Наталья
09:46 08/11/2014

Справа недержавної важливості: як приватні фонди рятують Донбас

Доля 3 млн. жителів Донбасу і майже такої ж кількості біженців опинилася в руках волонтерів. Починаючи з весни нинішнього року свої будинки залишили близько 40% жителів українських міст, що опинилися в зоні бойових дій. Заяви неурядових організацій бентежать: припинення соціальних виплат у десятках населених пунктів найбільш густонаселеного регіону країни, а також безперервні артобстріли довели Донбас до гуманітарної катастрофи. Тут фіксують випадки голодної смерті, під снарядами гинуть мирні жителі та діти. Але поки у владних коридорах ділять урядові портфелі, волонтери та благодійні фонди звітують про виконану роботу і діляться подальшими планами.

Хто, якщо не вони?

У мирний час в Донецькій та Луганській областях проживали близько 6,5 млн. людей. Дослідження Київського міжнародного інституту соціології, проведене на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, говорить про те, що від 30-40% жителів були змушені покинути свої будинки через війну. В ООН заявляють про 430 тис. зареєстрованих переселенців. Якою б не була статистика, за сухими цифрами стоять справжні людські трагедії та життя сотень тисяч людей.

Згідно з різними даними експертів, сьогодні в зоні АТО залишаються від 2,5 до 3 млн. жителів. І неурядові організації, волонтерські рухи змушені частково виконувати функції держави, допомагаючи цим людям буквально вижити.

Так, донецькі активісти ще навесні усвідомили, що назріває гуманітарна проблема, і 14 березня створили громадський рух «Донбас SOS». Керує ним уродженець Горлівки Олександр Горбатко. Він неодноразово підкреслював, що, дійсно, необхідно визнати: в Донецькій і Луганській областях є проросійськи налаштовані люди. «Але вони теж українці, вони наші співгромадяни і не допомагати їм — це зрада», — каже він.

Рух «Донбас SOS» надавав і надає різну допомогу мирним жителям, які перебувають у зоні АТО, а також вимушеним переселенцям. Сьогодні організація об'єднує 9 координаторів і більше 50 волонтерів гарячої лінії, а також волонтерів практично з усіх областей України.

Про те, який відсоток недержавної участі в ліквідації наслідків триваючого конфлікту на Донбасі, говорять, зокрема,  дані, наведені в четвер, 6 листопада, на брифінгу в інформагенції «Українські новини». За останні три місяці від одного тільки Гуманітарного штабу Ріната Ахметова 1,5 млн. жителів Донецької та Луганської областей отримали допомогу на загальну суму 10 млн. дол.

При цьому підрахувати загальну суму неурядової допомоги практично неможливо, оскільки допомогу жителям Донбасу надають сотні громадських організацій і тисячі волонтерів.

Посильну підтримку надає і Центр взаємодопомоги «Врятуємо Україну». На його електронному майданчику кожен, хто цього потребує, має можливість залишити повідомлення про свої потреби у розділі «Потреби», а ті, хто готовий надати підтримку, залишають повідомлення в розділі «Допомога». Останнім часом на цьому майданчику переважають запити від вимушених переселенців з Донбасу, які змогли знайти притулок в інших куточках України. Більшість просить допомогти дитячими речами, медпрепаратами та ін.

У свою чергу Гуманітарний штаб, у міру роботи в самому центрі подій, також виділив кілька головних напрямів: евакуація, розселення, адресна доставка продуктів харчування, медикаментів, лікування поранених і важко хворих, а також допомога дітям. За три місяці роботи (починаючи з 6 серпня) штаб доставив на Донбас 818 594 продуктових,  33 668 гігієнічних і 28 904 дитячих наборів. Усього із зони бойових дій вивезли понад 34 тис. людей, розселено — 6 754. На зимовий період житло у базах відпочинку на Азовському узбережжі отримали 893 особи. Як зазначають його співробітники, в гуманітарну фокус-групу потрапляють дуже соціально незахищені верстви населення: інваліди, тяжко хворі, літні люди, діти, самотні матері та багатодітні родини.

Коли говорять гармати, волонтери не сплять

Повернення до нормального життя Донбасу неможливе не тільки без матеріальної, але багато в чому й психологічної допомоги. «Психологи і волонтери стикаються з величезними проблемами у дітей на сході України, — констатує Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. — Тому ми хочемо розширити психологічну допомогу. 17-18 відбудеться велика конференція, присвячена цій темі. На жаль, така допомога потрібна всьому нашому суспільству, всім сторонам конфлікту — і тим, хто перебуває в ейфорії від уявних перемог, і тим, хто знаходиться у стані агресії. Ми повинні зробити все, щоб ця психологічна вирва не засмоктала всю Україну».

Крім цього у Штабі озвучують не менш нагальні плани на майбутнє: тут мають намір розширити свою медичну програму, програму допомоги дітям, а також географію роздачі продуктових наборів. Наразі можливість отримувати їх є у жителів 38-мивеликих міст і населених пунктів Донецької обл., а також 13 — Луганської. За словами Римми Філь, у поточному місяці на Донбас завезуть ще 500 тис. наборів.

В свою чергу Олександр Горбатко просить більш лояльно ставитися до вимушених переселенців, зокрема, в питаннях працевлаштування. Він пояснює, що Донбас — це промисловий регіон, де люди мало працювали на землі, тому вони не завжди готові одразу перепрофілюватися і присвятити себе сільгоспдіяльності. Водночас, переселенці можуть звернутися, наприклад, у«Центр зайнятості вiльніх людей», який займається пошуком роботи для тих, хто переїхав із зони АТО. Більш того, багато навіть невеликих українських компаній, розміщуючи вакансії, вказують, що готові прийняти на роботу саме переселенців, розуміючи, що їм зараз найважче.

Утім, волонтери впевнені: якими б дієвими не були їхні гуманітарні досягнення, але без припинення військових дій катастрофу на Донбасі не зупинити. Поки ж чергові трагічні зведення із зони АТО говорять про те, що сторони конфлікту не досягли цього розуміння. А це означає, що українським волонтерам цієї зими відпочивати не доведеться.

Читайте также по теме