Стримано і без претензій…

Довгоочікуваний день інаугурації в Президенти України став для Віктора Януковича, якщо не найщасливішим, то найважчим, напевно. З самого ранку він не встиг ввійти у відчинені перед ним двері до Верховної Ради, як вони ледь не зачинилися, як то кажуть, перед самим носом, а під час урочистого прийому в “Українському дому” прочитав з папірця “Дозвольте підняти цей келих…”, але, як виявилося, піднімати йому було нічого. Ще за якусь мить вже з келихом в руці, він, користуючись все тим же заготовленим текстом, запронував підняти келихи гостям. Але з’ясувалося, що і в них не було нічого в руках…

Гладенько відбулося лише прийняття ним військових почестей як Верховним Головнокомандувачем Збройних сил України. На площі перед будинком президентської резиденції, на Віктора Януковича вже чекали Головнокомандувач Збройних Сил України, начальник Генерального штабу Іван Свида, командувачі трьох родів військ, голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко та Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж. Рота Почесної варти Президентського полку вишикувалась навпроти тоді ще Секретаріату. Іван Свида відрапортував новому Президенту, представив йому керівників родів військ. Глава держави привітався з військом, урочисто був піднятий Національний Прапор, а військовий оркестр виконав Гімн України і почесна варта пройшла перед новим Верховним Головнокомандувачем урочистим маршем. Янукович споглядав на все це з кам’яним виразом обличчям.

Після цього глава держави увійшов до будівлі, яка ледь йому не дісталася ще 5 років тому. Там, за участі лише фотографів зустрілися два Президенти. Як повідомила журналістам прес-секретар Ющенка Ірина Ванникова, вже колишній Президент привітав нового із вступом посаду і запросив пройти до робочого кабінету, де відбулася їхня коротка зустріч. «Вікторе Федоровичу, Україна – понад усе», — нагадав Ющенко Януковичу, повідомила Ванникова. />  

Атмосфера президентської резиденції, очевидно, надихнула Януковича і він одразу ж видав кілька указів. Зокрема, про перейменування Секретаріату на Адміністрацію, як це було за часів Леоніда Кучми (у зв’язку з цим на думку спадають слова Кучми — “все обнулилося”, які той з неприхованим задоволенням сказав після перемоги Януковича на виборах), про очікуване призначення головою цієї Адміністрації регіонала Сергія Льовочкіна, а його заступниками Ірину Акімову та Ганну Герман. (Остання, до речі, в прес-центрі регіоналів в готелі “Інтерконтиненталь” сказала журналістам, що незадоволена цим призначенням. Вона мовляв, любить парламент, parle (говорити — фр.) та спілкуватися з журналістами… Якщо взяти англійський варіант цього слова speak, то можна припустити, що заступник голови Партії регіонів претендувала якщо не на посаду голови (speaker), то, як мінімум на його заступника із його обов’язком проводити понеділкові прес-конференції після засідань погоджувальної ради парламенту). Окрім цього, Віктор Янукович видав указ про зменшення своєї заробітної платні на 50% (станом на весну 2009 року зарплата Президента складала 41 тисячу гривень), а суму на утримання президентського апарату, яку уряд у проекті бюджету на 2010 рік запланував збільшити, — зменшив на 20%.

Легко впоравшись із підписанням перших указів, Віктор Янукович вирушив до “Українського дому”, де на нього вже чекали вископосадові гості. Віктор Янукович вітався з гостями, усім посміхався, щоправда, трохи силувано, але, здається, нарешті скинув з себе напруженість цілого дня. “Настрій у нього бойовий, він мужня і жорстка людина, коли це потрібно, але він жива людина і та відповідальність, яку він взяв на себе в найважчі дні для України, довіра виборців часом прориваються назовні”, — сказав про лідера депутат від Партії регіонів, голова Федерації профспілок Василь Хара в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA. Журналісти не були присутніми в “Українському домі”, за словами Ганни Герман, винятково через те, що їм не вистачило б місця. Представники преси спостерігали за урочистостями з прес-центру готелю “Інтерконтиненталь”.

Після урочистого прийому та кількох двосторонніх зустрічей, результатом однієї з них стала домовленість візиту в Україну через три місяці держсекретаря США Хіларі Клінтон. Віктор Янукович, за словами Ганни Герман, збирався провести вечір у колі близьких людей. У будь-якому разі, можна стверджувати, що одне з почуттів, яке увечері 25 лютого мав би відчути новий Президент — це полегшення. Окрім прикрих незручностей цього дня, які справедливості заради, треба визнати, інколи з ним трапляються, жодних несподіванок не сталося. І до наступного дня, коли почнеться робота в уже новій іпостасі, можна трохи розслабитися.

 

Читайте также по теме