомалійські й арабські посередники почали переговори . Нас переконали взяти $50.000 компенсації. Для нас це була величезна сума. Це надихнуло нас і спонукало продовжити полювання», — згадує він свій перший успішний рейд.

Дір каже, що спочатку було дуже страшно, адже ніхто з піратів не знав, як до цього поставляться у світі. Двоє його друзів навіть зав’язали зі своїм ремеслом. Але Дір залишився у бізнесі. І це, за словами пірата, докорінно змінило усе його життя.

«Насправді, моє життя різко змінилося, оскільки я одержав таку кількість грошей, про яку і не мріяв. Одного разу я отримав $250.000, і моє життя змінилося докорінно. Неможливо уявити, скільки в мене грошей. Тобто я не хочу говорити, як багато. На гроші я купую машини, зброю й човни. Також я люблю добре повеселитися й відпочити», — каже Дір.

Однак, каже Ясін Дір, піратство — це не лише гроші.

«Моя робота також приносить і багато проблем. Моє життя — постійно в небезпеці. А деякі мої колеги загинули, деякі — в морі, коли переверталися їхні човни. Найгіршим спогадом для мене є військовий корабель, що атакував нас коли ми вели полювання. Він відкрив вогонь, і деяких наших зненацька захопили в полон», — пригадує Дір.

Втім, ризик потрапити у полон — не найбільша небезпека, що чатує на піратів. Адже мисливець та його здобич можуть в один момент помінятися місцями.

«В 2006 році ми переслідували корабель, наздогнали його, і один з моїх друзів стрибнув на палубу. Кораблю вдалося втекти від нас, проте з того часу ми нічого не чули про нашого друга. Ми не знаємо, живий він чи мертвий», — розповідає Дір.

Але тепер Дір може не боятися — нажиті статки та досвід дозволяють йому не брати безпосередню участь у піратських рейдах, а займатися виключно організаційними та фінансовими питаннями.

«Якось я потрапив у в’язницю в Гарові. Але моя сім’я напала на в’язницю й убила двох поліцейських, а потім перестрілка продовжилася, і я з іншими ув’язненими зміг утекти. Тепер у мене є люди, які виконують роботу за мене. Я лише виконую роль фінансиста — отримую свої гроші, і мені не потрібно їхати з Ейлю. За останні місяці я не виходив у море на полювання. Моя команда ходить у море, а я керую грошима. Я купую швидкохідні катери й зброю, усе що їм потрібно», — хвалиться пірат.

Сучасні пірати використовують усі можливі технічні новинки, що допомагають їм не лише шукати жертву, а й уникати неприємних контактів з військовими.

«Коли ми виходимо в море, ми готові як до хорошого, так і до поганого, хоча ми завжди обережні з військовими кораблями, які можуть атакувати нас. Залишатися піратом важко, але зараз ми змінили нашу стару стратегію. Ми видозмінили наші операції в Індійському океані й стали використовувати сучасне устаткування, у тому числі систему GPS, яка показує, де проходять військові кораблі» — розповідає Ясін Дір.

Він критично ставиться до намагань світової спільноти боротися з сомалійськими піратами. Адже зараз, за його словами, в Сомалі з’явилося нове, активне покоління молодих людей, які прагнуть займатися піратством і які цінують гроші вище над усе.

«Якщо ООН дасть добро на боротьбу з піратами на суходолі, це лише приведе до смерті безневинних сомалійців. Вони не зможуть відрізнити нас від рядових сомалійців, ми носимо такий же одяг. Піратство не зникне, навіть якщо в нас з’явиться уряд», — впевнений пірат.  

Читайте также по теме