Мария Мамаева
17:27 01/11/2010

Спостерігачам все сподобалось…

Представники різних організацій, які стежили за ходом місцевих виборів в Україні, одностайні в тому, що найгірші очікування не справдилися і волевиявлення відбулося. Хоча не заперечують — порушення були також.

Безумовно, заходи подібного масштабу не можуть відбуватися без порушень — це неминуче не тільки для України, а й для розвинутих європейських країн — вважають експерти. Зокрема, на думку спостерігачів від Конгресу Ради Європи, особливості виборів в Україні цього року пов'язані із тим, що закон був змінений незадовго до проведення виборів. За словами голови делегації Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Гудрон Мослер-Торрнстром, той факт, що виборче законодавство було змінене напередодні проведення самих виборів, суттєво вплинув на кількість недоліків і під час підготовки до виборів, і під час самого голосування. Серед проблем члени Конгресу відзначили відмови у реєстрації кандидатів, а також незбалансованість складу виборчої комісії.

Міжнародні спостерігачі помітили також переповненість окремих виборчих дільниць, що, на їхню думку, суттєво загрожувало дотриманню таємності голосування. Проте, як пояснив депутат Народних зборів Республіки Болгарія Антон Кутєв, це суб'єктивна думка європейських спостерігачів, оскільки Україна продемонструвала нетипово високу для Європи явку виборців. Так, за його словами, інтерес до місцевих виборів серед європейців, як правило, не перевищує 30%. В той же час, не зважаючи на те, що в цілому по Україні інтерес населення до виборів знижується, явка виборців удвічі перевищує європейську норму. Тожі і присутність на виборчій дільниці одночасно кількох десятків, замість декількох виборців дещо шокувала європейських фахівців.

А ось більш призвичаєний до українських реалій спостерігач від Росії — заступник голови російської Держдуми Олександр Бабаков серед помічених порушень під час голосування відзначив наявність агітаторів й продовження виборчої кампанії окремими кандидатами просто на виборчих дільницях. Проте, на його думку, подібні порушення не можуть ставити під сумнів результати голосування. “Загальне враження від того, що ми бачили — вибори достатньо серйозно організовані. Порушення, як і у будь-якого заходу подібного масштабу — неминучі, але вони мали технічний характер і не можуть поставити під сумнів легітимність самих виборів”, — зазначив О. Бабаков. 

У той же час, на його думку, достатньо висока явка виборців унеможливлює масову фальсифікацію результатів голосування. “Українці навіть на рівні місцевих органів влади демонструють свою готовність підтримки своєї точки зору. І явка у понад 50% говорить про те, що в цій ситуації досить складно організувати масові фальсифікації”, — зазначив О. Бабаков. 

Суттєво ускладнили процес виборів, на думку міжнародних спостерігачів, виборчі бюлетені — на їхнє переконання, вони були задовгими й вимагали багато часу для ознайомлення. Проблеми, пов'язані із бюлетенями, відзначив і Комітет виборців України. За словами заступника голови правління КВУ Віталія Тесленка, у бюлетенях дуже багато було технічних недоліків, а часу на виправлення й передрук обмаль. “Недбалість у плані підготовки бюлетенів — вона, напевно, є найбільшим недоліком процесу організації виборів”, — зазначив Віталій Тесленко.

Серед грубих порушень, які під час виборів зафіксували представники КВУ — підкуп виборців у трьох областях депутатами-мажоритарниками, а також кілька випадків наявності на дільницях уже підписаних бланків протоколів. У той же час, як зазначає КВУ, якість списків виборців під час цих виборів була кращою, а кількість скарг меншою — у порівнянні навіть із президентськими виборами.

У цілому ж, як міжнародні, так і українські спостерігачі задоволені рівнем проведення місцевих виборів в Україні. “Ми задоволені тим, що незважаючи на окремі інциденти, в цілому процес виборів пройшов доволі гладко і це продемонстрував те, що влада вжила достатньо заходів для підкреслення важливості виборів до місцевих органів влади”, — сказав міжнародний спостерігач, член Конгресу Ради Європи Тойт Калласвей.

Тим часом про необхідність перевиборів говорять представники “БЮТ-Батьківщина”. Фракція вже заявила про вимогу первиборів у Київській, Львівській областях та м. Тернопіль, де були зареєстровані “клони” партії “Батьківщина”. В цих областях напередодні виборів фальшиві кандидати були виключені зі списків, проте справжніх включити не встигли. Та, на думку КВУ, наразі правових підстав для визнання виборів у цих областях недійсними немає. “Формальних порушень немає, крім того, Партія регіонів на це не піде, оскільки, зрештою, закон цього не вимагає”, — вважає голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

Як вважає заступник голови правління КВУ Віталій Тесленка, фракція БЮТ говорить про вимогу перевиборів лише задля збереження іміджу. “Говорити про вимогу перевиборів — це, скоріше, збереження власного політичного іміджу. Вимагати можна, але чи можна досягти реальних результатів. Я не бачу підстав для того, щоб провести перевибори — для цього потрібне якесь рішення Верховного, Конституційного суду… я думаю, цього просто не буде”, — зазначив В. Тесленко. 

 

Читайте также по теме