Соціальні стандарти: підвищувати не можна ветувати…

Популістська епопея з підвищенням соціальних стандартів – головна передвиборна „фішка” Партії регіонів у Верховній Раді, завершилася – депутати за півроку таки знайшли голоси для ухвалення відповідного закону в цілому. Біло-блакитні нібито опозиціонери святкують „перемогу”, Блок Литвина теж задоволено потирає руки, (адже депутат саме від цієї політсили став автором цього закону), а от в БЮТ б’ють на сполох, обіцяють економічний колапс і закликають Президента накласти вето… 

То що ж насправді ховається під багатообіцяючою назвою Закону про підвищення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму: реальне покращення життя „маленьких українців” чи свідома „ведмежа послуга” державі від тих, хто ладен принести в жертву економіку України заради президентського крісла?

За чиї кошти підвищуватимемо соцстандарти?

Пленарний тиждень в парламенті розпочався одразу з оголошення перерви – лідери фракцій пішли домовлятися щодо порядку денного. Вівторок обіцяв бути напруженим і „багатим” на теми для обговорення в сесійній залі. Ще б пак! Напередодні офіційно стартувала президентська виборча кампанія і тепер парламентську трибуну можна відкрито використовувати для виголошення передвиборчих обіцянок та „викриттів” конкурентів (читай „чорний піар”), звісно, маскуючи це за гаслами про турботу за долю народу, закликами-закидами до влади, апеляцією до громадської думки та іншими „популістсько-мітингувальними” речами…

Цього разу Партія регіонів навіть пішла на небачену „поступку” БЮТ, погодившись першочергово розглянути не „соцстандарти”, а зміни до Конституції в частині обмеження депутатської недоторканості, зважаючи на секс-скандал навколо „Артеку”. А коли справа таки дійшла до розгляду у другому читанні підвищення багатостраждальної „мінімалки”, кожна зі сторін традиційно затягнула свою „пісню”: в уряді запевняли, що грошей для цього немає, а в регіонали пропонували все ж „відшукати” необхідні кошти, прозоро натякаючи на позики МВФ. 

Під час обговорення цього закону заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук спрогнозував, що для його виконання лише у нинішньому році потрібно 8 мільярдів гривень, а в наступному – аж 71 мільярд. „Я хочу вас запевнити – неінфляційних джерел фінансування цих додаткових видатків немає. Оскільки здійснити запозичень в таких сумах немає можливості, то забезпечити такі видатки можна лише за рахунок вчителів, лікарів, працівників культури: закрити школи, клуби, дитсадочки в селах. Усього доведеться скоротити 1,6 мільйона посад у бюджетній сфері”, – емоційно „пророкував” з трибуни заступник міністра.

Водночас автор законопроекту про підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати Олег Зарубінський перед голосуванням заявив, що джерела для його виконання необхідно шукати в тіньовому секторі економіки, а також за рахунок скорочення витрат на утримання центральних органів влади. „Тіньовий сектор – це 50 відсотків, за оцінками Світового банку, це те, звідки мають іти кошти для бідних. Закликаю також скоротити на 1 мільярд гривень витрати на Секретаріат Президента і на 17 відсотків – витрати на Кабінет Міністрів”, –- порадив депутат. 

У Партії регіонів також гаряче переконували, що в „жадібного” уряду гроші для підвищення соцстандартів є, при цьому відкрито вказуючи на… кредити МВФ. Так, депутат Олександр Пеклушенко підрахував: „Уряд отримав 10 мільярдів доларів позик. Це 80 мільярдів гривень. На підході ще 5 мільярдів доларів або 40 мільярдів гривень. Таким чином, додатковий ресурс до бюджету становить 120 мільярдів гривень. Які ще потрібні гроші?”.

І дійсно, навіщо думати, де взяти гроші, якщо можна їх просто позичити в „наївного” МВФ і потім без гризот сумління проїсти. От тільки виникає запитання до винахідливих „регіоналів”: а хто нам після такого „проїдання” згодиться ще колись позичити гроші? Та й віддавати борги рано чи пізно доведеться… Проте, здається, біло-блакитних це хвилює набагато менше, ніж передвиборна кампанія – Закон „Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2010 році” ухвалено в цілому голосами 254 парламентарів.  />  

Тож цим законом пропонується встановити прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 листопада 2009 року – 701 гривні, з 1 січня 2010 року – 825 гривень, з 1 квітня – 839 гривень, з 1 липня — 843 гривень, з 1 жовтня – 861 гривні, і з 1 грудня — 875 гривень.

