Спека без «продиху»

Спека в Україні наробила галасу. Нещасні випадки через серцеві напади на підприємствах змушують керівництво йти на поступки та скорочувати робочий день для своїх працівників. МОЗ, стурбований самопочуттям громадян, наполіг на необхідності забезпечення працівників достатньою кількістю мінеральної питної води та на проведенні консультацій з лікарями про встановлення спеціального робочого графіка для співробітників. МНС, в свою чергу постійно попереджає про надзвичайну пожежну небезпеку. Сьогодні ця небезпека нависла і над столицею. Окрім того, Київ через спеку сьогодні не міг ніяк «продихнути» сильну задимленність, що осіла над містом.

Київ у сірому димі /> Сьогодні зранку кияни прокинулися в задимленому місті. Окрім знову рекордної спеки столичні жителі відчули у своїх районах важке задимлене повітря.

Відразу ж основною версією явища над Києвом стали горіння торф’яників. Так, із зранку з’явилася інформація про те, що на території Київської області, в селі Леонівка Іванківського району, горить 0,7 га торфовищ. Нібито, перед вихідними у Київській області одразу у трьох районах почали горіти торфовища, і це могло дати ймовірність задимлення околиць столиці.

Однак, як повідомили ГолосUA в Головному управлінні Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Київської області, вихідними дійсно горіли торф’яники у трьох районах Київській області, проте задимленність від них не могла перейти на все місто. «Там горіла не така велика площа, щоб весь Київ був у диму. Це нереально», — сказали в прес-службі. Представник прес-служби вранці повідомив, що МНС припускає версію, згідно з якою задимленість в столиці спричинили горіння російських лісів. «Скажімо так: це неофіційна версія. Можливо, західними поривами принесло дим», — сказали в МНС. А вже опівдні заступник голови Державного комітету лісового господарства Віктор Червоний підтвердив цю інформацію. За його словами, задимленість, що виникла в Чернігівській області і сьогодні в Київській і безпосередньо в Києві, пов’язана з пожежами на торф’яниках у Московській області і в центральній частині Російської Федерації.

Саме через спеку так довго й тримався дим над столицею, заявили сьогодні в Центральній геофізичній обсерваторії України. На запитання про те, чи є загроза забруднення атмосфери в Києві сьогодні, начальник відділу інформування про стан забруднення природнього середовища Центральної геофізичної обсерваторії Ірина Колесник відповіла: «За нашими дослідженими концентраціями (повітря-ред.) — немає. Звичайні концентрації: того елементу- трохи більше, того — трохи менше»,- заявила вона.

За її словами, сьогоднішні проби повітря в столиці нічим фактично не відрізняються від попередніх. «За нашими даними, ми відзначаємо в повітрі основні речовини, ті, які викидаються в основному всіма підприємствами. Це пил, діоксид сірки, діоксид вуглецю, діоксид азоту. Особливих змін в повітрі не сталося, в порівнянні з минулими даними. Ми дивилися дані ранкового часу (о 7-ій годині ранку) і нічного відбору, тому що у нас 4 чараз проби відбирають. Також дивилися за 30, 31 число, і сьогодні — 2 числа. Є у нас як завжди перевищення по діоксиду азоту, і формальдегіду — але це у нас завжди постійно. Тобто все це — викиди автотранспорту і підприємств», — зазначила експерт.

Перевищення в повітрі сьогодні показників «звичних» забрудників І.Колесник пояснила спекою. «Це ще відбувається через те, що стоїть спекотна погода, погана проходить повітряна маса. І тому ці домішки накопичуються в повітрі», — сказала вона.

Небезпека пожеж, як в Росії

В Україні можливі «російські» пожежі, заявили сьогодні українські працівники МНС. Так, в інтерв’ю ГолосUA у зв’язку із підвищеною пожежною небезпекою в МНС України повідомили, що не виключають лісові пожежі, подібні до тих, що днями сталися в Росії. Проте рятівники заявили про повну бойову готовність у випадку необхідності. «Нам може загрожувати така ситуація. Сказати, що в нас такого не буде — практично неможливо», — сказав спеціаліст прес-служби Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України Василь Словецький.

За його словами, наразі під підвищеною пожежною небезпекою знаходяться Південь та Схід України. «За сухого клімату і високих температурних умов, у лісах, особливо у вільних лісах, дуже швидко підвищується пожежна небезпека», — зазначив він.

