«Святе» київське місце порожнім не буде…

“Молода команда” Леоніда Черновецького, схоже, таки догралась. Напередодні свята Водохреща народні депутати України вирішили “очиститися” і внесли аж 2 законопроекти щодо проведення позачергових виборів столичного голови та Київради. Перший проект вніс 18 січня Голова Верховної Ради Володимир Литвин: в його документі пропонувалось призначити вибори мера Києва на 30 квітня, коли в Україні відбуться вибори до місцевих рад. Другий — у той же день подали “НУ-НСівець”, затятий опонент Черновецького Кирило Куликов та бютівці Микола Томенко і Андрій Кожем”якін. Щоправда, другий документ із точністю повторює перший, різниця хіба-що у пояснювальній записці, та це не головне. 

Обидві пропозиції вже підтримали комуністи. Єдина фракція, яка поки що проти вирішення проблеми із київською владою – Партія регіонів. Ймовірна причина цього полягає в тому, що велика частина «молодої команди» наразі працює у виборчому штабі Віктора Януковича, а хто ж йде проти союзника? Власне, теоретична більшість за дострокову зміну столичного голови вже є, однак чи то через невпевненість у результатах голосування, чи ж через невчасність цього питання його розгляд постійно відкладається. Але, як вважає політолог Вадим Карасьов, механізм вже запущено і пропозиція обов’язково буде проголосована, однак тільки після виборів, мовляв, парламенту і так роботи вистачає. Протилежної думки дотримується політтехнолог Тарас Березовець — за його словами, більше шансів проголосувати — лише до 7 лютого, адже результати виборів будуть неминуче оскаржені і вся країна матиме інші клопоти, ніж перевибори столичного голови. 

Ймовірні кандидати

Політологи досить однозначно сходяться у визначені фаворитів ймовірних виборів міського голови Києва. Це — лідер однойменної фракції у Київраді Віталій Кличко та голова Шевченківської райдержадміністрації, голова столичної організації Блоку Литвина Віктор Пилипишин. />
Віталій Кличко.
На думку політолога Олексія Голобуцького, саме у всесвітньовідомого боксера і київського політика Віталія Кличка найбільше шансів на перемогу під час можливих виборів мера Києва 30 квітня. Політолог обґрунтував свою позицію тим, що Кличко доволі публічна людина із незаплямованою репутацією і на відміну від керівників інших фракцій у Київраді позиціонує себе винятково як борець із політикою Черновецького. Однак, за словами експерта, в нього можуть виникнути певні проблеми, якщо вибори переведуть у двотурову систему: «Кличко все ж має певну межу популярності і якщо інші кандидати будуть підписувати якісь домовленості про об’єднання зусиль – його шанси стати мером столиці будуть падати». Голобуцький запевнив, що якби Кличко ще на минулих виборах погодився б співпрацювати із БЮТ, то зараз був би мером.  

Віктор Пилипишин
. Як зазначив політолог Тарас Березовець, після приходу до влади команди Черновецького Київ перестав бути схожим на столицю і за рівнем обслуговування, чистоти, якості доріг та водопостачання опустився до рівня пересічного українського міста. Ситуацію в столиці може змінити лише успішний господарник, яким, на його думку, є голова Шевченківського району Віктор Пилипишин, – він знає проблеми міста зсередини, адже керує одним з найбільших районів міста. Також політолог порадив Пилипишину залишити Блок Литвина, мовляв, цей політик вже віджив своє і асоціація із ним лише псуватиме можливі непогані рейтинги.

Але є й інші імена.

Сергій Тігіпко.
Якщо політик «нової генерації» Сергій Тігіпко все ж надумає йти на вибори мера Києва – для нього це буде великою політичною помилкою. Експерти вважають, що зараз він може стати дійсно вагомим політиком на рівні з Януковичем та Тимошенко, однак балотуючись на посаду мера столиці він поставить на цьому хрест. Також більшість експертів говорять, що у Тігіпка «плаваючий» рейтинг і вже за півмісяця ті 18,9%, які він набрав в Києві можуть перетворитись на 6-7%. Однак, висування політичної сили Сергія Тігіпка на вибори до Київради вони оцінюють як доволі вдалий хід.

БЮТ. У тому, що Блок Юлії Тимошенко буде висувати свого кандидата, сумніву не має. Ця сила представлена другою за кількістю фракцією у Київраді і на минулих виборах, що називається, дихала в спину Черновецькому. Однак політологи не можуть назвати точної кандидатури від БЮТ. За оцінками експертів, це може бути як Олександр Зінченко та Олександр Турчинов, так і та ж Тетяна Мелехова, яка очолює фракцію в Київраді. Шанси у БЮТ також великі, адже персона Тимошенко дістала тут найбільшу підтримку у першому турі президентськх виборів – 35,7%. 

Леонід Черновецький. Політологи переконані, що сам Черновецький розуміє безперспективність свого висування, тому, можливо, буде висунутий хтось із його команди. Так, Олександр Голобуцький вважає дуже вірогідним висунення від Блоку Черновецького заступника голови Київміськдержадміністрації Анатолія Голубченка: на думку політолога, той буде себе позиціонувати як досвідченого практика у керуванні містом, однак шанси у нього, знову ж таки невеликі. Також є імовірність, що самовисунеться секретар Київради Олесь Довгий, однак не від Блоку Черновецького, а як самостійний політик, на думку політолога, Довгий розуміє, що дружити із чинним мером вже не дуже вигідно.

“НУ-НС”. Доволі яскравою фігурою на політичній арені Києва виступає голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування порушень законодавства столичною владою, народний депутат Кирило Куликов. Політологи висувають припущення, що він так сильно лобіює захист Києва від корупції саме через особисту зацікавленість у подальшій участі у виборах мера. Однак, він поки що не входить до числа можливих рейтингових кандидатів. Водночас не виключено, що вкотре за цю посаду знову будуть боротись Микола Катеринчук та Олег Тягнибок, проте шансів у них також зовсім небагато.

 

Читайте также по теме