Розмір мінімальної заробітної плати, у свою чергу, відтепер становитиме: з 1 листопада 2009 року – 744 гривні, з 1 січня 2010 року — 869 гривень, з 1 квітня — 884 гривні, з 1 липня — 888 гривень, з 1 жовтня – 907 гривень, і з 1 грудня – 922 гривні.

БЮТ розраховує на вето Президента, а регіонали — на його підпис…

Відповідь БЮТ, який разом з представниками уряду найзапекліше виступав проти підвищення державних соцстандартів, не забарилася. Лідер їхньої фракції Іван Кириленко одразу після результативного голосування за підвищення соціальних стандартів через засоби масової інформації закликав Президента не підписувати його. „Ми звертаємося до Президента, щоб він разом із Секретаріатом гарно вивчив пропозиції уряду до цього законопроекту і не підписував його. Бо ми додамо пенсіонерам 100 гривень, а заберемо з їхньої кишені цінами, інфляцією і здешевленням національної валюти 200 гривень”, – наголосив Іван Кириленко. 

Він також висловив побоювання, що з підвищенням соціальних стандартів Нацбанк буде змушений скористатися „послугами” друкарського верстата. „Іншого шляху, як включити друкарський станок, а це девальваційний шлях, немає”, – бідкався бютівець. Ще один варіант, за його словами, – згорнути всі державні програми, зокрема підтримку сільського господарства, оборонного комплексу, суднобудування, літакобудування та інших галузей… 

У свою чергу в Партії регіонів переконані, що Президент підпише цей закон. Про це заявив перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Лавринович. „З приводу даного закону. Я думаю, що Президент поставить підпис під ним. Якщо ні, то, враховуючи сьогоднішню позицію парламентських фракцій, ми достатньо оперативно розглянемо зауваження Президента”, – пообіцяв Олександр Лавринович. При цьому, він відзначив, що у разі, якщо Віктор Ющенко все ж поверне нові „соцстандарти” до Верховної Ради зі своїми пропозиціями, в парламенті, швидше за все, знайдеться необхідна кількість голосів для подолання вето. Щоправда Лавринович не уточнив, яким чином „регіонали” вмовлятимуть БЮТ приєднатися до цього процесу, адже без „біло-сердечних” вето подолати не вдасться…

Кого послухає гарант?

Тим часом в уряді зловісно мовчать. Та й що ще додати: Юлія Тимошенко ще після ухвалення цього законопроекту в першому читанні досить емоційно назвала його „атомною бомбою під фінансовою системою України”, а перший віце-прем’єр Олександр Турчинов спрогнозував „руйнацію фінансової системи держави”. 

Наскільки є правдивими чи перебільшеними ці оцінки пересічний громадянин України зможе дізнатися одразу після підписання цього закону главою держави. Тепер „м’яч” на президентській половині поля. Чи наважиться Віктор Ющенко на такий економічний експеримент, аби лише нашкодити головному конкуренту на майбутніх виборах? Принаймні інший Віктор, який очолює найбільшу парламентську фракцію, здається, обрав саме такий шлях: чим гірше уряду, тим краще для власного рейтингу… От тільки в цій жорстокій боротьбі політики зовсім забувають про виборців, яких вони на словах так люблять. 

Поки що Президент офіційно не прокоментував свої наміри щодо підписання чи ветування закону про підвищення соцстандартів. Водночас в Секретаріаті глави держави вже пролунали пропозиції не підтримувати цей закон. Так раніше, перший заступник голови Секретаріату Олександр Шлапак обіцяв рекомендувати Віктору Ющенку ветувати закон про підвищення соціальних стандартів у разі його ухвалення. „Якщо закон буде прийнятий у форматі, в якому він був проголосований у першому читанні у Верховній Раді, я особисто як його помічник глави держави з економічних питань рекомендуватиму Президентові ветувати його”, наголосив він. На його думку, ухвалення такого закону остаточно розбалансує бюджетну систему і приведе її до колапсу.

 

Читайте также по теме