Представник прес-служби розповів, що у зв’язку із підвищеною пожежною небезпекою окрім оперативників МНС зараз в постійному режимі попередження небезпек працюють і в Держкомітеті із лісового господарства. «Ми, відповідно, привели свої сили у цих областях, своє технічне оснащення у відповідний стан для того, щоб, у випадку пожежі, відразу розпочати роботу з її ліквідації. А в лісового господарства є своя оперативна команда і свої розвідувальні гелікоптери. У нас, звичайно, є авіація, ціла ескадрилья в постійній бойовій готовності, знаходяться на чергуванні пожежні літаки, гелікоптери по областях. Є ще окремі у нас загони, які можуть бути задіяні в разі необхідності в регіонах України», — запевнив він.

Сьогодні ж Укргідрометцентр та МНС України попередили про надзвичайн пожежну небезпеку у Києві з 3 по 6 серпня. Згідно з інформацією, на Київщині 3-6 серпня переважатиме сильна спека 35-38°, висока (4 класу) та надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека.

МОЗ рекомендує, Держгірпромнагляд виконує
Попередження Гідрометцентру про надзвичайну пожежну небезпеку у зв’язку із рекордними показниками термометра та робота із безпеки МНС з упоредження наслідків можливих загорянь — не всі заходи державних відомств, що їх «продиктувала» шалена спека в Україні.

Сьогодні міністерство охорони здоров’я висунуло свої рекомендації підприємствам і установам збільшити обідню перерву до 3-4 годин на час особливо спекотної погоди. МОЗ закликало підприємства та установи використовувати в офісах сонцезахисні пристрої, локальні та централізовані кондиціонери і системи охолодження, електровентилятори.

В міністерстві наполягли на необхідності забезпечення працівників достатньою кількістю мінеральної питної води та на проведенні консультацій з лікарями про вироблення робочого графіка для співробітників, що мають хронічні захворювання серцево-судинної системи.

Держгірпромнагляд прислухався до рекомендацій МОЗу. В Комітеті звернулися до керівництва українських підприємств із проханням зменшити тривалість робочого дня та продовжити обідню перерву. «Ми дійсно враховуємо рекомендації МОЗ і ми вже звернулися сьогодні до наших територіальних органів, щоб вони відповідно звернулися до підприємств, що ведуть роботи просто неба і роботи з підвищеною небезпекою аби запровадити обмеження — зменшення тривалості робочих змін, ранній початок роботи, збільшення обідньої перерви, і це 100%-е забезпечення засобами індивідуального захисту», — розповів ГолосUA заступник голови Держгірпромнагляду Степан Дунас.

Зокрема, за його словами, сьогодні на таких важливих об’єктах, як НСК "Олімпійський", комітет поставив за умову запровадити щодений медичний огляд всіх працівників.

Також заступник голови комітету зауважив, що у зв’язку із спекою планового закриття підприємств не відбулось. Комітет сьогодні обмежив роботу в Нікопольському рибокомбінаті тому, що там 30 числа отруїлися токсичними газами троє осіб, в тому числі й 2 працівники цього підприємства смертельно. Заборонено виконання робіт в колодязях. «У зв’язку із цим трагічним випадком, ми звернулися до Державного рибного комітету, аби вони посилили відомчий контроль за дотриманням умов безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки у колодязях. Основний фактор, який тут діє — це біохімічні процеси, які викликані підвищенням температури, і які впливають на людину, і дотримання безпеки — це не застосування засобів індивідуального захисту, це відсутність контролю газо-повітрянної суміші», — розповів Дунас.

Окрім того, він зауважив, що Держгірпромнагляд врахував прогнози спекотної погоди і звернувся до підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, дав вказівки теріторіальним органам аби перевірити всі підприємства, забезпечити безпеку виконання робіт у водопровідних колодязях та вигрібних ямах.

Наразі державні відомства задіяні по максимуму для упередження надзвичайних ситуацій, які можуть статися через рекордну спекоту в країні. Прогноз метеорологів поки що змушує чиновників тримати ситуацію з небезпеками «на пульсі». А інші відомства вже зараз рахують цифри та роблять прогнози щодо наслідків незвичайної раніше для України погоди. Так, до слова, експерти вже передбачають цьогоріч зниження врожаю зернових та, відповідно, підвищення цін.

 

Читайте также по теме