Спека поки що не відступить….

Схоже, що очікуване всіма прохолодне повітря вирішило не поспішати в Україну. Якщо ще кілька днів тому у Гідромедцентрі обіцяли, що прохолода із заходу поступово пошириться на всю територію країни, то тепер науковці визнають, що помилились у розрахунках і спека не залишитиме нас принаймні до 20 серпня… Окрім того, за прогнозами Гідромедцентру температура у 35-40 градусів, яка сьогодні охопила схід та центр країни пошириться і на західні області.

Аномальна спека цього року вразила Україну — під загрозою загибелі опинилася чимала площа посівів, низка пожеж, правда, не дуже руйнівних, прокотилася територією східних областей України. Спека сприяла розвитку сезонного бізнесу – хітами продаж стали кондиціонери та освіжаючі напої. Гаряче сонце примусило хапатися за серце не одну літню людину, а черги в аптеках за валідолом та корвалолом побили всі рекорди. Люди шукають прохолоди на березі водойм, а тим часом країна опинилася на межі природного катаклізму. 

На жаль, Гідромедцентр не обіцяє полегшення погодніх умов. За його попередніми оцінками, є невелика надія на те, що синоптична ситуація зміниться після 20 серпня. Як наголосив начальник Гідрометцентру України Микола Кульбіда, прогнози про ймовірність просування більш прохолодного повітря із західних областей України 17-18 серпня не виправдалися. "Не буде серйозного просування прохолодних температур на схід, і буквально найближчі 2 дні дещо знизиться температурний фон у Чернігівській, Київській та Черкаській областях на 2-4%, але в наступні дні спекотна повітряна маса почне рухатися далі на захід", — наголосив він. Також Микола Кульбіда повідомив, що вже 16 серпня практично вся територія західних областей потрапить у режим температури 35 градусів і вище. "Таким чином, питання зростання показника пожежної небезпеки буде стосуватися протягом наступного тижня й західних областей", — додав він. 

У Міністрестві надзвичайних ситуацій запевняють, що ситуація із пожежами перебуває під контролем. Заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій Віталій Романченко запевнив, що МНС має достатньо ресурсів та техніки для попередження і ліквідації займань на території України. "Також є рішення уряду про виділення гелікоптерів і будуть створені всі умови для гасіння пожеж в Україні", — сказав він. Водночас урядовець не зміг дати чітку відповідь на запитання про задимленість у Києві, яка вже протягом кількох днів дошкуляє жителям деяких районів столиці. За словами Віталія Романченка задимленість пов`язана із російським фактором та випадками горіння торфу.

Тим часом директор Інституту гідрометеорології Володимир Осадчий вважає, що дим на території України з’явився не через пожежі у сусідній Росії. За його словами, в Інституті є система приймання та опрацювання інформації із супутника, що дозволяє ідентифікувати утворений у результаті пожеж дим. "Дим на території нашої країни мав внутрішні причини. Тобто, це не дим з території Росії. Я можу сказати, що величезна кількість диму з території Росії на нашу територію не розповсюджується, оскільки атмосферні умови такі, що вітер дме з південної частини до Росії, а не навпаки", — зазначив експерт. На запитання журналістів про причини задимлення нашої країни, В.Осадчий відповів запитанням: "А ви думаєте, у нас мало пожеж?!".

Тим часом, лікарі не рекомендують виходити з дому без потреби в період від 12 до 16, а при виході — обов’язково вдягати головний убір. Роботодаці повинні забезпечити у приміщеннях, де працюють люди, кондиціонери чи в крайньому разі – вентилятори. Для працівників, чия праця пов’язана із високими температурами, передбачені спеціальні години для охолодження.

Усім громадянам головний санітарний лікар України Сергій Риженко рекомендує здійснювати ретельний контроль за продуктами харчування. Не слід купувати їжу в місцях не обладнаних холодильниками. Попри всю спокусу варто також відмовитися від тістечок, домашніх ковбас, та всіх тих продуктів, які швидко псуються при високих температурах.  /> Нинішні погодні умови створюють в Україні ефект приладу, в якому при температурі 36-38°C вирощуються мікроорганізми. Тому першим правилом в боротьбі зі шлунково-кишковими інфекціями, які активізуються у період спеки, повинне бути регулярне миття рук, особливо перед вживанням їжі. 

З своїми рекомендаціями до населення виступила і Державна автоінспекція, яка наполегливо просить водіїв за можливості утриматися від поїздок на великі відстані у зв’язку з високою пожежонебезпекою. В першу чергу це стосується водіїв, чиї автомашини не обладнані кондиціонерами. 

Нинішні аномальні коливання температури експерти Державної гідрометеорологічної служби пояснюють зміною в характері циркуляції атмосфери. На їхню думку, після спекотного літа обов’язково настане надзвичайно холодна зима. Дожилися до того, що аномалії і сенсації в прогнозі погоди стали звичною справою. Проте у порівнянні із Росією погодні умови в Україні здаються прохолодним раєм. Температурний режим в степових районах Росії перевалив за рекордну позначку +42 градуси. Такої спеки Росія не відчувала останні 140 років. Спека, пожежі, посуха, задимлена Москва – все це реальність, а не сюжет із фантастичного фільму. 

 

Читайте также по теме